A tavasz egyik legszebb, legstrapabíróbb virága kétségkívül az árvácska, ami több száz éve ismert és kedvelt növény, és amelyet ma már nemcsak a virágládák, de a legkülönlegesebb fogások díszítésére is használnak.
Színes „gondolatok”, amelyek szebbé teszik a világot
A Pansy név a francia „pensée” szóból származik, ami „gondolatot” jelent. Ezek a szépséges virágok a viktoriánus korban az emlékezés szimbólumai voltak. Az árvácska gyakran került az ún. „tussie-mussi”-ba, amely olyan mini csokor voltak, amelyeket azért hordtak maguknál az emberek, hogy ha büdös területeken haladtak át, a virágot az orrukhoz tartva ne érezzék a kellemetlen szagokat.
Úgy vélték akkoriban, hogy az árvácska a betegségektől és fertőzésektől is megvéd, de ez persze nincs így. Éppen ezért a virágot és ezeket a kis csokrokat lehetett kalapon, frizurában, kabátra vagy ruhára tűzve is hordani, de kézben is lehetett tartani. Sok esetben a hajadonok a kérőiket ajándékozták meg a saját mini csokrukkal, érzelmeik viszonzásának jeleként.
Árvácska ismerete 2400 éve
Az árvácska (Viola × wittrockiana) Európában őshonos, és ősi fajták természetes mutációjából alakult ki. Az első vadon termő árvácskát valamikor az i. e. 4. század környékén azonosították.
Az 1800-as évek elején William Thompson növénynemesítő Lord Gambierrel együttműködve az angliai Iverben, Buckinghamshire-ben kezdte el a virágainak keresztezését. Thompson és Gambier több új, nagyobb méretű, színű és formájú árvácskák a fajtáit hozta létre. Végül megszületett a Viola x Wittrockiana, amely a ma termesztett leggyakoribb fajta.
Az árvácskák a viktoriánus korszakban váltak széles körben népszerűvé Európában, és a 19. század végén kerültek az Újvilágba. A 19. század végén és a 20. században a virágokat folyamatosan nemesítették és keresztezték, hogy új hibrid fajtákat hozzanak létre.
Ahány árvácska fajta, annyi féle
A méretük az adott fajtától függően széles skálán mozog, de a virágaik általában 4-10 centiméter átmérőjűek és öt sziromlevéllel rendelkeznek. A virágok laposak, vékony, finom és széles ívelt szirmokból állnak, amelyek puha, sima és selymes állagúak.
A szirmok színe is eltérő, egyesek egyszínűek, élénksárga, narancssárga, püspöklila, rózsaszín, bíbor, fehér és kék árnyalatokkal, míg mások több szín mutatós kombinációit viselik magukon, élénk csíkozással és fekete pettyekkel a virág közepén. Az árvácskák ehetőek, zsenge textúrájúak, enyhe illatúak. A színes virágok finoman édeskés ízűek, enyhe mentás aromával.