Augusztusban is sok elemózsiát rejt az erdő és a mező, ha szemfülesek vagyunk, és van időnk a természetben sétálva gyűjtögetni, böngészgetni. Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk ilyenkor!
Medvehagyma-kapri
Míg kora tavasszal a medvehagyma levele a nagy kincs, majd nyáron a medvehagyma virágát és bimbóját szedjük, addig a nyár végén már a termését, melynek az egyik ismert neve a medvehagyma-kapri. Ez egy félkemény mag, melyből készülhet ugyanúgy olajban eltéve fűszerolaj, de tehetjük húsok mellé, pestókba, salátára is. Nyersen is igen finom, bátran rágcsáljuk el!
Gévagomba az öreg fákon
Tavasszal és augusztustól érdemes újra figyelni a gévagombákat. Most, hogy újra jön talán az esősebb, párásabb idő, így az öreg meggyfákon, idősödő ültetvények fáin és fűzligetes erdőkben is gyakori vendég lesz a gévagomba.
Nekünk nagy kedvencünk, hiszen az íze sütve és pörköltnek is könnyen összekeverhető a csirkehúséval, ami miatt alternatív megoldás is lehet a nem húsevős időszakokban.
Turbolyáról már lecsúsztunk, de csalán van bőven!
A turbolyáról lecsúsztunk már várhatóan, de csalán, zsurló lesz bőven! A gyógynövények között a két legismertebbet is megszedhetjük magunknak, ha szeretjük a gyógyteákat a téli időszakban, vagy terápiás céllal. Arra figyeljünk, hogy mindig tiszta, természetes helyről szedjük, ne utak mellett, ahol szennyeződhetnek, természetvédelmi területen pedig nem illendő szedni, bármennyire egészséges lenne.
Ehető virágokból sincs hiány
Kék búzavirágtól a bársonyvirágon át még a tökvirág is szedhető, bár ez utóbbival inkább házikertben fogunk találkozni. Viszont a vadrózsa sokfelé most újabban másodvirágzásban van, ami miatt a virágszirmokat is megszedhetjük még a csipkebogyógyűjtés előtt, ami majd az első fagyok után lesz csak izgalmas.
Vad fűszerek erdőn-mezőn
Az erdő és a mező is tele van finom fűszerekkel, ha ismerjük a növényeket annyira, hogy bátran gyűjthessünk. Egyik nagy kedvencem a hamarosan szedhető borókabogyó lesz, melyből ha eleget szedünk, leszárítva és jól záródó üvegbe téve, akár egy évre is betárolhatunk.
Sziklás társulásokon gyakran találhatunk kakukkfűfajokat, melyek szintén a vad fűszerek közé tartoznak. Ugyanígy gyakori a már kivadult rozmaring, borsikafű, oregánó és majoránna is. Főleg elhagyott tanyavilágban lehet ilyen kincsekre bukkanni.
Az aprószemű vadkörte és vadalma is az elhagyottabb tanyavilág gyümölcsei, de rejthetnek a bokrok szedret, málnát is akár.
A kökény még nem szedhető, erre még várni kell.
Sokfelé sétálva a természetben, fákra felfutott szőlőkbe is botlunk, gyakori a komló is, ami a sörgyártás egyik alapanyaga.