5℃ -1℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Házikert

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

Agrofórum Online

Nagyjából egy-két éve a piacon a legtöbbet hallott fűszernövény a koriander lett. Akkor még fel sem tűnt, mi lehet az oka, de ma már tudom, sőt, azóta a korianderből készült egyéb termékek piaca is teret kezdett hódítani.

A koriander egy karakteres ízvilágú fűszernövény, melyet igen könnyű megtermelni. Talán a legkönnyebben termelhető és frissen, szárítva, magként, levélzölddel, mikrozöldként szinte bárhogy eladható. Emellett az új divat a korianderolaj és a koriander-illóolaj is, melyeket gyakran keresnek az emberek a piacon. De mi ez az új divathóbort?

A koriander, mint fűszernövény

A koriander a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény. Ez némiképp fontos is lehet egyébként azoknak, akik a zeller valamelyik hatóanyagára allergiásak!

Az egész növény felhasználható fűszerként és ősidők óta ismert is. A Földközi-tenger vidékéről származik.

Nem teszi feltétlen vonzóvá elnevezésének eredete: a Coriandrum elnevezés valószínűleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utal.

Egyéves, lágyszárú növény. Kedvező körülmények között akár másfél méter magasra is megnőhet, de ha frissen szedjük kis levélkéit, akkor ez nem fog bekövetkezni. Erős karógyökere van, ami szintén illatos.

Bár levelei összetéveszthetők a petrezselyemével, annál sokkal jellegzetesebb illatú a koriander.

Koriander

Miért lett fontos a koriander az utóbbi pár évben?

A termés sok illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az illóolaja (Coriandri aetheroleum) és a termése (Coriandri fructus) szerepel drogként (jótékony hatóanyagot tartalmazó növényi részként). A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag.

Pár médiafelületen egyidőben, a Covid-járvány idején elkezdett terjedni, hogy komoly fertőtlenítő hatása van a koriandernek.

Részint vértisztító hatásról lehet olvasni a témában, még a gyógyszerkönyvben is, illetve a szájüregi fertőzések kezelésénél. Gyulladáscsökkentő, lelohasztja a felszíni daganatokat, és kezeli a pattanásos bőrt.

Mennyi vizet kell télen a leandernek adni? Mutatjuk

2025. november 26. 14:10

A leander teleltetése során a helytelen öntözés több kárt okoz, mint a hideg. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat.

Idei tapasztalatok az aszályos kertből – Mit tanulhatunk a szélsőséges időjárásból?

2025. november 26. 05:40

Az idei aszályos év sok kertben okozott kihívást, de egyúttal rendkívül értékes tanulságokkal is szolgált.

Ne hagyja ott! A diófa levele gondot okozhat

2025. november 25. 11:10

A diófa alatt hagyott lomb nemcsak a talajéletet gyengítheti, hanem betegségek forrása is lehet a következő szezonban.

Őszirózsák az őszi kert szépségei – A szezon utolsó nagy színrobbanásai

2025. november 25. 05:40

Az őszirózsák nem csupán szépek, de ellenállók, hosszú életűek, és kevés gondozást is igényelnek – így méltán kedveltek az őszi kertekben.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Mit vethetünk még májusban?

2022. május 13. 05:36

Az összes tökfélét ebben az időszakban, május első felében vetem fészekvetéssel szabadföldbe, pontosabban magaságyásba.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.