Házikert

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

Agrofórum Online

Nagyjából egy-két éve a piacon a legtöbbet hallott fűszernövény a koriander lett. Akkor még fel sem tűnt, mi lehet az oka, de ma már tudom, sőt, azóta a korianderből készült egyéb termékek piaca is teret kezdett hódítani.

A koriander egy karakteres ízvilágú fűszernövény, melyet igen könnyű megtermelni. Talán a legkönnyebben termelhető és frissen, szárítva, magként, levélzölddel, mikrozöldként szinte bárhogy eladható. Emellett az új divat a korianderolaj és a koriander-illóolaj is, melyeket gyakran keresnek az emberek a piacon. De mi ez az új divathóbort?

A koriander, mint fűszernövény

A koriander a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény. Ez némiképp fontos is lehet egyébként azoknak, akik a zeller valamelyik hatóanyagára allergiásak!

Az egész növény felhasználható fűszerként és ősidők óta ismert is. A Földközi-tenger vidékéről származik.

Nem teszi feltétlen vonzóvá elnevezésének eredete: a Coriandrum elnevezés valószínűleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utal.

Egyéves, lágyszárú növény. Kedvező körülmények között akár másfél méter magasra is megnőhet, de ha frissen szedjük kis levélkéit, akkor ez nem fog bekövetkezni. Erős karógyökere van, ami szintén illatos.

Bár levelei összetéveszthetők a petrezselyemével, annál sokkal jellegzetesebb illatú a koriander.

Koriander

Miért lett fontos a koriander az utóbbi pár évben?

A termés sok illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az illóolaja (Coriandri aetheroleum) és a termése (Coriandri fructus) szerepel drogként (jótékony hatóanyagot tartalmazó növényi részként). A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag.

Pár médiafelületen egyidőben, a Covid-járvány idején elkezdett terjedni, hogy komoly fertőtlenítő hatása van a koriandernek.

Részint vértisztító hatásról lehet olvasni a témában, még a gyógyszerkönyvben is, illetve a szájüregi fertőzések kezelésénél. Gyulladáscsökkentő, lelohasztja a felszíni daganatokat, és kezeli a pattanásos bőrt.

Csemege egy egzotikus fáról – a kocsány az igazi különlegesség

2025. szeptember 15. 10:10

Nem a gyümölcs, hanem a kocsány az igazi finomság: fedezze fel a japán mazsolafa titkait!

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

Nem kell újat vennie – szaporítsa muskátliját!

2025. szeptember 14. 14:10

Ősszel itt a legjobb alkalom a muskátli dugványozására – mutatjuk, hogyan csinálja!

Mi történik, ha nem szedi össze a leveleket?

2025. szeptember 14. 11:10

Nem mindegy, hogyan kezeljük az őszi lombot: megmentheti a gyepet, vagy épp tönkre is teheti.

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

2023. február 1. 05:36

Az oregánót akár napi szinten használjuk a konyhában, továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.

Hogyan, hol és mikor termesszünk kaprot?

2024. július 30. 13:10

A kapor viszonylag hidegtűrő növény, ha fagypont felett tartják. Kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával magról vethető.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Így lesz a kert és a konyha éke a rozmaring

2023. április 2. 05:36

A rozmaringot a díszkerttől a veteményesen át egészen a házipatikáig bárhol felhasználhatjuk.