Házikert
Házikert

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

Agrofórum Online

Nagyjából egy-két éve a piacon a legtöbbet hallott fűszernövény a koriander lett. Akkor még fel sem tűnt, mi lehet az oka, de ma már tudom, sőt, azóta a korianderből készült egyéb termékek piaca is teret kezdett hódítani.

A koriander egy karakteres ízvilágú fűszernövény, melyet igen könnyű megtermelni. Talán a legkönnyebben termelhető és frissen, szárítva, magként, levélzölddel, mikrozöldként szinte bárhogy eladható. Emellett az új divat a korianderolaj és a koriander-illóolaj is, melyeket gyakran keresnek az emberek a piacon. De mi ez az új divathóbort?

A koriander, mint fűszernövény

A koriander a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény. Ez némiképp fontos is lehet egyébként azoknak, akik a zeller valamelyik hatóanyagára allergiásak!

Az egész növény felhasználható fűszerként és ősidők óta ismert is. A Földközi-tenger vidékéről származik.

Nem teszi feltétlen vonzóvá elnevezésének eredete: a Coriandrum elnevezés valószínűleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utal.

Egyéves, lágyszárú növény. Kedvező körülmények között akár másfél méter magasra is megnőhet, de ha frissen szedjük kis levélkéit, akkor ez nem fog bekövetkezni. Erős karógyökere van, ami szintén illatos.

Bár levelei összetéveszthetők a petrezselyemével, annál sokkal jellegzetesebb illatú a koriander.

Koriander

Miért lett fontos a koriander az utóbbi pár évben?

A termés sok illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az illóolaja (Coriandri aetheroleum) és a termése (Coriandri fructus) szerepel drogként (jótékony hatóanyagot tartalmazó növényi részként). A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag.

Pár médiafelületen egyidőben, a Covid-járvány idején elkezdett terjedni, hogy komoly fertőtlenítő hatása van a koriandernek.

Részint vértisztító hatásról lehet olvasni a témában, még a gyógyszerkönyvben is, illetve a szájüregi fertőzések kezelésénél. Gyulladáscsökkentő, lelohasztja a felszíni daganatokat, és kezeli a pattanásos bőrt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Hogyan kell gondozni a lestyánt?

2023. május 4. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan kell gondozni a lestyánt?

Fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban - a gyakorlat

2021. február 25. 11:05

Vajon lehetséges a kedvelt fűszernövényeink sikeres termesztése kis helyen, akár az erkélyünkön? Milyen igényeire kell figyelnünk az egyes fajoknak? Milyen a megfelelő ültetőközeg a részükre?

Legyen saját fűszerkertünk - 6. rész

2020. április 5. 05:36

Kertünk fűszerrészlegének akadhatnak különleges tagjai is. A kertészetek tavasszal széles választékát nyújtják a fűszernövény-palántáknak, magokat pedig korábban is beszerezhetünk. Nézzünk körbe az örökzöld fűszernövények részlegén, és ismerjük meg közelebbről a curryfüvet és a fűszerbabért!

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

2023. október 9. 05:40

A gyömbért nagyjából mindenki ismeri, hiszen a legtöbb zöldségesnél, élelmiszerboltban kapható. Na, de mi is az a gyömbérgyökér?