Házikert

Hasznos ötletek chilitermesztőknek

Agrofórum Online

Több ezer chilifajta termeszthető aszerint, hogy milyen színű, formájú, méretű vagy erősségű paprikát szeretnénk, így az egész enyhe ízűtől a rendkívül csípősig bármilyet választhatunk. Sokuknak egyedi íze van, némelyikük citromos, mások pedig gyümölcsösebb ízűek.

A chili csípősségét a Scoville-skálán mérik. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért a mérőegységet róla nevezték el. A Scoville-számot az határozza meg, hogy a chili oldatának hígításához mennyi vízre van szükség, mielőtt a kóstoló már nem képes érzékelni azt. Ma már ezt a vizsgálatot gépek végzik. A 3 000 Scoville körüli pontszámot tekinthető csípősnek, ám az olyan rekordot jelentő chilipaprikák, mint a „Carolina Reaper” akár a kétmilliós értéket is meghaladják.

Ma már számos chilifajta kapható a hipermarketek zöldséges standjain, de sokkal nagyobb palettából választhat az, aki maga termeszti a chilijét. A növények magról nagyon könnyen termeszthetőek, és konténerekben fejlődnek a legjobban, ami azt jelenti, hogy tökéletesen alkalmasak egy napos teraszra vagy erkélyre is. Tavasszal a kertészeti áruházakban chili palántákat is vásárolhatunk, ez még inkább megkönnyíti a termesztést.

Az összes chilit mindössze öt fajból nemesítették:

  1. Capsicum annuum – a leggyakoribb chili faj, amelyből az édes és az erős paprika származik
  2. Capsicum baccatum – a perui ételekben kedvelt aji családba tartozó chili paprika
  3. Capsicum chinense – a csípős chilifajta, amelyből a habanero és a scotch bonnet chilipaprika származik
  4. Capsicum fruitescens – innen származik a tabasco thai stílusú chili
  5. Capsicum pubescens – ezek a csípős chilipaprikák jellegzetes fekete magokkal

Rengeteg online webáruház és faiskola specializálódott a chilimagokra, amelyek különleges, a megszokottól merőben eltérő fajtákat kínálnak és amelyeket a mexikói salsáktól a thai currykig, különböző ínyenc fogásokhoz használhatunk.

Hogyan kell chilit termeszteni?

Amennyiben van melegháza, már januárban, ha nincs, akkor márciustól vetheti el a chili magokat beltérben. Az első levelek megjelenésekor ültesse át a palántákat 7,5 cm-es cserepekbe, ha pedig ezt is kinőtték, ültesse át őket 30 cm-es, tőzegmentes, többkomponensű komposztba. Várja meg, amíg a fagyveszély elmúlik, mielőtt a palántákat a végleges, napos termesztési helyükre ülteti. A legcsípősebb chili paprikát üvegházban termessze. A chili zsenge szárú növény, ezért nem éli túl a telet. A legjobb az, ha minden évben magokat vetünk és új növényeket termesztünk.

Hogyan kell elvetni a chili magot?

A chilinek meleg, napos helyre van szüksége ahhoz, hogy a legjobb minőséget és a  legcsípősebb termést hozza. Ideális esetben üvegházban vagy cserépben kell neveli őket egy déli fekvésű teraszon vagy ablakpárkányon.

A chilipaprikának hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért a legjobb, ha már januárban nedves, tőzegmentes, többkomponensű komposztba veti el a magokat, és fűtött szaporítóedényben, termesztőfény alatt tartja, hogy a palánták ne legyenek hosszúkásak. Amennyiben nincs fűtött szaporítóedénye, márciusban vesse el a magokat. Az első levelek megjelenésekor ültesse át egyedi cserepekbe a palántákat.

Ha cserepekben termeszti a chilit, akkor is folytassa a cserepezést, vagy ültesse ki a növényeket az üvegházba, ha az éjszakai hőmérséklet meghaladja a 10 ºC-ot – és ügyeljen arra, hogy a talaj vagy a komposzt jó vízelvezetésű legyen. Ha a növények virágzásnak indultak, hetente tápoldatozza őket magas káliumtartalmú műtrágyával, és a palántákat a termések megjelenésekor szüretelje le.

Hogyan kell a chilipaprikát gondozni?

A kiültetés után a chilipalánták nagyon kevés figyelmet igényelnek. A bokrosodás elősegítése érdekében a növényeken csípje ki a hajtáscsúcsokat, ha a magasságuk elérte a 20 cm-t. A magas fajtáknak karózásra lehet szükségük.

Keveset és gyakran öntözze a chili palántákat. Amint megjelennek az első virágok, hetente tápoldatozzon magas káliumtartalmú folyékony műtrágyával, például paradicsomtrágyával.

Meleg időben gondoskodjon a chilipalánták párásításáról, ezzel elősegíti a jobb termést és elősegíti a pókhálós atkák távoltartását.

6 lépés a csípősebb chilipalántákhoz

Amennyiben csípősebb chilit szeretne termeszteni, számos trükköt alkalmazhat. A megfelelő termesztési körülmények biztosítása létfontosságú – minél magasabb az átlaghőmérséklet, annál csípősebb a chili, ezért nőnek jól a chilipalánták világ forró éghajlatú részein.

Matt Simpson (a Simpson’s Seeds-től) az Egyesült Királyság legcsípősebb chilijeit termesztette, amelyeket lányairól „Katie”-nek és „Lucy”-nak nevezett el. Néhány szokatlan trükköt alkalmazott, hogy növelje a gyümölcsök csípősségét.

Felfedezte, hogy a növények stresszelése – a növények károsítása, az élelem és a víz megvonása, extrém hőségnek való kitétele, sőt még kiabálás is – a növény természetes védekezőképességének működésbe lépését eredményezi, és a chiliket még csípősebbé teszi, hogy megakadályozza azt, hogy az állatok megegyék őket.

Íme Matt 6 legjobb tippje:

1. Válasszon csípős fajtát

A chilinek több száz fajtája létezik, különböző csípősségi fokokkal. A legcsípősebb fajták –  például a „Bhut Jolokia” – lassan nőnek. Nagy melegre és magas páratartalomra van szükségük, ezért célszerű őket beltérben termeszteni, hogy a megfelelő körülmények mellett jó minőségű termést hozzanak.

2. Kezdje el időben a termesztést

Még a leggyengébb erejű chilipaprikáknak is hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy   növekedjenek, virágozni kezdjenek, termést hozzanak és beérjenek, ezért a legtüzesebb fajtákat már januárban el kell vetni. Ha lemarad a vetési szezonról, vagy a szuper-csípős fajtákat részesíti előnyben, inkább palántát neveljen a magvetés helyett.

3. Biztosítson elég meleget

A legbőségesebb termés érdekében termessze fedett helyen, lehetőleg üvegházban vagy fóliasátorban a chilit, de ha nem rendelkezik ilyesmivel, egy világos, napos konyhai ablakpárkány is megteszi. Ha a szabadban termeszti őket, keressen a növényeknek meleg, napos, védett helyet.

4. Stresszelje a növényeket

Matt Simpson úgy véli, hogy a stressz növeli a kapszaicin (az égető érzést keltő vegyület) mennyiségét a paprikákban. Ennek leghatékonyabb módja, ha a növényt úgy „bántalmazza”, hogy a szárakat, leveleket és terméseket letépi, amint a terméskötés megkezdődik. Ez a mozzanat szimulálja a ragadozó állatok által okozott károkat, ami  kevesebb termést, de csípősebb chilit eredményez.

5. Ne tápoldatozza a növényeket

A növények táplálásának mellőzése egy másik módja annak, hogy stressznek tegye ki a chilipalántákat és fokozza a kapszaicin termelésüket. Ha egyáltalán nem ad a chilinek trágyát, az gyengébb, satnya növényt eredményez, de a termések csípősebbek lesznek, mintha táplálná őket. Ha mégis tápoldatozza, válasszon speciális chilitápot, vagy használjon paradicsom-tápoldatot, hogy a levelek helyett inkább a virágok termelődését ösztönözze.

6. Csökkentse az öntözést

Ha hagyja, hogy a növények az öntözések között teljesen kiszáradjanak, a termések is tüzesebb ízűek lesznek. Ennek hátránya, hogy a növények legyengülnek, és kisebb lesz a terméshozamuk.

A chilipaprika betakarítása

A nyár végétől lehet betakarítani a chilipaprikát. A legenyhébb ízért még zöld állapotban szedje a chilit, a csípősebb ízért azonban hagyja elegendő ideig érni.

A chilipaprika elkészítése és főzése

A chilipaprikák csípősséget és ízt adnak a curryknek, a grillen / wokban / tepsiben sütött ételeknek és a chili con carne-nak. A csípősség csökkentéséhez távolítsa el a magokat. Soha ne érintse meg az arcát vagy a szemét a chilipaprikák feldolgozása közben.

A chilipaprika tárolása

A chilit ki lehet szárítani, fokhagymával és olajjal összekeverve eltenni, vagy ecetbe morzsolni. A szárított chilit (por vagy pehely formájában) légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen kell tárolni.

A chilipaprika termesztésének buktatói:

A szürkepenész vagy a botritisz problémát jelenthet az üvegházban. Ha károsodást tapasztal, az elhalt növényrészeket azonnal távolítsa el, és gondoskodjon a helyiség megfelelő szellőzéséről. Ügyeljen arra, hogy a növények ne legyenek összezsúfolva.

A vörös pókhálós atka problémát jelenthet az üvegházban, ezért figyeljen a chili körüli pókhálósodásra. Rendszeres párologtatással mindez elkerülhető.

A fehérlégy szintén problémát jelenthet beltérben – használjon szerves szappanos permetszert a kártevő ellen.

Hogyan csökkenthető a maró íz?

Ha fogyasztása közben „megégeti” a száját chili, víz helyett próbálkozzon egy kanál cukorral, zsíros joghurttal vagy egy pohár tejjel, ezek azonnal enyhítik a kellemetlen érzést.

Tanácsok a chilipaprika vásárlásához

A chilimagok a kertészeti áruházakban és faiskolákban, valamint speciális gazdaboltokban és online áruházakban egyaránt megvásárolhatók, azonban sokkal szélesebb fajtaválasztékhoz juthat, ha szaküzletben vásárol.

Előbb azonban tájékozódjon a chilifajták csípősségéről! A chili csípősségét Scoville-egységben mérik – minél magasabb a szám, annál csípősebb a chili. Gondolja végig,  hogy milyen típusú ételekhez szeretné használni a chilit. A legtöbb weboldalon hasznos erősségi mutatókat talál ezzel kapcsolatban.

Egyes chilipaprikák az üvegházban fejlődnek a legjobban, míg mások a szabadban is jól érzik magukat. Ne feledje, hogy a különböző fajták mérete eltérő lehet. Ha nem szeretné magról termeszteni a növényeket, tavasszal vásárolhat palántákat a kertészeti áruházakban vagy az interneten.

Chili fajták kipróbálásra

A legjobb chilifajták az ablakpárkányra

  • ‘Thai Hot’ vagy ‘Hot Thai’ – apró, nagyon csípős gyümölcsök egy kompakt növényen.
  • ‘Pretty Purple’ – apró, kerek termések, amelyek lilás színből indulnak, majd sárgára és narancssárgára, később pirosra érnek.
  • ‘Malawi Birdseye’ – közepesen csípős fajta, kisebb termésekkel, amelyek zöldből pirosra érnek.

A legjobb chilipaprikák teraszra vagy balkonra

  • Chili ‘Apache’ – ezek a szívós törpe növények jól bírják a szabadban. A szép zöld termései pirosra érnek és közepesen csípősek.
  • Chili ‘Firecracker’ – apró, vonzó termései vannak.
  • Chili ‘Chilly Chili’ – vonzó, díszes, különböző színű, alig csípős paprikákat hoz.

Enyhe chilipaprikák

  • Chili ‘Ancho Poblano’ – töltelékekhez és sütéshez is kiválóan alkalmas.
  • Chili „Cascabel” – kerek, majdnem fekete terméseket hoz, amelyeket gyakran szárítva használnak fel.

Közepesen csípős chilipaprikák

  • Chili ‘Hungarian Hot Wax’ – hosszú termései vannak, amelyek jól használhatóak sült krumplihoz. Sárgán szedik le, hogy a növény termőre forduljon, de végül narancssárgára érnek a paprikák.
  • Chili ‘Joe’s Long Cayenne’ – az ujjnyi hosszúságú, akár 25 cm hosszú chilipaprikák zöld vagy piros színben fogyaszthatók.

Nagyon csípős chilipaprikák

  • Chili ‘Ring of Fire’ vagy ‘Ring O Fire’ – hosszú, hegyes terméseket hoz, amelyek zöldből pirosra érnek.
  • Chili „Bhut Jolokia” – rendkívül csípős, ráncos termései vannak – korábban a világ legcsípősebb chilijének tartották.
  • ‘Trinidad Scorpion’ – rendkívül csípős, ráncos gyümölcsökkel rendelkezik.
  • ‘Carolina Reaper’ – a kétmillió Scoville-egységgel az egyik legcsípősebb chilipaprika a világon.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Cserepes növények, amelyek túlélik a telet odakint

2024. december 16. 09:40

Télen is örömét lelheti a kinti zöld növényekben. Vannak olyan cserjék, virágok és fűszernövények, amelyek ellenállnak a hidegnek.

Téli veteményeskert: a hó alatt sem kell pihennie a kertnek

2024. december 16. 05:40

Bár messze nem kell télen a veteményessel annyit bajlódni, mint nyáron, de ettől még eredményesen lehet termeszteni, ha nem is mindent.

Mi legyen a muskátlival? Teleltessünk vagy irány a komposzt?

2024. december 14. 05:40

Nézzük sorra a muskátli teleltetésének lehetőségeit, és el tudjuk majd dönteni, hogy melyik utat választjuk!

Jól kezdte az évet a Bayer

2020. április 30. 09:17

A növénytermesztési üzletág árbevétele 6 százalékkal 6,8 milliárd euróra bővült, Európában 7,4 százalékos pluszt mutattak a számok.

Szántóföldi gyomnövény: csattanó maszlag és talajigénye

2022. október 18. 10:17

A maszlag a Datura nemzetség egyetlen magyarországi képviselője. Az országos szántóföldi gyomfelvételezések alapján igen gyakori gyomnövény.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a cikóriasaláta és termesztése

2022. július 5. 10:17

A világon termesztett közel 250 zöldségfajból – a levélzöldségek nagyszámú fajtagazdagságuk ellenére – nem tartoznak a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövények közé.

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

2020. szeptember 20. 06:36

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.