Több ezer chilifajta termeszthető aszerint, hogy milyen színű, formájú, méretű vagy erősségű paprikát szeretnénk, így az egész enyhe ízűtől a rendkívül csípősig bármilyet választhatunk. Sokuknak egyedi íze van, némelyikük citromos, mások pedig gyümölcsösebb ízűek.
A chili csípősségét a Scoville-skálán mérik. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért a mérőegységet róla nevezték el. A Scoville-számot az határozza meg, hogy a chili oldatának hígításához mennyi vízre van szükség, mielőtt a kóstoló már nem képes érzékelni azt. Ma már ezt a vizsgálatot gépek végzik. A 3 000 Scoville körüli pontszámot tekinthető csípősnek, ám az olyan rekordot jelentő chilipaprikák, mint a „Carolina Reaper” akár a kétmilliós értéket is meghaladják.
Ma már számos chilifajta kapható a hipermarketek zöldséges standjain, de sokkal nagyobb palettából választhat az, aki maga termeszti a chilijét. A növények magról nagyon könnyen termeszthetőek, és konténerekben fejlődnek a legjobban, ami azt jelenti, hogy tökéletesen alkalmasak egy napos teraszra vagy erkélyre is. Tavasszal a kertészeti áruházakban chili palántákat is vásárolhatunk, ez még inkább megkönnyíti a termesztést.
Az összes chilit mindössze öt fajból nemesítették:
- Capsicum annuum – a leggyakoribb chili faj, amelyből az édes és az erős paprika származik
- Capsicum baccatum – a perui ételekben kedvelt aji családba tartozó chili paprika
- Capsicum chinense – a csípős chilifajta, amelyből a habanero és a scotch bonnet chilipaprika származik
- Capsicum fruitescens – innen származik a tabasco thai stílusú chili
- Capsicum pubescens – ezek a csípős chilipaprikák jellegzetes fekete magokkal
Rengeteg online webáruház és faiskola specializálódott a chilimagokra, amelyek különleges, a megszokottól merőben eltérő fajtákat kínálnak és amelyeket a mexikói salsáktól a thai currykig, különböző ínyenc fogásokhoz használhatunk.
Hogyan kell chilit termeszteni?
Amennyiben van melegháza, már januárban, ha nincs, akkor márciustól vetheti el a chili magokat beltérben. Az első levelek megjelenésekor ültesse át a palántákat 7,5 cm-es cserepekbe, ha pedig ezt is kinőtték, ültesse át őket 30 cm-es, tőzegmentes, többkomponensű komposztba. Várja meg, amíg a fagyveszély elmúlik, mielőtt a palántákat a végleges, napos termesztési helyükre ülteti. A legcsípősebb chili paprikát üvegházban termessze. A chili zsenge szárú növény, ezért nem éli túl a telet. A legjobb az, ha minden évben magokat vetünk és új növényeket termesztünk.
Hogyan kell elvetni a chili magot?
A chilinek meleg, napos helyre van szüksége ahhoz, hogy a legjobb minőséget és a legcsípősebb termést hozza. Ideális esetben üvegházban vagy cserépben kell neveli őket egy déli fekvésű teraszon vagy ablakpárkányon.
A chilipaprikának hosszú tenyészidőszakra van szüksége, ezért a legjobb, ha már januárban nedves, tőzegmentes, többkomponensű komposztba veti el a magokat, és fűtött szaporítóedényben, termesztőfény alatt tartja, hogy a palánták ne legyenek hosszúkásak. Amennyiben nincs fűtött szaporítóedénye, márciusban vesse el a magokat. Az első levelek megjelenésekor ültesse át egyedi cserepekbe a palántákat.
Ha cserepekben termeszti a chilit, akkor is folytassa a cserepezést, vagy ültesse ki a növényeket az üvegházba, ha az éjszakai hőmérséklet meghaladja a 10 ºC-ot – és ügyeljen arra, hogy a talaj vagy a komposzt jó vízelvezetésű legyen. Ha a növények virágzásnak indultak, hetente tápoldatozza őket magas káliumtartalmú műtrágyával, és a palántákat a termések megjelenésekor szüretelje le.
Hogyan kell a chilipaprikát gondozni?
A kiültetés után a chilipalánták nagyon kevés figyelmet igényelnek. A bokrosodás elősegítése érdekében a növényeken csípje ki a hajtáscsúcsokat, ha a magasságuk elérte a 20 cm-t. A magas fajtáknak karózásra lehet szükségük.
Keveset és gyakran öntözze a chili palántákat. Amint megjelennek az első virágok, hetente tápoldatozzon magas káliumtartalmú folyékony műtrágyával, például paradicsomtrágyával.
Meleg időben gondoskodjon a chilipalánták párásításáról, ezzel elősegíti a jobb termést és elősegíti a pókhálós atkák távoltartását.
6 lépés a csípősebb chilipalántákhoz
Amennyiben csípősebb chilit szeretne termeszteni, számos trükköt alkalmazhat. A megfelelő termesztési körülmények biztosítása létfontosságú – minél magasabb az átlaghőmérséklet, annál csípősebb a chili, ezért nőnek jól a chilipalánták világ forró éghajlatú részein.
Matt Simpson (a Simpson’s Seeds-től) az Egyesült Királyság legcsípősebb chilijeit termesztette, amelyeket lányairól „Katie”-nek és „Lucy”-nak nevezett el. Néhány szokatlan trükköt alkalmazott, hogy növelje a gyümölcsök csípősségét.
Felfedezte, hogy a növények stresszelése – a növények károsítása, az élelem és a víz megvonása, extrém hőségnek való kitétele, sőt még kiabálás is – a növény természetes védekezőképességének működésbe lépését eredményezi, és a chiliket még csípősebbé teszi, hogy megakadályozza azt, hogy az állatok megegyék őket.
Íme Matt 6 legjobb tippje:
1. Válasszon csípős fajtát
A chilinek több száz fajtája létezik, különböző csípősségi fokokkal. A legcsípősebb fajták – például a „Bhut Jolokia” – lassan nőnek. Nagy melegre és magas páratartalomra van szükségük, ezért célszerű őket beltérben termeszteni, hogy a megfelelő körülmények mellett jó minőségű termést hozzanak.
2. Kezdje el időben a termesztést
Még a leggyengébb erejű chilipaprikáknak is hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy növekedjenek, virágozni kezdjenek, termést hozzanak és beérjenek, ezért a legtüzesebb fajtákat már januárban el kell vetni. Ha lemarad a vetési szezonról, vagy a szuper-csípős fajtákat részesíti előnyben, inkább palántát neveljen a magvetés helyett.
3. Biztosítson elég meleget
A legbőségesebb termés érdekében termessze fedett helyen, lehetőleg üvegházban vagy fóliasátorban a chilit, de ha nem rendelkezik ilyesmivel, egy világos, napos konyhai ablakpárkány is megteszi. Ha a szabadban termeszti őket, keressen a növényeknek meleg, napos, védett helyet.
4. Stresszelje a növényeket
Matt Simpson úgy véli, hogy a stressz növeli a kapszaicin (az égető érzést keltő vegyület) mennyiségét a paprikákban. Ennek leghatékonyabb módja, ha a növényt úgy „bántalmazza”, hogy a szárakat, leveleket és terméseket letépi, amint a terméskötés megkezdődik. Ez a mozzanat szimulálja a ragadozó állatok által okozott károkat, ami kevesebb termést, de csípősebb chilit eredményez.
5. Ne tápoldatozza a növényeket
A növények táplálásának mellőzése egy másik módja annak, hogy stressznek tegye ki a chilipalántákat és fokozza a kapszaicin termelésüket. Ha egyáltalán nem ad a chilinek trágyát, az gyengébb, satnya növényt eredményez, de a termések csípősebbek lesznek, mintha táplálná őket. Ha mégis tápoldatozza, válasszon speciális chilitápot, vagy használjon paradicsom-tápoldatot, hogy a levelek helyett inkább a virágok termelődését ösztönözze.
6. Csökkentse az öntözést
Ha hagyja, hogy a növények az öntözések között teljesen kiszáradjanak, a termések is tüzesebb ízűek lesznek. Ennek hátránya, hogy a növények legyengülnek, és kisebb lesz a terméshozamuk.
A chilipaprika betakarítása
A nyár végétől lehet betakarítani a chilipaprikát. A legenyhébb ízért még zöld állapotban szedje a chilit, a csípősebb ízért azonban hagyja elegendő ideig érni.
A chilipaprika elkészítése és főzése
A chilipaprikák csípősséget és ízt adnak a curryknek, a grillen / wokban / tepsiben sütött ételeknek és a chili con carne-nak. A csípősség csökkentéséhez távolítsa el a magokat. Soha ne érintse meg az arcát vagy a szemét a chilipaprikák feldolgozása közben.
A chilipaprika tárolása
A chilit ki lehet szárítani, fokhagymával és olajjal összekeverve eltenni, vagy ecetbe morzsolni. A szárított chilit (por vagy pehely formájában) légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen kell tárolni.
A chilipaprika termesztésének buktatói:
A szürkepenész vagy a botritisz problémát jelenthet az üvegházban. Ha károsodást tapasztal, az elhalt növényrészeket azonnal távolítsa el, és gondoskodjon a helyiség megfelelő szellőzéséről. Ügyeljen arra, hogy a növények ne legyenek összezsúfolva.
A vörös pókhálós atka problémát jelenthet az üvegházban, ezért figyeljen a chili körüli pókhálósodásra. Rendszeres párologtatással mindez elkerülhető.
A fehérlégy szintén problémát jelenthet beltérben – használjon szerves szappanos permetszert a kártevő ellen.
Hogyan csökkenthető a maró íz?
Ha fogyasztása közben „megégeti” a száját chili, víz helyett próbálkozzon egy kanál cukorral, zsíros joghurttal vagy egy pohár tejjel, ezek azonnal enyhítik a kellemetlen érzést.
Tanácsok a chilipaprika vásárlásához
A chilimagok a kertészeti áruházakban és faiskolákban, valamint speciális gazdaboltokban és online áruházakban egyaránt megvásárolhatók, azonban sokkal szélesebb fajtaválasztékhoz juthat, ha szaküzletben vásárol.
Előbb azonban tájékozódjon a chilifajták csípősségéről! A chili csípősségét Scoville-egységben mérik – minél magasabb a szám, annál csípősebb a chili. Gondolja végig, hogy milyen típusú ételekhez szeretné használni a chilit. A legtöbb weboldalon hasznos erősségi mutatókat talál ezzel kapcsolatban.
Egyes chilipaprikák az üvegházban fejlődnek a legjobban, míg mások a szabadban is jól érzik magukat. Ne feledje, hogy a különböző fajták mérete eltérő lehet. Ha nem szeretné magról termeszteni a növényeket, tavasszal vásárolhat palántákat a kertészeti áruházakban vagy az interneten.
Chili fajták kipróbálásra
A legjobb chilifajták az ablakpárkányra
- ‘Thai Hot’ vagy ‘Hot Thai’ – apró, nagyon csípős gyümölcsök egy kompakt növényen.
- ‘Pretty Purple’ – apró, kerek termések, amelyek lilás színből indulnak, majd sárgára és narancssárgára, később pirosra érnek.
- ‘Malawi Birdseye’ – közepesen csípős fajta, kisebb termésekkel, amelyek zöldből pirosra érnek.
A legjobb chilipaprikák teraszra vagy balkonra
- Chili ‘Apache’ – ezek a szívós törpe növények jól bírják a szabadban. A szép zöld termései pirosra érnek és közepesen csípősek.
- Chili ‘Firecracker’ – apró, vonzó termései vannak.
- Chili ‘Chilly Chili’ – vonzó, díszes, különböző színű, alig csípős paprikákat hoz.
Enyhe chilipaprikák
- Chili ‘Ancho Poblano’ – töltelékekhez és sütéshez is kiválóan alkalmas.
- Chili „Cascabel” – kerek, majdnem fekete terméseket hoz, amelyeket gyakran szárítva használnak fel.
Közepesen csípős chilipaprikák
- Chili ‘Hungarian Hot Wax’ – hosszú termései vannak, amelyek jól használhatóak sült krumplihoz. Sárgán szedik le, hogy a növény termőre forduljon, de végül narancssárgára érnek a paprikák.
- Chili ‘Joe’s Long Cayenne’ – az ujjnyi hosszúságú, akár 25 cm hosszú chilipaprikák zöld vagy piros színben fogyaszthatók.
Nagyon csípős chilipaprikák
- Chili ‘Ring of Fire’ vagy ‘Ring O Fire’ – hosszú, hegyes terméseket hoz, amelyek zöldből pirosra érnek.
- Chili „Bhut Jolokia” – rendkívül csípős, ráncos termései vannak – korábban a világ legcsípősebb chilijének tartották.
- ‘Trinidad Scorpion’ – rendkívül csípős, ráncos gyümölcsökkel rendelkezik.
- ‘Carolina Reaper’ – a kétmillió Scoville-egységgel az egyik legcsípősebb chilipaprika a világon.
A cikket fordította: Ordódy Eszter