Házikert
Házikert

Hogyan lehet átültetni az idősebb fákat és cserjéket?

Hogyan lehet átültetni az idősebb fákat és cserjéket?

Agrofórum Online

Az ember sokszor rengeteg időt, pénzt és energiát fektet abba, hogy megálmodja, megtervezze, majd megépítse a kertjét, de aztán ahogy telnek az évek, változik a ház, változnak a benne élők – és ez a változás sokszor eléri a kertet is.

A kisebb évelőket, cserjéket könnyen át lehet ültetni, de mi a helyzet a nagy, már réges-rég gyökeret eresztett fákkal?

Egy idős fa átültetésének lehetséges okai

Az idős(ebb) fák és cserjék átültetése lehetséges, bár nem olyan egyszerű, mint a fiatal növények telepítése. Ugyanakkor számos oka lehet annak, hogy egy már meglévő, a tájképbe tökéletesen illeszkedő növényt át kell helyezni. Ezek közé tartoznak a következők:

 • A ház bővítése vagy egy olyan új kertépítési projekt, amelyekhez növények áthelyezése szükséges.
 • Új házba költözés, amelynek kertjében egy kedvenc fát vagy cserjét szeretne elültetni/átültetni.
 • Az adott növények kinövik jelenlegi helyüket, és új helyre van szükségük.

Átültetési terv

 1. Először is döntse el, hogy képes-e megbirkózni a feladattal, hogy egy öregebb fát átültessen. Ez nem könnyű feladat. A projekthez a fa átültetése előtt szükség lesz gyökérmetszésre, az áthelyezendő növény kiásására, új ültetőgödör kiásására, a sokszor igencsak nehéz fa áthelyezésére a gyökérlabdával együtt és mindkét gödör újratöltésére. Az átültetést követő növénygondozás szintén kritikus fontosságú. Ne is gondolkozzon az átültetésen, ha nem áll módjában legalább az átültetést követő első évben gondoskodni a növény rendszeres vízellátásáról.
 2. Győződjön meg arról, hogy a fa vagy cserje kezelhető méretű. A legfeljebb 90 cm magas cserjék és a legfeljebb 2-3 cm törzsátmérőjű fák (a talajszint felett 15 cm-rel mérve) átültethetők anélkül, hogy a gyökérzetet földlabdával kellene kiásni. Ezek és a legtöbb három-négy éves növény csupasz gyökérrel is átültethetők. A nagyobb vagy idősebb növényeket ki kell ásni és földdel kell átültetni.
 3. Ahhoz, hogy az átültetés sikeres legyen, a fa gyökérzetéből a lehető legtöbbet kell megmenteni. Általánosságban elmondható, hogy a törzs átmérőjének minden centiméterére legalább tízszeres átmérőjű gyökérzetre van szükség. Például ha egy fa törzsének átmérője 10 cm, akkor 100 cm átmérőjű gyökérzetre van szüksége. A lehető legtöbb mellékgyökeret kell megőrizni.
 4. A gyökérzet a talajjal és a növénnyel együtt jelentős tömegű lesz, ezért a mozgatásához szükséges gép vagy kocsi álljon rendelkezésre. Minél nagyobb a fa, sajnos annál kisebb a valószínűsége a sikeres átültetésnek.
 5. A fák átültetésének legjobb ideje az ősz, a tél vége vagy a kora tavasz. Az átültetést az őszi lombhullás után vagy a tavaszi rügyfakadás előtt kell elvégezni.
 6. Az átültetés a fák és cserjék számára stresszel jár. Győződjön meg róla, hogy a növényei alkalmasak-e rá, egészségesek-e.
 7. Ha a fa jól érzi magát a jelenlegi helyén, keressen egy új, hasonló környezeti adottságokkal rendelkező helyet. Ültesse el úgy a fát, ahogy eredetileg is nőtt – ugyanabba az irányba nézzen, és naponta ugyanannyi napfényt kapjon. Jelöljön meg egy ágat egy szalaggal vagy zsinórral, hogy annak a segítségével pontosan el tudja helyezni a növényt, hogy a megfelelő égtáj felé nézzen.
 8. Egy beteg fa nem biztos, hogy túléli az átültetést. Ha mégis át akarja költöztetni, állapítsa meg, mi a baja, kezelje, és halassza el az átültetést addig, amíg a fa egészséges nem lesz.

Ha a fa nem érzi jól magát, annak több oka is lehet

 • Kártevők vagy betegségek: Ha a fa vagy a cserje sérült vagy súlyosan megfertőződött, akkor az átültetés helyett érdemes inkább másikat vásárolni.
 • Fényigény: Ha a probléma a körülményekkel kapcsolatos (túl sok vagy túl kevés napfény), mérje fel, hogy naponta átlagosan mennyi napfény éri az új helyet.
 • Talajtípus: A gyengébb növekedés oka lehet a talaj, így a növény áthelyezése nem biztos, hogy orvosolja a helyzetet. Végezzen talajvizsgálatot annak érdekében, hogy megállapítsa, hogy a növény számára megfelelőek-e a meglévő talajviszonyok. Állítsa be a talaj pH-értékét, hogy jobban passzoljon a növényhez, vagy keressen másik növényt, amely jobban fejlődik az adott talajban.

Nem árt, ha tudja

 • A hosszú függőleges gyökérzetű fákat – mint amilyen a dió, némely tölgy és fenyő – nehéz átültetni.
 • Sok, homokos talajon élő fa hosszabb gyökerekkel és szélesebb oldalgyökérzettel rendelkezhet, mint az agyagosabb talajon termő növények. Ez több ásást igényel az átültetés előtt.
 • A lombhullató növények általában könnyebben átültethetők, mint a tűlevelűek.
 • A cserjék általában egyszerűbben átültethetők, mint a fák.
 • Az átültetett növény gyökérzetének körülbelül 75%-a még mindig a földben marad. Számítson némi többletmunkára, hogy ezt a területet előkészítse az új kert tervezéséhez, az ültetéshez vagy a gyeptelepítéshez.
 • Az ásás előtt ellenőrizze a föld felett és föld alatt húzódó csöveket, kábeleket és a telekhatárt.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Miért az ősz a legjobb időszak a fák ültetésére?

2022. szeptember 24. 07:34

Az ültetésre legalkalmasabb időszak – ami bizony, még a tavasznál is jobb – nem más, mint az ősz, legalábbis, a fák szempontjából.

Hogyan ültessünk fát? Itt a legalkalmasabb időszak

2023. október 17. 15:40

A hőmérséklet fokozatosan csökken, a csapadék mennyisége növekszik. Itt a fatelepítésre legalkalmasabb időszak. A lombhullató fák lassan befejezik évi fejlődésüket, ezért is kedvező telepítési évszak az ősz a nyugalmi időszakukba belépő fák számára.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Megemelték a támogatást, növekszik az erdőtelepítési kedv!

2020. február 6. 04:36

Mocz Andrást, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének Elnökét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.