A zöldtrágyaoldat számos előnnyel rendelkezik a talaj javítása és a növények egészségének elősegítése szempontjából, alkalmazható például öntözéssel kijuttatva zöldtrágyaként vagy akár permetezve a kertevők ellen.
Az ázalék valójában a növényekből nyert kivonatokat jelenti. Különböző tápanyagokban gazdag, mint például a foszfor, magnézium, kálium és vas, amelyek pozitívan segítik a talaj tápanyagellátását. Talajba juttatva a benne lévő nitrogén felszabadul, elősegítve a környező növények növekedését.
Nem utolsó sorban előállítása során a létrejövő növényi maradványok pozitívan hatnak a talaj humuszképződésére, javítva ezzel a talaj szerkezetét, valamint a vízmegtartó képességét.
Áztassunk!
Az oldat készítése pofon egyszerű, nem jelent mást, mint különböző növények leveleinek vízben való áztatását. Ennek eredményeképpen elkezdenek bomlani, így a bennük lévő tápanyag pedig a vízben kioldódik.
Ezt a kész oldatot megfelelő hígítással visszalocsolhatjuk vagy akár permetezhetjük a növényekre, amely csak a kívánt eredménytől függ.
Nagy sűrűségű polietilén hordóban is elkészíthetjük akár otthon, de kertészeti kereskedésekben már beszerezhető kifejezetten erre a célra gyártott ázalékhordó is. Ez a hordó azért lehet jobb választás, mert a növényeket kifejezetten zárt térben tudjuk rohasztani, ezek a hordók pedig csappal és belső szűrővel rendelkeznek.
Maga az előállítás rendkívül egyszerű, amennyiben megvan az edényünk (ez lehet akár kőből, cserépből, vagy akár egy fadézsa és a korábban már említett speciálisan erre a célra készített hordó).
Gyűjtsük össze a választott növényünk leveleit (ez lehet csalánlevél vagy paradicsom, akár gyermekláncfű). A legnépszerűbb ázalék általában a csalánból készült oldat, amelyből 1 kilogrammra van szükség 10 liter vízhez.
Érdemes a leveleket összeaprítani, mielőtt ráöntenénk a vizet, mert így fog sokkal gyorsabban erjedni.
Amennyiben úgy látjuk, hogy a víz nem lepi el kellőképpen a zöld részeket, érdemes felöntenünk, amelyhez esővizet és csapvizet egyaránt használhatunk. Ha biztosra akarunk menni, a levelekre tehetünk nehezéket, hogy biztosan elkerüljük, hogy a víz tetején lebegjenek. Hiszen számunkra akkor ideális, ha a víz ellepi a leveleket, mivel így gyorsabb az erjedés.
Mikor érett?
Pár nap elteltével a jó idő hatására forrni kezd, amely jelzi, hogy hamarosan megérett az oldat, azonban érés előtt még érdemes azért ránézni. Az érés folyamatát segíthetjük, ha naponta egyszer oxigént juttatunk bele egy jó erős átkeveréssel. Az érési időszakban figyeljük, mennyire éri nap, amennyiben pedig megkívánja, tegyük át az edényt egy naposabb oldala, hogy az erjedés gyorsabban végbemenjen.
Az oldat érettnek tekinthető, amennyiben megsötétedett, már nem habzik, szaga pedig enyhülni kezd.
Levelekre permetezve kiválóan bevethető a kártevők ellen, azonban előtte még át kell szűrni, akár abban az esetben is, amennyiben a speciális hordó segítségével készítettük el. Ehhez a permetezőgép dugulásának elkerülése érdekében finomszűrőre lesz szükség, tehát amennyiben a levet a zöldségek tövéhez öntjük, erre nincs gondunk.
Ami viszont minden felhasználás esetén fontos, hogy az ázalékot hígítanunk kell minimum tízszeres folyadékkal, vagyis 1 deciliter ázalékhoz 1 liter vizet kell kevernünk! Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az ilyen típusú zöldtrágyaoldat hosszú ideig tárolható és gyakorlatilag bármikor felhasználható.