17℃ 5℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin
Házikert

Így készül az ázalék – és mennyi mindenre jó!

Agrofórum Online

A zöldtrágyaoldat számos előnnyel rendelkezik a talaj javítása és a növények egészségének elősegítése szempontjából, alkalmazható például öntözéssel kijuttatva zöldtrágyaként vagy akár permetezve a kertevők ellen.

Az ázalék valójában a növényekből nyert kivonatokat jelenti. Különböző tápanyagokban gazdag, mint például a foszfor, magnézium, kálium és vas, amelyek pozitívan segítik a talaj tápanyagellátását. Talajba juttatva a benne lévő nitrogén felszabadul, elősegítve a környező növények növekedését.

Nem utolsó sorban előállítása során a létrejövő növényi maradványok pozitívan hatnak a talaj humuszképződésére, javítva ezzel a talaj szerkezetét, valamint a vízmegtartó képességét.

Áztassunk!

Az oldat készítése pofon egyszerű, nem jelent mást, mint különböző növények leveleinek vízben való áztatását. Ennek eredményeképpen elkezdenek bomlani, így a bennük lévő tápanyag pedig a vízben kioldódik.

Ezt a kész oldatot megfelelő hígítással visszalocsolhatjuk vagy akár permetezhetjük a növényekre, amely csak a kívánt eredménytől függ.

Nagy sűrűségű polietilén hordóban is elkészíthetjük akár otthon, de kertészeti kereskedésekben már beszerezhető kifejezetten erre a célra gyártott ázalékhordó is. Ez a hordó azért lehet jobb választás, mert a növényeket kifejezetten zárt térben tudjuk rohasztani, ezek a hordók pedig csappal és belső szűrővel rendelkeznek.

Maga az előállítás rendkívül egyszerű, amennyiben megvan az edényünk (ez lehet akár kőből, cserépből, vagy akár egy fadézsa és a korábban már említett speciálisan erre a célra készített hordó).

Gyűjtsük össze a választott növényünk leveleit (ez lehet csalánlevél vagy paradicsom, akár gyermekláncfű). A legnépszerűbb ázalék általában a csalánból készült oldat, amelyből 1 kilogrammra van szükség 10 liter vízhez.

Érdemes a leveleket összeaprítani, mielőtt ráöntenénk a vizet, mert így fog sokkal gyorsabban erjedni.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a víz nem lepi el kellőképpen a zöld részeket, érdemes felöntenünk, amelyhez esővizet és csapvizet egyaránt használhatunk. Ha biztosra akarunk menni, a levelekre tehetünk nehezéket, hogy biztosan elkerüljük, hogy a víz tetején lebegjenek. Hiszen számunkra akkor ideális, ha a víz ellepi a leveleket, mivel így gyorsabb az erjedés.

Mikor érett?

Pár nap elteltével a jó idő hatására forrni kezd, amely jelzi, hogy hamarosan megérett az oldat, azonban érés előtt még érdemes azért ránézni. Az érés folyamatát segíthetjük, ha naponta egyszer oxigént juttatunk bele egy jó erős átkeveréssel. Az érési időszakban figyeljük, mennyire éri nap, amennyiben pedig megkívánja, tegyük át az edényt egy naposabb oldala, hogy az erjedés gyorsabban végbemenjen.

Az oldat érettnek tekinthető, amennyiben megsötétedett, már nem habzik, szaga pedig enyhülni kezd.

Levelekre permetezve kiválóan bevethető a kártevők ellen, azonban előtte még át kell szűrni, akár abban az esetben is, amennyiben a speciális hordó segítségével készítettük el. Ehhez a permetezőgép dugulásának elkerülése érdekében finomszűrőre lesz szükség, tehát amennyiben a levet a zöldségek tövéhez öntjük, erre nincs gondunk.

Ami viszont minden felhasználás esetén fontos, hogy az ázalékot hígítanunk kell minimum tízszeres folyadékkal, vagyis 1 deciliter ázalékhoz 1 liter vizet kell kevernünk! Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az ilyen típusú zöldtrágyaoldat hosszú ideig tárolható és gyakorlatilag bármikor felhasználható.

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?

Csigainvázió a kertben: így védekezzünk hatékonyan!

2025. március 10. 18:05

A csigák megjelenése gyakran okoz jogos bosszúságot a kertészek számára. Érdemes minél korábban felkészülnünk.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Miért nem fejlesztett erőteljes lombot a gömbjuhar?

2022. május 30. 04:36

Gömbjuhar fám, mely több, mint 15 éves, furcsán viselkedik. Idén alig volt levele, azok is erőtlenek, szinte csak a termései láthatók a fa koronájában. Mi baja lehet?

Zöldségnövényeken előforduló levélsárgulás okai és gyógyításuk, III. rész – Makroelemek – kálium

2024. április 25. 09:10

A nitrogén is javítja a minőséget (pl. búza fehérjetartalom stb.), és a kálium is limitálhatja a termésmennyiséget (pl. burgonya stb.).

Itt a tavasz! - Fel kell gyorsítani az aktuális tennivalók elvégzését a kertben

2020. február 26. 15:06

A kertekben fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a tél végi lemosó permetezések elvégzését.

Zöldségféléken előforduló molibdénhiány kezelése és megelőzése

2024. október 7. 11:10

A molibdént egészen kevés, nyomokban előforduló mennyisége miatt a mikroelemekhez (mások az ultra-mikroelemekhez) sorolják.