Az ősz nemcsak a gyors betakarításról híres, hanem arról is, hogy rengeteg be nem ért zöldséggel fogunk találkozni. De mit tehetünk ezekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?
Ameddig a nagy fagyok be nem jönnek, főleg fóliaházas technológiánál alkalmazható a kényszerérés, amit saját fóliaházainkban is úgy végzünk, hogy elzárjuk az öntözést, a növények elkezdenek vizet veszteni és gyorsan a még zöld terméseket beérlelik. Ez működik chilinél, paprikáknál, és akár paradicsomnál is.
Nem minden zöldség utóérő
A fent említett zöldségeken kívül viszont rengeteg nem utóérő zöldség van, így azokkal is csak kezdeni kell valamit. Egy részét felhasználhatjuk savanyúságként: mini cukkiniket, mini patisszonokat és más tökféléket. Ugyanígy a gyökérzöldségek között is soknál lehet, hogy nem gumósodott be: a céklák levele például zöld smoothie-kba is beletehető, amivel egészségünket is megtámogatjuk a téli időszakban.
A salátafélék sem biztos, hogy befejesedtek
Sok leveles zöldség, akár a mángold, akár a salátafélék, nem feltétlenül tudnak elérni arra a méretre, ahogy szedni szoktuk. Ezeket friss “tépősalátaként” is használhatjuk, mert bár a tépősaláta is egyfajta saláta, de a mini levelekből ugyanúgy készülhet friss saláta. Ha viszont fátyolfóliával letakarjuk ezen ágyásokat, akkor nagyon sokáig tudunk még szüretelni belőle.
Komposztra vele!
Ha már végképp mindent végignéztünk, hogy mi mire lehet még jó, de sok egyéb zöldség vagy hajtás marad ki, akkor ezeket nyugodtan szecskázzuk le és mehet a komposztra. Így nemcsak a tápanyagok körforgását hozzuk létre, de nem is megy feleslegbe a sok zöld növényi rész.
Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál hamarabb fog elkomposztálódni. Ez természetesen az ágakkal és gallyakkal is így van. Nem kell aggódni a diólevél miatt sem egyébként, mert az is nyugodtan mehet a komposztba!
Az állatok egy része is megeheti a be nem érett zöldséget, gyümölcsöt
Aki állatokat is tart, annak az a jó hír, hogy a be nem érett zöldségek jó részét nyugodtan megehetik az állatok is. Mi rendszeresen feleltetjük a paprikacsumát, elfagyott újhagymát és a paradicsomot is a mangalicákkal, a nyulaink is kedvelik a paprikacsumát és mellé szedünk némi tyúkhúrt is.
Savanyúság mindenek felett!
Kapjuk nyugodtan elő a nagymamától megörökölt szakácskönyveket, mert a jó öreg savanyúságreceptekre ilyenkor is számíthatunk. Bár most nagy divatja van a fermentálásnak, azt nem mindenki szereti. De egy jó „dobálós” savanyúság vagy a klasszikus vegyesvágott savanyúság ugyanúgy a család kedvence lesz.
Egyedül arra figyeljünk, hogy ha tartósítószer mentesen akarjuk elrakni, akkor savas irányba vigyük a savanyúság pH-ját, mert a lúgos pH-nál beerjedhet, megromlik! Ez főleg sokak kedvencénél a zöld paradicsomnál fog jelentkezni.
Kiemelt kép: Pixabay