Házikert

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

Agrofórum Online

Az ősz nemcsak a gyors betakarításról híres, hanem arról is, hogy rengeteg be nem ért zöldséggel fogunk találkozni. De mit tehetünk ezekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?

Ameddig a nagy fagyok be nem jönnek, főleg fóliaházas technológiánál alkalmazható a kényszerérés, amit saját fóliaházainkban is úgy végzünk, hogy elzárjuk az öntözést, a növények elkezdenek vizet veszteni és gyorsan a még zöld terméseket beérlelik. Ez működik chilinél, paprikáknál, és akár paradicsomnál is.

Nem minden zöldség utóérő

A fent említett zöldségeken kívül viszont rengeteg nem utóérő zöldség van, így azokkal is csak kezdeni kell valamit. Egy részét felhasználhatjuk savanyúságként: mini cukkiniket, mini patisszonokat és más tökféléket. Ugyanígy a gyökérzöldségek között is soknál lehet, hogy nem gumósodott be: a céklák levele például zöld smoothie-kba is beletehető, amivel egészségünket is megtámogatjuk a téli időszakban.

A salátafélék sem biztos, hogy befejesedtek

Sok leveles zöldség, akár a mángold, akár a salátafélék, nem feltétlenül tudnak elérni arra a méretre, ahogy szedni szoktuk. Ezeket friss “tépősalátaként” is használhatjuk, mert bár a tépősaláta is egyfajta saláta, de a mini levelekből ugyanúgy készülhet friss saláta. Ha viszont fátyolfóliával letakarjuk ezen ágyásokat, akkor nagyon sokáig tudunk még szüretelni belőle.

Komposztra vele!

Ha már végképp mindent végignéztünk, hogy mi mire lehet még jó, de sok egyéb zöldség vagy hajtás marad ki, akkor ezeket nyugodtan szecskázzuk le és mehet a komposztra. Így nemcsak a tápanyagok körforgását hozzuk létre, de nem is megy feleslegbe a sok zöld növényi rész.

Az éretlen paradicsomok felhasználása sem reménytelen
Az éretlen paradicsomok felhasználása sem reménytelen (fotó: Pixabay)

Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál hamarabb fog elkomposztálódni. Ez természetesen az ágakkal és gallyakkal is így van. Nem kell aggódni a diólevél miatt sem egyébként, mert az is nyugodtan mehet a komposztba!

Az állatok egy része is megeheti a be nem érett zöldséget, gyümölcsöt

Aki állatokat is tart, annak az a jó hír, hogy a be nem érett zöldségek jó részét nyugodtan megehetik az állatok is. Mi rendszeresen feleltetjük a paprikacsumát, elfagyott újhagymát és a paradicsomot is a mangalicákkal, a nyulaink is kedvelik a paprikacsumát és mellé szedünk némi tyúkhúrt is.

Savanyúság mindenek felett!

Kapjuk nyugodtan elő a nagymamától megörökölt szakácskönyveket, mert a jó öreg savanyúságreceptekre ilyenkor is számíthatunk. Bár most nagy divatja van a fermentálásnak, azt nem mindenki szereti. De egy jó „dobálós” savanyúság vagy a klasszikus vegyesvágott savanyúság ugyanúgy a család kedvence lesz.

Egyedül arra figyeljünk, hogy ha tartósítószer mentesen akarjuk elrakni, akkor savas irányba vigyük a savanyúság pH-ját, mert a lúgos pH-nál beerjedhet, megromlik! Ez főleg sokak kedvencénél a zöld paradicsomnál fog jelentkezni.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A díszcsalán téli gondozása

2024. december 22. 10:10

A téli időszakban gondos ápolást igényel, mert meleg éghajlati származású növényként érzékeny a hidegre és a fagyra.

Így válasszunk dísznövényt a munkahelyünkre!

2024. december 22. 05:40

Nem minden növény alkalmas munkahelyi környezetbe. Ha szeretnénk, hogy a növények valóban hozzájáruljanak a kedvező munkahelyi légkörhöz, figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot.

Mit tegyünk, hogy a madáritató ne fagyjon be a tél folyamán?

2024. december 21. 16:10

Mivel a hideg évszakban itthon maradnak, a legtöbb vízforrásuk befagy, így friss vizet találniuk ebben az időszakban igencsak nehéz lehet.

A szobai azálea teleltetése: így virágzik újra

2024. december 21. 10:10

Az azáleák egyenletes bimbóeloszlással rendelkezzenek, és a bimbók körülbelül fele már színesedjen. Ez az egészséges növények egyik legbiztosabb jele.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

2020. október 31. 12:18

Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését az afrikai országokban.