Házikert
Házikert

Mire jó a csalán, ha van a kertben?

Mire jó a csalán, ha van a kertben?

Agrofórum Online

A csalán az emberek szemében egy szúrós gyom. De mi van akkor, ha megfordítjuk a dolgot, és elkezdjük a magunk szolgálatába állítani a csalánt, mint hasznos növényt? Talán megváltoztathatom azt a közhiedelmet, hogy a csalán a kertben minden esetben gyomnövény.

A csalán a kirándulásokon akkor kerül elénk, amikor véletlen hozzáér a lábunkhoz és alaposan megcsíp. Ezt valaki vagy szereti és direkt fakírként keresi, vagy ki nem állhatja. Persze a vérkeringés javítására a csaláncsípés egyébként nem is olyan rossz ötlet, népi gyógymódokban is említik.

Másoknak a gyógyteák között ismert a csalán, hiszen vértisztító hatásáról aligha kell sokat írni, aki jártas a gyógynövényekben és kedveli a gyógyteákat, az biztosan ismeri ezt az oldalát is.

Aztán harmadik típus a kertész, mint mi magunk is, aki növényi leveknek látja a kertjében szaporodó csalántövek sokaságát. Mivel talajban is terjed gyökérsarjakkal, így ha egyszer megtelepszik, viszonylag nehéz is lenne kiirtani egyébként. De nem is kell!

A csalán, mint növény

A nagy csalán (Urtica dioica) pollenszórása június elejétől október végéig tart és vele együtt a magvak érlelése is. Ez annyiban érdekes, hogy ha növényi leveket készítünk belőle, akkor minden esetben szűrjük is le a levet, mert sajnos mi is jártunk már úgy, hogy a kertben elterjesztettük a csalánt a növényi lé kiöntözésével.

Üde, nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások, mocsarak növénye. Talajigénye nitrogéngazdag, ideális számára például az ültetett akácos. Tipikusan nitrogénjelző gyomnövény, mert csak ott marad meg és fejleszt nagy csalános foltokat a növényzetben, ahol sok a talaj nitrogéntartalma.

Minden szervén megtalálható csalánszőrök érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak.

De mire jó a csalán a kertben?

Ha egy kerti felületünkön megtelepszik a csalán és még jól is érzi magát, az annak a jele, hogy vízellátottságban jó a talaj és sok benne a nitrogén is. Így ha olyan növényeket szeretnénk ültetni, melyek nagyon nitrogénigényesek, mint a legtöbb fűszernövény például, akkor a talaj várhatóan ideális lesz a fűszernövényeknek is.

A csalánt emellett megszedhetjük és több irányba fel is dolgozhatjuk. Egyik adagot félretehetjük teának a téli időszakra vagy szükség esetére. Természetesen csak akkor, ha nem vagyunk valamelyik hatóanyagára, alkotóelemére allergiásak és ismerjük a felhasználási javaslatokat és ellenjavallatokat is.

Másik opció, hogy megszedjük a csalán hajtásait és egy nagyobb hordóban elkezdjük erjeszteni, rothasztani. Míg a friss csalánlé alternatív növényvédelmi módszerek eleme, addig az erjesztett változat a tápanyag-utánpótlásban szokott kapóra jönni a biokertben.

Ehető a csalán?

A csalán ehető, bizony! Egyesek levesnek, mások csalánfőzeléknek szeretik elkészíteni. Bár számomra ez nem túl hívogató, azért az internetnek hála nagyon érdekes recepteket lehet találni a csalánhoz. Azonban a legtöbb esetben az ellenjavallatokon nincs hangsúly és köszvényeseknek, hangyasavra allergiásaknak és hisztamin-problémákkal küszködőknek azért nem ajánlom semmiképp, mert probléma lehet belőle.

Ha utánaolvasunk a népgyógyászati leírásokban, akkor rengeteg más fogyasztási javaslata is létezik. Például az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti. Nem próbáltuk még, de ha olvasóink között valaki előszeretettel alkalmazza, akkor várjuk a tapasztalatokat is akár, hiszen a jó pap is holtig tanul, és puding próbája az evés – szokták mondani.

Korpás fejbőrre a samponba!

Egy ideje a nagy gyártók lelkesen hirdetik, hogy a korpa ellen a csalánkivonatos samponjuk a legjobb. De ilyen házi készítményt akár mi magunk is alkothatunk, maximum nem a samponba kell belekeverni. Csalánt teának kifőzni és ezzel a teával a hajat leöblíteni bátran lehet vele, ha nem vagyunk a csalánra allergiásak. Ez nem újkeletű recept, hiszen a legtöbb házipatikás és gyógynövénykönyvben megtalálható kezelési mód, vagyis pontosabban alternatív kezelési és kiegészítési mód, hiszen a korpa sem csak úgy megjelenik, hanem számos más testi, szervezeti oka van, és így az okot is meg kell találni a probléma megoldásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

A nitrogénpótlás mértékének irányelvei szőlőültetvényekben

2018. október 14. 02:34

A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.

Tavaszi talajvizsgálat fontossága

2023. március 17. 05:39

A tavaszi talajvizsgálat elmaradása könnyen vezethet nem megfelelő tápanyag-utánpótláshoz, aminek következménye lehet a jelentős terméskiesés is.

Téli talajtakarás

2022. december 14. 05:37

A téli talajtakarás fő célja az, hogy megóvja a növényeket a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől. Továbbá megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak idő előtti felolvadását.

Jobb és több Élet – újabb ismeretek a búza táplálásáról

2020. április 4. 17:32

Az, hogy a búzafajtára, -fajtacsoportra jellemző képességek milyen technológiával, azon belül is milyen trágyaadagokkal érvényesülhetnek leginkább, több év, vagy akár egyidejűleg több kísérleti hely vizsgálati eredményei alapján pontosítható. A szerzők közreadják a martonvásári kísérletek alapján született eredményeket prémium kategóriás, nagy fehérje- és sikértartalmú, valamint jó malmi minőségű búzák esetén. Bemutatják azokat a mérési metodikákat, amelyek segíthetik búza esetében az éhezés mértékének, illetve a szükséges N-pótlásnak a meghatározását.