Házikert
Házikert

Mit vethetünk még májusban?

Mit vethetünk még májusban?

Agrofórum Online

Májusban sem vagyunk elkésve, ha magvetésről van szó. Rengeteg olyan melegigényes zöldség és fűszer van, melyeket ilyenkor is bőven ráérünk a kiskertben elvetni. Azon sem kell aggódni, hogy kicsúszunk a szürettel, mert a legtöbb hamar palántaméretre nő, és nem sokra rá szüretelhető.

Sok hobbikertész már januárban elkezd rendületlenül magokat vetni, ami alapvetően nem lenne baj, ha rendelkeznének kis fóliaházzal vagy üvegházzal a későbbi palántaneveléshez. De a legtöbb esetben ez nincsen, és csak a baj van a tavaszi kiültetésekig a palántákkal. Elmondom, hogy mi hogyan csináljuk az időzítést, és miért csak most a napokban vetettünk el pár zöldségfélét!

Kabakosok május eleji magvetése

A kabakosokkal az a jó, hogy rendkívül gyorsan csíráznak és hamar szép palántát lehet belőlük nevelni. Viszont pontosan ezért gond, ha túl korán vetjük, mert hatalmas lombozatot képesek a meleg lakásban nevelni, ami utána a kiültetésig csak probléma lesz. Egy kis növényt ilyenkor már szabadföldben is meg lehet nevelni, sőt: szabadföldbe is lehet vetni!

Az összes tökfélét ebben az időszakban, május első felében vetem fészekvetéssel szabadföldbe, pontosabban magaságyásba. A fészekvetéshez kis fészket készítek kézzel a termőtalajba és abba teszek bele fészkenként 1-1 vetőmagot: sütőtökből, cukkíniből, patisszonból, de még uborkából is.

Sok éve leszoktam már a szabályos palántanevelésről, mert ekkora tőszámnál, mint amivel mi is dolgozunk, ott a palántanevelésre a hely minden centije kihasználásra kerül: chiliket, paprikákat és bazsalikomokat nevelünk.

Így a kabakosok tipikusan azok, melyek kiköltöztek a palántanevelés védett helyéről és a vetését is későbbre kell ezáltal időzíteni. Ha netántán visszatérne a kései fagyos idő, ami a talajmenti fagyot jelenti, akkor majd fátyolfóliával betakarjuk arra a pár éjszakára.

Fűszerek sokasága is vethető még ilyenkor

Május első felében vetem a legtöbb fűszernövényt. Akár a bazsalikom is vethető már szabadföldbe is, ha eddig féltünk megtenni.

Ekkor kerül a magaságyásokba a zsázsa, a koriander is, hiszen gyors csírázásuk végett hamar szüretelhetők is lesznek.

Koriander

Mivel a hónapos retek egy része már szedhető ilyenkor, így a kiszedett retek helyére is vethetjük a fűszereket. Nem is baj, ha kis ágyásoknál is betartjuk az észszerű vetésforgót, így nem tudnak helyileg felszaporodni a kártevők sem, melyek egy adott növénycsaládra jellemzők.

Mivel a retekféléket a fonálférgek szeretik, így utána a fonálféregűzésre is kiváló zsázsa és koriander jó választás lesz.

A salátafélék is most esedékesek május elején

Hacsak nem az a célom, hogy a legkorábban szedhessek fejes salátát, akkor a tépősalátákat és színes salátaféléket is mostanában vetem el szabadföldbe. Mivel ilyenkor hirtelen betörhet a nagy meleg és az UV-sugárzás is intenzív, így a felmagzás ellen a salátákat és az új kör hónapos retket minden esetben árnyékos helyre teszem. Így bár lassabb a fejlődésük, de mivel hidegebb is a környezetük, nem indulnak magba a “termésnövekedés helyett”. Termésnövekedés alatt értem a salátánál a fejesedést és a reteknél a gumónövelést.

Rövid tenyészidővel bármi vethető

Bevallom őszintén a csemegekukoricát is most vetjük. Sokfelé már simán kint van a területen a csemegekukorica, de házikerti szinten még csak most vetettük el épp a napokban. Így is nyár közepére várhatóak az első szedések, mely számunkra teljesen ideális. Mivel a kukoricát a poloskák szeretik, így vagy sokkal több csemegekukoricát vetünk, mint amire szükségünk van, vagy sok takarmánykukoricát is vetünk mellé, hogy inkább abból csemegézzenek a poloskáink a kertben. Így szigetszerűen növényvédelmet is lehet folytatni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

A palánták kiültetése előtt lehet vegyszeresen gyomirtani házikertben?

2021. március 31. 10:48

Lényeges a kezelés időpontja, a gyomnövény fejlettségi állapota, illetve az is, hogy milyen gyomnövények vannak az adott területen.

Mitől pöndörödnek a paradicsompalánta levelei?

2020. május 19. 08:53

A paradicsompalántáimon 3 hete az új levelek elkezdtek bepöndörödni. A földjébe bekerül/felhalmozódik-e a herbicid, ami miatt jövőre nem lehet ugyanoda ültetni más herbicidre érzékeny növényeket?

Május végi teendők a konyhakertben

2022. május 28. 09:38

Május vége felé már a másodvetéseknek is itt van az ideje és elindult a palánták aktív kiültetési időszaka is.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.