Házikert
Házikert

Primulát kaptam, mit kezdjek vele?

Primulát kaptam, mit kezdjek vele?

Agrofórum Online

Gyakori tavaszi virágajándék a primula, kedves színes kaspóban ráadásul. Klasszikus virágok közé tartozik, így sok hobbikertész ablakpárkányán landol ilyenkor. De vajon mit érdemes tudni a tartásáról? Kiültethető a kertbe?

A primula az egyik legsokfélébb virágzó dísznövényünk. Rengeteg színvariációja létezik, a legkülönfélébb egyszínű, szemes, cirmos. Ráadásul egész kaspógyártás is épült már rá, így színeiben is hozzáillő kaspókból válogathatunk kedvünkre.

Éppen ezért olyan hívogató primulát ajándékozni.

Amit a primulákról tudni érdemes

A kerti kankalin nem ugyanaz, mint a szobai kankalin. Ezt nagyon sokan összekeverik és elcsodálkoznak egy-egy kiültetés után, amikor a hideg telet nem bírja a primulájuk. A szártalan kankalin tavasszal nyílik sárga virágaival a természetben és védettséget élvez.

A Primula vulgaris, avagy a természetben is előforduló szártalan kankalin továbbnemesített fajtái azok, melyeket elsősorban kapni lehet kora tavasztól.

A szártalan kankalin évelő és régi paraszti kertekben természetesen is előfordult. A mélylila és sárga virágai a leggyakoribbak voltak.

Hozzájuk nagyon hasonló habitusra a Primula obconica, mely a szobai kankalin és célszerűen ne is ültessük ki, vagy csak úgy, ha ősszel be is hozzuk, vissza a lakásba. Bár ez a faj is eredeti élőhelyén évelő és jobban is bírja a hőingadozásokat, nem fagyálló.

Hogyan ápoljuk a kankalinokat?

A kankalinok a félárnyékos, árnyékos helyet kedvelik, a tűző naptól védeni célszerű a növényeket. Télen hűvös helyen érdemes teleltetni őket, mert némi hideg kell a virágzás beindulásához, de ez nem lehet fagypont alatt.

Szaporítani tőosztással szoktuk.

Mivel a jó vízáteresztő talajokat kedveli, tőzeges, enyhén savanyú közeget, így akkor fejlődik a legszebben, ha ezt meg tudjuk nekik adni.

Tűző napra ne ültessük, főleg a hűvösebb, északi kertoldalakat fogja kedvelni. Bár tudom, hogy sokan a déli frontra teszik, mert nagy virágaival a háznak a bejárat felőli oldalánál lenne a legszebb, de hosszútávon, főleg a nyári nagy kánikulákban ez nem lesz jó ötlet.

Tápanyagozásnál nem kell extra dolgokra gondolni, mert természetesen a szerves trágyázást meghálálja, de a gyengébb talajokon is szép növényeket lehet nevelni belőlük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Palántát neveljünk vagy kész palántát vegyünk?

2022. április 15. 17:37

A palántaneveléshez hely és idő kell, amit igazából megveszünk magunknak, amikor kész palántát vásárolunk. Viszont ezzel egyidőben a palántanevelés jó móka, jó sikerélmény is lehet.

Mezoelemek a talajban: Ca, S, Mg

2022. február 6. 07:37

A növények kisebb mennyiségben (10-50 kg/ha) igénylik ezeket az elemeket.

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

2022. június 29. 06:36

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!

Miért nem képez fejet a karfiol?

2022. december 7. 04:36

Évek óta próbálkozom karfiolt termeszteni kertemben, de sajnos sikertelenül. A növények ugyanis nem fejesednek. Miért nem képez fejet a karfiol?