Növénytermesztés

A talaj nélküli termesztési technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot

Agrofórum Online

A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.

– A hidropónia a jövő élelmiszer-termelésének egy nagyszerű alternatívája lehet – nyilatkozta Vicenta Riera, a Projar növénymarketing-szakértője és agronómusa. – Ezt alátámasztja a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) nyilatkozata, amely szerint az élelmiszerigény a jövőben várhatóan 60%-kal fog növekedni, mivel 2050-re több mint 9000 millió ember él majd a bolygón. Szükség van arra is, hogy a termesztést korlátozó, a környezettel, az éghajlatváltozással, a kártevőkkel és a betegségekkel kapcsolatos problémákat leküzdjük.

Mindez az üvegházak bővüléséhez vezetett, amelynek becsült globális területe 2021-re 485 000 hektárra nőtt. Meg kell azonban különböztetnünk a talajban termesztett üvegházi növényeket (375 000-385 000 hektár), a hidrokultúrás rendszerben vagy szubsztrát nélkül termesztett növényeket (20 000-25 000 hektár) és a szubsztrátban termesztett, talaj nélküli üvegházi növényeket (70 000-75 000 hektár).

Ezt a jelentős növekedést a rendszer nagy hatékonyságának köszönhetően sikerült elérnünk. Az elmúlt öt évben a Projarral több mint tíz országban indítottunk új projekteket

– nyilatkozta Riera.

A talaj nélküli termesztés számos előnnyel jár a növénytermesztés szempontjából, beleértve a következőket:

  • A tápközeg szabályozása a növény optimális vegetatív és szaporodási eredményeinek elérése érdekében
  • A termesztés korai megindítása (30-50%)
  • Nagyobb termésmennyiség és növényszám négyzetméterenként
  • Termesztőzsákok vagy cserepek használata a helykihasználás optimalizálása érdekében, lehetővé téve a növények fejlődéséhez igazított elrendezést
  • A gyümölcs deformálódásának megakadályozása (mivel elkerüli a talajjal való érintkezést)
  • Olyan szubsztrátumok használata, amelyek nagyobb szellőzést és a gyökerek jó vízelvezetését biztosítják
  • Csepegtető öntözés alkalmazása (kevés víz, nagy gyakorisággal)
  • A víz újrahasznosítása
  • Bárhol megvalósítható
  • Jobb tervezhetőség a termesztés minden szakaszában
  • Csökkentett műtrágya- és növényvédőszer-kiadások

A termőföld nélküli termesztés előnyei meggyőzték azokat a gazdákat, akik korábban a földjeiken dolgoztak, hogy változtassanak a szokásaikon. Ma a hidrokultúrás/föld nélküli technológiák az üvegházi technológiával (bizonyos időszakokban, ellenőrzött környezetben történő termesztés) kombinálva nagyon pontosak, és vitathatatlan termésnövekedéshez vezetnek

folytatta Riera.

Emellett, a megfelelő technikai know-how birtokában, a talaj nélküli növénytermesztéssel kapcsolatban a gazdák jó növény-egészségügyi és termelékenységi eredményeket érhetnek el.

– Az intenzív szabadföldi és üvegházi hidrokultúrás termesztésre szakosodott technikusokból álló csapatunk révén konzultációs és műszaki tanácsadási szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek – magyarázta Riera, aki szerint ezáltal hozzájárulnak a sikeres termelői munkához. A Projar gyakorlati útmutatót biztosít a hidrokultúrás modellhez, amely ingyenesen letölthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Fejjel lefelé termesztenek zöldségeket a kínaiak

2023. október 14. 15:10

A kínai Shenzhou–16 űrhajó legénysége a Föld körüli pályán saját élelmiszert termeszt. Az űrkert már jelenleg is 100-féle vetőmagnak ad teret a fejlődésre – speciális körülmények között.

Hogyan indítsuk el a saját vertikális gazdálkodásunkat otthon?

2022. augusztus 18. 06:34

A vertikális gazdálkodás a legnépszerűbb új trend, amely az otthonok önellátóbbá tételét és a világ 21. századi élelmiszer-ellátását támogatja.

Márpedig a szántás kockáztatás

2023. augusztus 14. 13:15

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.