Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kiemelkedő minőségű búzára vágyik? Egy tonnával kisebb termésre számítson hektáronként

Kiemelkedő minőségű búzára vágyik? Egy tonnával kisebb termésre számítson hektáronként

Agrofórum Online

Egy új búzafajta nemesítése és fajtaelismerése nagyjából egy évtized tartó folyamat, ezért a jövőbe kell látnia annak, aki ezzel foglalkozik. Egy biztos: a mennyiség és a minőség fordított arányban állnak egymással, valamelyikből engedniük kell a termesztőknek.

31. alkalommal tartottak búzatanácskozást a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán május 23-án. Az előadások ezúttal a minőségi termesztés témakörét járták körül, majd a rendezvény – a szokásoknak megfelelően – gyakorlati bemutatóval zárult a felsőoktatási intézmény Látóképi Kísérleti Telepén.

A szakmai előadók közül Dr. Cseuz László a minőségről mint a jövő búzanemesítésének fontos feladatáról beszélt a közönségnek. A jogelődje révén idén 100 éves szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési csoportvezetője kifejtette, hogy munkájuk során a nagy terméspotenciálra, a kiváló minőségre szelektálnak, valamint azokra a tényezőkre, amelyek ezt lehetővé teszik: rezisztencia a biogén stresszekkel szemben, illetve tolerancia az abiogén stresszekkel szemben.

Mivel egy versenyképes genotípus előállítása 6-7 év, a fajtaelismerés pedig 3 éves folyamat, ezért kicsit a jövőbe kell látnia annak, aki őszi kalászosok nemesítésével foglalkozik. A beltartalmi minőségvizsgálat rendelkezik a legenyhébb követelményekkel, vagyis egy kevésbé jó minőségű búzát a legkönnyebb előállítani, miközben a kiemelkedő minőség nagyjából 1 tonnával kevesebb termést jelent hektáronként

– foglalta össze Dr. Cseuz László a nemesítői munka nehézségeit. Szerinte a minőség nem egyértelmű kategória, hiszen a búzából például ipari alapanyagokat is elő lehet állítani, de élelmiszeripari alapanyagként is sokféle célja lehet a nemesítésnek.

Eltérő cél, eltérő minőség

A fehérjetartalom és a szemkeménység két fontos tulajdonság: az alacsony fehérjetartalmú, lágy szemű búzából kekszek, piskóták készíthetők, míg a magas fehérjetartalmú, kemény szemű búza a kovászos kenyér kiváló alapanyaga. Vagyis minden célnak megvan a maga hozzárendelt minősége.

A szemfizikai jellemzőket (ezerszemtömeg, szemkeménység, szemátmérő) sem szabad figyelmen kívül hagyni, akárcsak a kémiai jellemzőket (fehérje- és sikértartalom), és már a korai generációkban szét kell választani, hogy milyen célra nemesítik az illető búzákat.

Természetesen a lisztek esésszáma is fontos tulajdonság, ez prémium kategóriánál 300, malmi I-nél 250, malmi II-nél 220, durumnál 250 mp, és minél erősebb az alfa-amiláz aktivitás, annál problémásabb az illető genotípus. Miközben egy 400-as esésszámú prémium búzatésztából csodálatos kenyér süthető, addig egy 60-asból rendkívül rossz tésztaminőségű kenyér.

Reológiai jellemzők

A Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési csoportvezetője ezután a reológiai jellemzőket foglalta össze a hallgatóságnak, vagyis a búzalisztből készült tészta azon tulajdonságait, amelyek meg tudják jósolni a kenyérsütési minőséget.

Ilyen a farinográfos értékszám, ez a vízfelvételre és a tészta stabilitására utal. A szegedi fajták többsége a malmi I-es kategóriába sorolható vízfelvétel szempontjából, miközben a másik jellemző kapcsán nem ugyanazok a fajták az éllovasok, mert csak később áll elő náluk a tésztastabilitás.

Az extenzográf berendezés a tészta ellenállóságát, nyújthatóságát méri, akárcsak az alveográf, de ez utóbbi a latin országok pékiparában a fontosabb. A francia és olasz minősítési rendszerek jellemzője, és ezeken a vizsgálatokon nem a kemény szemű búzák teljesítenek a legjobban (amelyek közé általában a magyarok is tartoznak).

Szegeden az egészségvédelemre is figyelünk, és meg tudjuk erősíteni, hogy hasznos teljes kiőrlésű termékeket fogyasztani. Csökken az elhízás, a 2-es típusú diabétesz kockázata, a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága csökken, akárcsak a vastag- és végbéldaganatok előfordulása.

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára ugyanakkor kifejezetten nem ajánlottak, hiszen ők fokozottan érzékenyek a búzákban előforduló oligoszacharidokra. A tönkölybúzánál van remény arra, hogy alacsony oligoszacharid tartalmú terméket állítsunk elő belőle

– vetített előre néhány fontos jövőbeni kutatási célt Dr. Cseuz László.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A lombtrágyázás alapjai

2024. május 30. 16:10

Lombtrágyákkal elsősorban mikroelemeket (Cu, Zn, B, Mn, Mo, Fe) pótolunk, de alkalmasak átmeneti makroelem-felvételi problémák megoldására is.

Új módszert dolgoztak ki a Debreceni Egyetemen a búzafajták értékelésére

2018. június 29. 09:39

A klímaváltozás és a velejáró szélsőséges időjárási jelenségek szükségessé teszik a megváltozott viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozó, a stresszhatással szemben ellenálló fajták kialakítását.