Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

KITE Zrt.

Az intenzív gazdálkodást folytató termelők között a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, ugyanakkor az új AKG és AÖP nyújtotta kiemelkedő támogatás jelentősen hozzá fog járulni ennek a termékcsoportnak a további elterjedéséhez. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, ezért a biostimulátor megválasztásakor nem engedhetjük meg, hogy hibákat kövessünk el.

Termékválasztás élettani alapokon

A genetikai terméspotenciálok az évek során egyre magasabbra emelkedtek, és ma már nem elképzelhetetlen az akár 5-7 tonna feletti repcetermés sem. Ehhez azonban a megszokottak mellett olyan új technológiai elemekre is szükség van, amelyek amellett, hogy javítják a tápelemek felvételét és hasznosulását, képesek a növény saját anyagcseréjét (pl.: fotoszintézis, olajok anyagcseréje stb.) is fokozni. Ilyen anyagok a biostimulátorok vagy más néven növénykondicionáló készítmények, melyek helyes felhasználása megkíván élettani alapismereteket. A biostimulátorok esetében fokozottan hangsúlyos a kijuttatás ideje és a növény fenológiájának összhangja. A nem kellő időben való kijuttatás, hatástalanságot eredményezhet vagy káros. Az elvárt hatás csak a gyártó vagy forgalmazó ajánlásai betartása mellett várható el.

A széles kínálatból nem mindegy, hogy melyik terméket választjuk. A termék kiválasztásakor meg kell határozni az elérni kívánt célt. Legtöbbször ez a legnehezebb, főleg a repce esetében, ahol a termés mennyisége mellett fontos az olajtartalom is. E kettős követelmény hívta életre azt a terméket, amelyet a KITE évek óta forgalmaz nagy sikerrel.

Egyedi tulajdonságok – a természetes erő

A termék a Natural ForceTM, amely kiemelkedően magas (47%) aminosav-tartalommal rendelkező biostimulátor. A növényi eredetű aminosav-tartalom nagy része kifejezetten értékes, egyedi gyártástechnológián alapuló, úgynevezett szabad aminosav. Ennek kézzelfogható előnye, hogy a növény készen kapja az életfolyamataihoz szükséges építőköveket, így energiáit a termés és az olajtartalom növelésére tudja fordítani. A gyártás során vitaminok és növényi hormonok is keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor hatását. 

A Natural ForceTM a KITE saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények és évjáratok mellett is kiemelkedő terméstöbbletet eredményezett. A kezelési javaslatunk az intenzív vegetatív növekedés csúcsán és/vagy annak generatív szakaszba való fordulásakor, mellyel a termés mennyisége mellett annak minősége is javítható.

Virágzó kultúrában is használható

A gyakorlatban a gazdálkodók a legritkább esetben juttatnak ki lombtrágyát vagy biostimulátort önállóan, gazdaságossági szempontok alapján összekötik valamilyen növényvédelmi kezeléssel. Repce esetében ez leggyakrabban rovarölő szeres kombinációt jelent. A Natural ForceTM a keverhetőség tekintetében kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható.

Amennyiben a rovarölő szeres kezelést a virágzásban engedélyezett termékkel hajtjuk végre, abban az esetben a kombinációs partnerként használt biostimulátornak is hasonló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A méhek védelme érdekében csak és kizárólag méhekre nem veszélyes készítménnyel végezhető a kezelés. Sokan nem tudják, de számos növénykondicionáló készítmény is korlátozással rendelkezik, tehát virágzó kultúrában nem alkalmazható. A Natural ForceTM ellenben akkreditált laboratórium által bevizsgáltan semmilyen negatív hatással sincs a beporzást végző rovarokra, így teljes virágzásban is korlátozás nélkül használható.

A KITE szakmai javaslata a rovarölő szeres kombinációra

Egyik lehetőség a 200 g/l acetamiprid tartalmú Carnadine rovarölő permetezőszer. A szokásosnál 25%-kal több acetamiprid hatóanyagot tartalmaz hektáronként. Erősebb hatás, hosszabb ideig tartó védelem a kártevők ellen. Könnyen kezelhető, vízoldható folyékony koncentrátumban (SL).

A másik választási opció a 240 g/l tau-fluvalinát hatóanyagú Klartan 24 EW virágzó kultúrában nappal is permetezhető rovarölő szer, amely azonnali taglózó és tartamhatással egyaránt rendelkezik. Piretroid típusú, kontakt és gyomorméreg hatású rovarölő szer, amely egyedülálló módon kíméli a méheket és más hasznos rovarokat.

Vásárolja csomagban árelőnnyel

A virágzásban alkalmazható rovarölő szer és biostimulátor kombináció sikeres megválasztását a KITE két kereskedelmi csomaggal támogatja, kedvezményes áron:

  • A 12 hektáros csomag tartalma: 3 liter Carnadine + 40 liter Natural ForceTM
  • A 20 hektáros csomag tartalma: 5 liter Klartan 24 EW + 80 liter Natural ForceTM

Bővebb információért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

A vártnál kisebb lehet a vetésterület: drágult a szójabab

2023. április 1. 08:37

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában árcsökkenést hozott a pénteki kereskedési nap a terménypiacokon.

Hároméves mélyponton is járt a kukorica ára

2023. szeptember 20. 09:10

A kukorica fellendült a három egymás utáni kereskedési napon látott csökkenés után, de nehezen tudta leküzdeni a globális kínálat túlterheltségét.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.