Növénytermesztés

Ozmolitok: a növények eszközei a környezeti hatások ellen

Agrofórum Online

A növényeket érő stresszhatásokat különféle módon csoportosíthatjuk. Talán a legtöbbek által ismert a környezeti vagy abiotikus, és az élő szervezetek által okozott biotikus megkülönböztetés.

A mezőgazdasági termelés biztonságát, a termés mennyiségét és minőségét leginkább az előbbi csoportba tartozó káros hatások veszélyeztetik (Godoy és munkatársai, 2021).

A lombozatot érő sugárzás (UV-B) és extrém hőmérséklet, illetve a talajon keresztül közvetve érvényesülő aszály, a magas sókoncentráció vagy a nehézfémek káros hatására a növényekben megnő a reaktív oxigén gyökök (ROS) mennyisége, a fotoszintézis intenzitása csökken, amely révén lassul a növekedés, és csökken a termés.

A felsorolt káros környezeti hatások közül az utóbbi években nálunk az aszály és (főleg gyümölcsben) a fagy okozza a legtöbb fejtörést a termelőknek. Az első esetben a vízvesztése miatt fellépő alakváltozás (összeesnek a sejtek), a másik esetben a jégkristály-képződés okozta sejtfalsérülés teszi működésképtelenné a sejteket.

A növények mindkét esetben kétféle módon reagálhatnak: elkerüléssel és eltűréssel, tolerálással. Az első esetben úgy alakítják a működésüket, hogy az érzékeny fejlődési időszak ne essen egybe a környezetei hatás fellépésével (pl. a 2022-es aszály idején a fás növények idő előtt elszáradtak, lehullatták leveleiket, hogy csökkentsék a víz- és szénveszteségeiket).

A második esetben működésük szabályozásával igyekeznek tompítani a káros hatás mértékét (pl. megnövelik a sejtoldat töménységét, ezzel csökkentik a fagyáspontját).

Stresszkezelés

A növények fagy, aszály vagy sóstressz esetén ún. ozmolitokat használnak a stressz kezelésére. Ezek olyan kis molekulatömegű, szerves vegyületek, amelyek kiváló vízoldékonyságúak, és még igen magas koncentrációban sem akadályozzák a sejtek működését. Ezért hívják őket kompatibilis oldott anyagoknak is. A leggyakoribb ozmolitok:

  • a cukrok;
  • a poliolok vagy cukor-alkoholok;
  • az aminosavak és származékaik;
  • egyes nitrogén (metil-ammónium) vegyületek;
  • a poliamidok.

Aszály idején a legfontosabb dolog a sejtek vízvesztésének megakadályozása, illetve ennek segítségével a sejt (és így a membránok) alakjának, azaz az ozmotikus egyensúlynak a megtartása. A folyamat megértéséhez ismernünk kell az ozmózis fogalmát. Az ozmózis lényegében a víz mozgását jelenti a féligáteresztő hártyán (pl. sejtfal) keresztül. A féligáteresztő hártya a vizet átereszti, de a benne oldott anyagokat nem, a víz pedig mindig a nagyobb koncentráció felé mozog.

Aszály idején, amikor a talaj víztartalma lecsökken, a benne oldott anyagok koncentrációja megnő, tehát a gyökér alacsonyabb koncentrációjú sejtjeiből a víz a környezetbe távozik.

Ennek megakadályozására a növény ozmolitokat szállít a gyökérbe, megnöveli a sejtoldat töménységét, így a környezetből még fel tudja venni a vizet, illetve megakadályozza a további vízvesztést. Hogy ezt meg tudja tenni, az ozmolitokból, de legalább néhányukból mobilizálható készlettel kell rendelkeznie.

Fagy esetén a növény úgy védekezik, hogy a sejtoldat töménységét megnöveli, így annak fagyáspontja lecsökken. (Így „működik” a gépkocsikban a fagyálló folyadék is.) A növény tehát akkor tud hatékonyan védekezni a fagy ellen, ha ozmolitokat képes felhalmozni a sejtjeiben.

Szabó István növényvédelmi és talajtani szakmérnök

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2022. októberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítményekkel

2024. december 3. 12:10

Egy házaspár az AGRO.bio baktériumkészítményeinek köszönhetően ért el elképesztő terméseredményt kukoricából.

Új lehetőség a gabonafélék nemesítésében

2024. november 27. 11:10

A búza genetikai sokfélesége a több évezredes szelekció során beszűkült, amely korlátozza a nemesítés sikerességét.

A KWS OLTENIO kilőtte a bal felső sarkot

2024. november 26. 11:10

Rendkívüli stressz- és aszálytűrését jól mutatja, hogy a nehéz körülmények között – 6 tonna alatti termőhelyeken – nem talált legyőzőre!

Napraforgótermesztés forgatás nélküli talajban

2024. november 25. 16:10

A legnagyobb különbséget a hagyományos, forgatásos művelésmódhoz (szántáshoz) képest a heterogénebb magágy jelenti.

Stresszoldás és regeneráció szántóföldön: a megfelelő válasz humin-és fulvosavas növénykondicionálók

2019. május 31. 08:58

Az évente egyre sűrűbben és nagyobb mértékben jelentkező szélsőséges és gyakran káros időjárási hatások a termelés eredményességét veszélyeztethetik. Ezen káros abiotikus és biotikus stresszhatásokra a növények bizonyos mértékben felkészíthetők, illetve hatásuk mérsékelhető.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

2019. május 31. 09:01

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös.

Stresszkezelés a mezőgazdaságban címmel szervez konferenciát a Magro.hu és a Debreceni Egyetem

2024. február 6. 12:40

A Magro.hu ismét megrendezi mezőgazdasági konferenciáját: a Stresszkezelés a mezőgazdaságban, NÖVÉNY-ÁLLAT-GAZDA Konferencia és Kiállítás 2024. február 15-én lesz Debrecenben, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.