Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

KITE Zrt.

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, aszályos periódusok kihívást jelentenek a termelők számára. Az enyhe telek következményeképp már kora tavasszal megindul kalászos kultúráinkban a károsító kórokozók felszaporodása, mely a gombaölő szeres védekezés átgondolására készteti a termelőket.

Az idei évjáratban a kórokozók jelen voltak kora tavasszal az állományokban, azonban a száraz időjárási körülmények eddig nem kedveztek a felszaporodásuknak. Az egyik legnagyobb kihívást virágzáskor a Fusarium fajok okozzák kalászos kultúráinkban.

A kórokozó számára kedvező időjárási körülmények mellett akár 20%-os termésveszteséget is képes okozni, emellett komoly élelmezés-egészségügyi kockázatot is jelent az általuk termelt DON mikotoxin miatt.

A KITE Zrt. portfóliójában megtalálható Stamina gombaölő készítmény innovatív hatóanyag-kombinációjának köszönhetően eleget tesz a jelen és a jövő elvárásainak egyaránt. Felhasználása őszi és tavaszi búzában, őszi és tavaszi árpában, tritikáléban, rozsban engedélyezett bokrosodástól egészen virágzás végéig.

A készítményben lévő két hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) biztosítja a legfontosabb betegségek elleni védelmet, a hosszú hatástartamot, és zöldítő hatásával együtt az egyik legnagyobb termésnövekedést képes elérni a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest.

A Stamina két különböző csoportba tartozó hatóanyagának köszönhetően eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik.

A trifloxistrobin egy strobilurin származék, mely a kórokozó gombák sejtlégzését gátolja. A növényben a transzlamináris szöveti mozgásának köszönhetően a levél fonáki részére is képes eljutni a hatóanyag.

Erősen kötődik a kutikulához, ez eredményezi a kiváló esőállóságot. A protiokonazol a lanoszterol bioszintézisét gátolja, ennek eredményeképpen úgynevezett hármas hatással rendelkezik (protektív, kuratív, eradikatív).

A növényben viszonylag lassan szívódik fel, de a növényen belüli eloszlása kiváló. A Stamina készítményt levélbetegségek ellen, magasabb dózisban pedig a kalász védelmére is alkalmazhatjuk.

Az elmúlt napokban kialakult csapadékos időjárás a gombabetegségek, közöttük a levélbetegségek kialakulásáért felelős gombák felszaporodását fogja eredményezni. A kalászos kultúrákban a zászlóslevél kiterülése várható a következő napokban, a csapadékos légtömeg elvonulását követően fokozott figyelemmel kell kísérni az állományokat, a kórokozók elindulására lehet számítani, a preventív védekezés megkezdése indokolt lehet.

Gabonatábla

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.

Az azoxi erejével a kalászos lombvédelemhez

2023. február 27. 15:41

Az eddigi enyhe téli időjárás sajnos segített a kórokozóknak az áttelelésben, és ha nem érkezik tartósan hideg korán, számíthatunk a gomba-kórokozók járványszintű megjelenésére.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

AktyShield kúra belsőleg – avagy a szőlőnek is jár a feltöltődés

2023. március 14. 09:35

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell.