Ma már az ősz elképzelhetetlen a sütőtök édes íze és karakteres illata nélkül, így ha van rá módunk, érdemes belevágni a termesztésébe. Ez azonban nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, mivel a sütőtöknek jó néhány olyan betegsége van, amit nem árt, ha (időben) felismerünk és hatékonyan kezelni tudjuk, mielőtt odalesz a finom termésünk.
A magvetéstől számítva 120 nap telik el, amíg a sütőtök betakaríthatóvá válik, ezalatt a következőkre kell odafigyelnünk:
- Töklisztharmat
Az lisztharmat egy gombák által okozott növénybetegség, amely leginkább párás időszakokban fordul elő és a zsenge termést hozó növényeket érinti. A lisztharmat gombák a növény teljes felületét fehér penészszövedékkel vonják be. A levelek idővel megsárgulnak, megbarnulnak, végül kezelés híján elpusztulnak, emiatt azonban a termést több napfény éri, ami károsítja a héjukat, de szélsőséges esetben a növekedés is elmaradhat, ami kisebb termést eredményezhet.
Kezelése: Korai kezelés szükséges. Az érintett leveleket azonnal el kell távolítani. Ha a lisztharmat széles körben elterjedt, a legjobb, ha réztartalmú vagy kén hatóanyagú gombaölő szert használ, és azt kézi kerti permetezővel juttatja ki.
- Tökperonoszpóra
Az idősebb levelek színén sárgás foltokat, a fonákján pedig barnás bevonatot hagyó Pseudoperonospora cubensis, oospórás gomba a tökperonoszpóra kórokozója. A kezelés elmaradása levélhullást eredményezhet. Súlyos esetekben a növény szára is elszíneződik, a termés pedig kicsi és rossz, gyenge minőségű lesz.
Kezelése: Az alulról történő locsolás és (beltérben) a páratartalom csökkentése segíthet, de az igazán hatékony kezelés klórtalonil és mancozeb tartalmú gombaölő szerek használatával kivitelezhető.
- Bakteriális levélfoltosság
Ez a bakteriális, vetőmagról terjedő betegség először a növény leveleinek fonákján jelenik meg kis pöttyök formájában, amelyek idővel összeolvadnak. A levél felső oldala végül sárgává válik, ami általában kiterjedt fertőzést jelez. A termésen a betegség kör alakú, beesett foltok formájában jelenik meg, ezáltal a gyümölcs másodlagos mikroorganizmusoknak van kitéve, amelyek rothadást okoznak.
Kezelése: Vetés előtt a magokat száraz levegővel vagy forró vízzel kell kezelni – ez nem szünteti meg a baktériumok jelenlétét, de jelentősen csökkenti a mennyiségüket. A növények réztartalmú növényvédő szerekkel is kezelhetők (a fertőzött részek eltávolítása után), de sokat segít az is, ha a vetőmagokat megbízható forrásból vásároljuk.
- Fekete rothadás
A betegség üszkösödés formájában jelenik meg először a növény levelein, majd a szárán, sokszor sárgás gyűrűszerű minták és ragacsos váladék kíséretében. A betegség a növény elgyengülését, elpusztulását okozhatja, a termésen nyálkás foltok alakulnak ki, amelyek idővel elsötétednek. Mérsékelten meleg hőmérsékleten, párás körülmények között még gyorsabban terjed a betegség.
Kezelése: Segít a vetőmagok ellenőrzése, a vetési hely váltogatása. Ha ennek ellenére kialakul a betegség, gombaölő szerek használatával visszaszoríthatjuk a kórokozót.
- Kolletotrihumos betegség
Gyorsan növekvő foltok formájában jelentkezik a fertőzés, amely először a leveleken, majd a termésen jelentkeznek, utóbbin besüppedő foltokat hagynak. A levelek lehullanak, a termés rothadásnak indul a foltok körül.
Kezelése: A talaj felső rétegének feljavítása, a növényi maradványok eltávolítása és a vetésforgó alkalmazása segíthet, de hatékonyan a réztartalmú szerek oldják meg csak a problémát.