Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

Agrofórum Online

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

Viszonylag új fogalom, noha tudatosan vagy csak érzésből a kertészek már ősidőktől fogva az öntözést, a trágyázást, de mondhatnánk azt is, hogy az ökotechnikai munkákat ennek tudatában alkalmazták, mintha az utóbbi időben feledésbe merülne, rossz irányt venne, és a jó kondíció fogalma keveredik a túltáplálással

Ma már tudjuk, pontos ismereteink vannak arra vonatkozóan, hogy a növények igény szerinti táplálásával illetve öntözésével, a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállást, ezáltal növeli a termésmennyiséget, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, fokozza a növényvédő szerek hatékonyságát.

Vannak technológiai szakaszok a termesztésben, fenológiai fázisok a növény életében, amikor a kondíció kapcsán több figyelemre, nagyobb körültekintésre van szükség, érzékenyebb, védtelenebb a növény, egy-egy hibás döntésnek, technológiában elkövetet tévedésnek komoly következményei lehetnek a termesztés sikere szempontjából.

A zöldségfélék jelentős részét palántáról szaporítják (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, káposztafélék, fejes saláta, stb.). A kiültetést követően – különösen, ha a földlabda (tápkocka) mérete kicsi, vagy éppen nincs (pl. szálas, kopasz, tépett palánták), és ebből adódóan a gyökérzet fejletlen – kialakulhat egy átmeneti, úgynevezett relatív tápanyaghiány, a tápanyaghiány következtében pedig egy súlyos kondíció romlás, ami a párás tavaszi időjárásban elősegíti a betegségek megtelepedését, a kártevők elszaporodását, a fagyérzékenységet. Mint a fejletlen, alultáplált palántának a kondíciója nem kívánatos, ugyan úgy veszélyt rejt magában a túltáplált, „agyonhajtott” növények kiültetése is.

A gyenge fejlettségből adódó rossz növénykondícióra kora tavasszal a fóliás hajtatásban (paradicsom, uborka és paprika), március végén-április elején (fejes saláta, korai káposztafélék), illetve májusban (paprika, paradicsom, dinnye, padlizsán, uborka, stb.) a szabadföldi kiültetések során lehet példát találni. A lombozat növekedése, a kedvező klimatikus tényezők hatására nem áll le (napos idő), tovább fejlődik, ugyanakkor a kiültetett palánták fejletlen gyökérzete (főként kisméretű tápkockák, szálas palánták esetében, amikor a gyökerek a felszedéskor megsérülnek, megszakadnak) nem tudja a szükséges mennyiségű tápanyagot a növény számára biztosítani. Ennek a valószínűsége elsősorban akkor nagy, ha hideg a talaj, amelyben lassúbb a gyökerek növekedése, és a tápanyagok oldódása is rosszabb.

Kiültetést követő levélsárgulás paradicsomon. Lombtrágyázással mérsékelni lehet, vagy teljesen megelőzhető.

Az így kialakuló tápanyaghiánynak jól látható tünetei vannak: az alsóbb levelek kisárgulnak; a növény növekedése átmenetileg lelassul vagy megtorpan; virág elrúgás lép fel. Gyakoriak ilyenkor a gombás és baktériumos betegségek megjelenése, hisz a legyengült növénynek, a beteg leveleknek minimális az ellenállása. A talaj és a hőmérsékleti viszonyoktól függően 10-14 nap is eltelik, mire a gyökérzet regenerálódik, a hajszálgyökér képződése megindul, a tápanyagszállítás a növényen belül helyreáll. Ilyen esetben a palántanevelőben közvetlen a kiültetés előtt alkalmazott vagy rögtön az ültetés után végzett lombtrágyázás igen kedvező hatású lehet, megakadályozza a lombozat kisárgulását, vagy elősegíti és felgyorsítja a visszazöldülését. Magas foszfortartalmú lombtrágya elősegíti a hajszálgyökerek képződését és növekedését, ezáltal hozzájárul a növény kondíciójának egyensúlyba kerüléséhez, javulásához.

Milyen műtrágyával permetezzünk, milyen töménységet alkalmazzunk? – vetődik fel a kérdés. Fiatal korban is minden tápelemre szüksége van a növénynek, de kivált képen a foszforra. Ezért olyan komplex (minden tápelemet tartalmazó) műtrágyát érdemes használni, amiknek magas a foszfortartalma (foszforsúlyos), és vízben tökéletesen oldódódik.

A lombtrágya koncentrációjának növelése a javasolt 0,5-1,0% fölé a perzselések miatt különösen veszélyes az ilyen gyenge fejlettségű, rossz kondíciójú növények esetében. A levél könnyen perzselődik, sérül, ami az asszimilációs felület csökkenését okozza, vagyis még lassúbb lesz a kondíció helyreállása. Ha szemmel láthatóan lassúbb a regenerálódás, célszerűbbnek a fejtrágyázást 4-5 nap után megismételni, de a lombtrágya koncentrációt az előírt értéknél magasabbra nem tanácsos növelni.

Másik jelenség a túlfejlett, túlhajtott palánták használata, ami a kívántnál magasabb hőmérsékleten történő nevelés, nitrogénnel és vízzel történő túltáplálás esetében áll fenn. Általában az ilyen palánta gyökere annak ellenére fejletlen, hogy a szára, lombozata nagy. Ezek azok a palánták, amelyek a kiültetést követően, azonnal hervadni kezdenek, naptól perzselődnek, gyakran kipusztulnak. Minden esetben a gyökérzet fejlettsége, színe a mérvadó, és nem a lombozat nagysága a szár magassága. Erős, fejlett, hófehér gyökér a kedvező növénykondícióra utal!

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Mi van a szigorúan őrzött kerítés mögött?

2018. június 8. 09:38

A címben feltett költői kérdése egyszerű a válasz: rend, tisztaság és biztonság. A Borealis L.A.T Kft. lőrinci telephelyén jártunk.

Mérsékelten növekedtek a műtrágyaárak

2018. november 26. 10:22

A műtrágya-forgalmazók 1,2 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2018 első három negyedévében.

Felfüggesztették a szolnoki műtrágyagyár működését

2019. június 9. 16:30

A hatóság szakemberei ismételten hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak.