Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Műtrágyaszórás Sárkeszin – Differenciált tápanyag-utánpótlás a Szabó Családi Gazdaságban

Műtrágyaszórás Sárkeszin – Differenciált tápanyag-utánpótlás a Szabó Családi Gazdaságban

Agrofórum Online

Felbolydult a magyar határ, február 15-étől ugyanis szabad a műtrágyázás a hazai szántóföldeken. Mivel az időjárás és a talajviszonyok is kedvezőek a munkaművelethez, így napok óta zúgnak a traktorok, dolgoznak az egyre modernebb műtrágyaszórók.

Nincs ez másképp Sárkeszin sem, ahol a Szabó Családi Gazdaságnál már differenciáltan juttatták ki az első fejtrágyát 190 hektárnyi repcére. “Első menetben egy viszonylag nagyobb nitrogén hatóanyagot, méghozzá ammónium-nitrátot juttattunk ki a területre, hogy megindítsuk az áttelelt repceállományt. Ősszel úgy döntöttünk, hogy a repce és a kalászosok esetében is táblaszinten, vagy ahol indokolt, a táblán belül is helyspecifikusan tervezzük meg a tápanyag-utánpótlást. A talajvizsgálati eredményekre alapozva most, a tavasz kezdetén is zónánként határoztuk meg az első nitrogénadagokat” – mondta el az Agrofórum kérdésére Kauser Jakab növényorvos, aki a K-Prec Kft. vezetőjeként az ország számos területén végez precíziós szaktanácsadást is a gazdálkodóknak.

Jól kommunikál a Fendt-Amazone-Topcon hármas

A helyspecifikus tápanyag-utánpótláshoz természetesen a gépállomány is megvan Sárkeszin. A traktorokat műhold vezérli, a robotkormányzás és a műtrágyaszóró automata szakaszolása csökkenti az átfedéseket, segítségükkel a dózis táblán belül is változtatható.

“Fendt traktorokkal dolgozunk, amelyeket Topcon GPS rendszerrel szereltünk fel, a kijuttatást pedig egy Amazone műtrágyaszóróval végezzük. A szoftver már az első alkalommal nagyon jól kommunikált a munkagéppel, semmilyen kompatibilitási problémánk nem volt, és a térképeket is könnyedén fel tudtuk tölteni” – mesélte a növényvédős szakember, aki hozzátette: a munkatársak a nap kezdetén csak egy pendrive-ot kapnak a térképekkel, amit könnyedén fel tudnak tölteni a rendszerbe.

Fotó: Gribek Dániel

Megéri a differenciált műtrágya-kijuttatás

A Szabó Családi Gazdaságnál azért döntöttek a differenciált tápanyag-kijuttatás mellett, mert kísérleti eredményeiknél hozam- és profitnövekedést, valamint költségcsökkenést tapasztaltak. Ezt végül üzemi körülmények között is bizonyították.

“A differenciált kijuttatás tekintetében számszerűsíthető eredményeink egyelőre a tavaszi vetésű kultúrákban vannak, például kukoricánál. A bővített talajvizsgálat után megállapítottuk, hogy a területeink megfelelően ellátottak tápanyaggal, ami annak köszönhető, hogy évek óta használunk szervestrágyát is, hiszen a növénytermesztés mellett baromfitartással is foglalkozunk” – magyarázta Dr. Szabó Virág. A fiatal gazdálkodó hozzátette: a konkrét adatokra támaszkodva jelentősen csökkentették az inputanyagok kijuttatását, amivel költséget takarítottak meg.

Fotó: Gribek Dániel

Mindezek mellett nemcsak a műtrágya-kijuttatást mérsékelték, de a tőszámot is differenciálták, amivel ugyancsak többlethozamot lehetett elérni.

“Összességében a változtatott tápanyag-mennyiség és tőszám eredményeként profitnövekedést értünk el, hiszen hektáronként 2-300 kilogrammal nagyobb lett a kukorica hozama”.

Támadnak a gombák, a gyomok és a rovarkártevők

A határban szétnézve még sok helyen lila a repce, ami a tél végén teljesen normális. A megfelelő tápanyagok kijuttatásával szép állományok várhatók országszerte, főleg, hogy kifagyások sem voltak tömegével. A műtrágyázás után pedig a következő feladat mind a repcében, mind pedig az őszi kalászosokban a növényvédelmi kezelések elvégzése.

Fotó: Gribek Dániel

“A repce esetében nálunk kedvező volt az őszi fejlődés, jól sikerült az őszi gyomirtás, és a regulátorozás is megfelelő időben történt, így a kultúra kiváló állapotban ment a télbe. Szépen át is telelt, szerencsére a fagy sem gyötörte meg, úgyhogy kedvező eredményeket várunk. Most a legjelentősebb feladatunk a kórokozók és kártevők elleni védekezés” – tudtuk meg Kauserné dr. Szabó Virágtól. A sárga rovarcsapdák már országszerte fogják a repcére veszélyes ízeltlábúakat, például a repceszár-ormányosokat, így már a permetezőgépek is sokfelé megindultak a határban.

Hasonló a nyomás az őszi búzában is, ami a tavalyi csapadékhiány miatt eleve nehezebben is kelt. A telelés ugyanakkor elfogadható volt, a legfontosabb feladat pedig Sárkeszi határában is a lisztharmat elleni védekezés. A gombaölő szeres kezelés mellett pedig a gyomirtás is a legfontosabb teendők listáján van.

Fotó: Gribek Dániel

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Algafix® - A gyengéből erőset, a jóból még jobbat

2019. május 14. 06:37

Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazdák? - Megkérdeztük őket!

2019. március 4. 08:47

A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel. Megkérdeztük a gazdálkodókat, hogy manapság miért vásárolnak sorvezető készüléket, és hogy melyik funkciókat tartják a leghasznosabbnak.