Zöldség
Zöldség

Fejes saláta helyett nyáron a római, más néven kötözősaláta termesztése javasolt

Fejes saláta helyett nyáron a római, más néven kötözősaláta termesztése javasolt

Agrofórum Online

Nyáron, nagy melegben és hosszú nappalok hatására gyorsan magszárat képez a közönséges fejes saláta, termesztése még a nyári fajták esetében is nehéz és kockázatos. Helyette főleg Dél-Európában (Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban) a jarovizációra kevésbé hajlamos kötözősalátát termesztik.

A kötözősaláta (Lactuca sativa L. var. longifolia) nem új zöldségfaj, termesztését már a rómaiak előtt az egyiptomiak is széles körben ismerték, és különleges csemegeként a belső, etiolált, zsenge leveleit szívesen fogyasztották. Az utóbbi években nálunk is néhány nagy élelmiszerkereskedő ház zöldséges polcain megtalálható (1. kép).

„Szívként” értékesített római, más néven kötözősaláta
1. kép: „Szívként” értékesített római, más néven kötözősaláta

Botanikai tulajdonságai

A kötözősaláta egyéves, a fészkesvirágúak családjához tartozó levélzöldségféle. Gyökérzete nem hatol olyan mélyen a talajba, mint a fejes salátáé, ellenben dúsabb, szerteágazóbb. Levelei nagyobbak, szélesebbek és vastagabbak, széle gyakran fodros, alapszíne zöld, barnás színezettel. Felálló levelű, hosszúkás alakzatú rozettát, azaz fogyasztható termést képez.

Régen, hogy a levelek zsengébbek, fogyasztásuk kellemesebb legyen, a külső levelek végét egy idő után összekötötték, aminek hatására a saláta belseje erősen etiolálódott.

Virágzata a fejes salátáéhoz hasonlóan fészkes sátor, színe élénksárga, rá is az ötös szám jellemző. A virágok kétivarúak, tipikusan önbeporzó növény. Termése 3-4 mm hosszú, 1 mm vastag kaszattermés. A mag színe fajtánként változó, többnyire világos szürke, ezermagtömege 0,8-1,2 gramm, csírázó képességét 3-4 év után elveszti.

Őse, mint a fejes salátáé, a nálunk vadon előforduló keszegsaláta (Lactuca serriola L.).

Környezettel szemben támasztott igénye

Hőmérsékleti optimuma, mint a fejes salátáé 16 0C. A hideget is tűri, de a meleget jobban elviseli, mint a fejes saláta, elsősorban ezzel magyarázható dél-európai elterjedése.

Fényigénye nagy, hosszúnappalos növény, de később és lassabban megy magszárba, mint a fejes saláta. Köztestermesztésre alkalmatlan, így gyümölcsösben és szőlősorok között félárnyékban nem javasolt a vetése és az ültetése.

A talaj vízkészletét sekélyen elhelyezkedő gyökerei miatt kevésbé jól hasznosítja, ebből adódóan nyári és kora őszi termesztése öntözés nélkül elképzelhetetlen.

Kötöttség és talajszerkezet tekintetében nem igényes, leszámítva sóérzékenysége miatt a szikesedésre hajlamos területeket, viszont nagyon érzékeny a szermaradványokra.

Tápanyagigénye hasonlóan a fejes salátáéhoz nitrogénből jelentős, fajlagos igénye, azaz 1 tonna levéltermés előállításához szükséges hatóanyag mennyiség:

  • nitrogén (N):                    4,0 kg/t,
  • foszfor (P2O5):                 1,8 kg/t és
  • kálium (K2O):                  5,0 kg/t.

Átszámítva termőfelületre, közepes termés esetén megközelítően (~40 t/ha) 160 kg/ha nitrogént (N), 72 kg/ha foszfort (P2O5) és 200 kg/ha káliumot (K2O) igényel. Más zöldségnövényekhez képest jelentős még magnéziumból és vasból is a felvétele.

Fajtaválaszték

A fajták a levelek színárnyalatában, alakjában és a tenyészidő hosszában térnek el egymástól. Az újabb fajták csak nevükben kötöző saláták, nemesítésnek köszönhetően magától összeborulnak, zárt, tömör fejet képezve etiolálódnak.

Termesztése

Rövid tenyészidejéből adódóan a kertészeti vetésforgókba előnövényként termeszthető a kései ültetésű káposztafélék előtt, vagy másodnövényként jól beilleszthető a korai káposztafélék, gyökérzöldségek, borsó stb. után. Főnövényként nem termesztik, de gyakori az éven belüli monokultúrás, azaz több szakaszban egymás után történő ültetése.

Többnyire palántázzák a bizonytalan nyári kelés miatt, a válogatott, egyöntetű palánták kirakása lehetővé teszi az egy-két menetben történő szedését. Növényvédelmi okok miatt sekélyen kell ültetni!

Tenyészterület igénye fajtától és az értékesítés módjától függően (teljes növény, vagy csak az etiolált közepe) 25-35×15-30 cm. Gyakori, mint a fejes salátánál is az ágyásos ültetés, 4-5 sor után egy szélesebb (50-60 cm) művelő utat hagynak az ápolásra és szedésre.  

Tenyészidő alatti gondozása – növényvédelmi permetezésen kívül – első sorban öntözésből, gyomtalanításból és fejtrágyázásból áll. Nyári és nyárvégi termesztése sekély gyökérzete miatt – főleg lazább talajon – folyamatos öntözést tesz szükségessé.

Természetes csapadék hiányában, nagy melegben gyakori, heti két alkalommal történő 15-20 mm-es vízpótlásra is szükség lehet.

Intenzív termesztési körülmények között tápoldatozzák, egyébként egyszeri fejtrágyázással, mindenekelőtt nitrogénigénye biztosítható.

Nagy leveleinek tulajdonítható, hogy kedvezően reagál a nitrogént, magnéziumot és vasat tartalmazó lombtrágyákra.

Gyomosodás ellen csak a tenyészidő elején szükséges védekezni, dús lombozata, nagy levelei a talajt gyorsan beárnyékolják, a gyomokat elnyomják.

Szedés és betakarítás

Tenyészideje valamivel hosszabb, mint a közönséges fejes salátáé, ültetéstől számítva 60-80 nap után szedhető. Van, hogy csak egy-két külső levelet távolítanak el róla, és van, amikor csak a zsenge közepét, „szívét” értékesítik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A római saláta népszerűsége hamarosan a jégsalátáét is felülmúlja majd

2024. március 18. 08:10

Szinte egész évben elérhető a hazai fejes saláta és az újhagyma a piacon, a nagyobb mennyiségek azonban a kora tavaszi időszakban érhetők el, ekkor a legtöbb boltban az import árut felváltja a hazai termés.

Vertikális gazdálkodás és a saláta jövője

2023. május 8. 09:51

A kanadaiak imádják a római salátát, hiszen e zsenge leveles zöldség nélkül nem lehet igazán finom, autentikus Caesar salátát készíteni. De ahhoz, hogy el tudják készíteni a kedvencüket, csaknem az összes alapanyagként szolgáló salátafélét importból kell beszerezniük.