Zöldség

Mikor fejtrágyázzunk?

Agrofórum Online

A zöldségtermesztésben a nagyszámú növényfajból és a változatos termesztéstechnológiákból adódóan a trágyázás időpontja és a trágyamennyiség megosztása nagyon eltérő lehet. A faj és fajta vonatkozásában a trágyamegosztásnál a fajlagos tápanyagigény és a gyökeresedés mélysége mellett a tenyészidő hossza játszik fontos szerepet. Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaigény, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó fejtrágyát több részletben kell kiadni.

Ez különösen indokolt a sóérzékenyebb fajok esetében (pl. uborka, fehér termésű paprika, karfiol, stb.) lásd táblázat.

A fejtrágyázások időpontját gyakran fenológiai fázisokhoz kötjük, és akkor adjuk a fejtrágyát (tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok az adott faj esetében a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. (Ez nemcsak fajonként, néha fajtatípusonként, fajtánként is eltérő lehet.)

A paprika és a paradicsom esetében az első terméskötéseket követő napokban növekszik meg ugrásszerűen a tápanyagfelvétel, mindenekelőtt nitrogénből és káliumból. Ennél korábban adott nagyobb mennyiségű nitrogén könnyen virág- és terméselrúgáshoz vezethet.

A görög- és sárgadinnyék esetében is a terméskötést követően indul meg egy fokozott mértékű tápanyagfelvétel, de a nitrogénezést célszerű kicsivel korábban, már a virágzás kezdetén fokozatosan elkezdeni, hogy a növények a kötések idejére kondícióban alkalmasak legyenek a termések megtartására.

A káposztaféléknél a fejképződés kezdete jelent ugrásszerű tápanyagigény növekedést, ezért célszerű a fejtrágyázást ekkorra időzíteni. Ugyanakkor a túlkésőn adott nitrogén-fejtrágya a tárolhatóságot nagymértékben rontja, ebből adódóan a betakarítás előtt 3-4 héttel a tárolási káposzta- és gyökérzöldségféléket nem szoktuk fejtrágyázni.

A levélzöldségfélék esetében a későn adott nitrogén nemcsak a fejesedést rontja – pl. a fejes saláta esetében laza fejek képződhetnek – de a nem kívánatos nitráttartalmat is káros mértékben megemeli.

A retek és a karalábé esetében, ha fajtához nem is, de legalább fajtatípushoz (gumóátmérőhöz) célszerű az utolsó tápoldatozás idejét kötni, mert a későn adott, nagyobb mennyiségű nitrogén a gumók felrepedését válthatja ki.

A korai burgonyánál a virágzás idején adott nitrogénnek van igen kedvező hatása a gumóképzésre.

A palánták esetében az első lomblevelek megjelenéséhez kötjük a tápoldatozás kezdetét.

Zöldségfajok Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
Sóra érzékeny fajok N 50 50 50
K2O 200 100 100
Sóra közepesen érzékeny fajok N 80 50 50
K2O 250 120 120
Sóra kevésbé érzékeny zöldségfajok N 100 50 80
K2O 300 150 150

(Sóérzékeny zöldségfajok: fehér termésű paprika, fejes saláta, uborka, palánták; sóra kevésbé érzékeny fajok: paradicsom, káposzta, spárga)

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.