Zöldség

Vertikális zöldségtermesztés víztakarékosan, fenntarthatón (Planet Budapest II.)

Agrofórum Online

Számos mezőgazdasági téma mellett a kertészeti ágazat is nagy hangsúlyt kapott a november 30. és december 3. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón - többek között a hidropóniás rendszereken keresztül.

A Tungsram például Újpesten már működő vertikális farmját mutatta be a nagyközönségnek. A beltérben zajló termesztés mesterséges LED-világítással történik, a farm egyik előnye pedig, hogy teljesen zárt rendszert alkot, így nem jelentenek veszélyt a kártevők, illetve 95-98 százalékkal kevesebb víz is elég a működtetéséhez a szabadtéri termesztéshez képest.

Szintén a vízkultúrás növénytermesztési rendszerek fejlesztésével foglalkozik a Green Drops Farm. Innovatív berendezésüknek köszönhetően föld nélkül nevelhető friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag saláta, fűszernövény, és jónéhány zöldség, valamint gyümölcs is.

„Egy vertikálisan, felfelé építhető tornyot fejlesztettünk, amit szintenként lehet bővíteni akár 15, 35 sorban is. Ez a tér kialakításától függ, hiszen akár több tornyot is össze lehet építeni. Újítás, hogy ezek az oszlopok már forognak maguk körül. Amíg ezt nem oldottuk meg, addig egy tornyot négy oldalról kellett körbevilágítani, így viszont már csak egy, legfeljebb két LED-panel szükséges egy-egy felépítmény megvilágításához, ami az energiafelhasználást is csökkentette” – tudtam meg Rácz Grétától a három darab lassan forgó, zöldségekkel teli fehér oszlop mellett.

A Green Drops Farm alapítója és ügyvezetője azt is elárulta a kérdésemre, hogy van már referenciájuk, zajlik a termelés a gyakorlatban is. Az első tapasztalatok szerint salátából egyetlen év alatt a 100 négyzetméteres üzemben, 28 szinten, 4200 növényhelyen összesen 9 tonna zöldmassza, zöldtömeg termelhető meg. Ez természetesen növényfüggő, és számos tényező is befolyásolja, de az adat mindenképpen ígéretes. A tesztfarmon egyébként azt is vizsgálják, hogy melyik növénynek milyen a fényigénye, mekkora időintervallummal, milyen spektrummal hozzák a legnagyobb terméshozamokat.

A Green Drops Farm rendszere valóban fenntartható. Egyrészt kisebb helyen lehet megtermelni az adott mennyiségű növényt. Ennek jelentősége akkor érthető meg igazán, ha ismerjük az előrejelzéseket, ami szerint 2030-ig mintegy 30 millió hektár mezőgazdasági termelésre használt terület fog eltűnni a világból – többek között az urbanizációnak köszönhetően. A természetes élőhelyek tönkretétele, a biodiverzitás sérülése nélkül a hidropónikus rendszerek azonban helytakarékosan képesek élelmiszert előállítani. Emellett az is lényeges, hogy bár a termesztés vízre alapozott, a növény megtermeléséhez abból 90-95 százalékkal kevesebbre van szükség, mint például a szántóföldi módszernél. A LED világításnak köszönhetően a rendszer energiatakarékos is.

„Jelenleg magánszemélyek és nagyobb termelők is használják a berendezést, de szeretnénk, ha akár egy konkrét vállalkozás is el tudna indulni ezzel a technológiával. Célunk, hogy egyre többen alkalmazzák a mezőgazdaság új technológiáját. Emellett fontosnak tartjuk, hogy ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is így egyre többen termesszék a növényeket” – zárta beszélgetésünket Rácz Gréta, aki két interjú között egy fórumszínpados előadására igyekezett, mikor elcsíptem a Greep Drops Farm kartonból épített standján.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Zöldségmaradékból friss termés: így csinálja!

2025. szeptember 7. 13:10

Ne dobja ki a zöldségmaradékot: póréhagymából, zellerből vagy salátából egyszerűen új életet teremthet – fenntarthatóan és olcsón!

Mikor szüreteljük a tökféléket? Praktikus útmutató

2025. szeptember 4. 13:10

A sütőtök és főzőtök betakarítása csak akkor lesz sikeres, ha a megfelelő érettségi jeleket időben felismerjük. Mutatjuk, mire figyeljen!

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Szerves trágyák jelentősége és alkalmazásuk a zöldségtermesztésben, I. (Állati eredetű trágyák szerepe a zöldségtermesztésben)

2023. november 21. 10:10

A szabadföldi és a hajtatott zöldségtermesztésben alkalmazott tápanyagellátás kapcsán szakkönyvekben, szakcikkekben, termesztési tanácsokban gyakran hivatkoznak a szerves trágyázásra, mint fontos talajjavító módszerre és tápanyagforrásra. Részletezésére, hogy mennyit, milyet, mikor és hogyan kell adni, ritkán térnek ki a javaslatok, pedig ezek ismerete nélkül rosszul, hibásan, esetenként pazarlóan lehet használni ezeket a rendkívül jelentős és a kertészeti termesztésben nélkülözhetetlen anyagokat.

„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

2023. március 27. 09:37

Egy 11 hektáros speciális cseh üvegházban paradicsomot termesztenek annak érdekében, hogy a termésben lévő növényvédőszer-maradványokat nullára redukálják.