Zöldség

Vertikális zöldségtermesztés víztakarékosan, fenntarthatón (Planet Budapest II.)

Agrofórum Online

Számos mezőgazdasági téma mellett a kertészeti ágazat is nagy hangsúlyt kapott a november 30. és december 3. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón - többek között a hidropóniás rendszereken keresztül.

A Tungsram például Újpesten már működő vertikális farmját mutatta be a nagyközönségnek. A beltérben zajló termesztés mesterséges LED-világítással történik, a farm egyik előnye pedig, hogy teljesen zárt rendszert alkot, így nem jelentenek veszélyt a kártevők, illetve 95-98 százalékkal kevesebb víz is elég a működtetéséhez a szabadtéri termesztéshez képest.

Szintén a vízkultúrás növénytermesztési rendszerek fejlesztésével foglalkozik a Green Drops Farm. Innovatív berendezésüknek köszönhetően föld nélkül nevelhető friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag saláta, fűszernövény, és jónéhány zöldség, valamint gyümölcs is.

„Egy vertikálisan, felfelé építhető tornyot fejlesztettünk, amit szintenként lehet bővíteni akár 15, 35 sorban is. Ez a tér kialakításától függ, hiszen akár több tornyot is össze lehet építeni. Újítás, hogy ezek az oszlopok már forognak maguk körül. Amíg ezt nem oldottuk meg, addig egy tornyot négy oldalról kellett körbevilágítani, így viszont már csak egy, legfeljebb két LED-panel szükséges egy-egy felépítmény megvilágításához, ami az energiafelhasználást is csökkentette” – tudtam meg Rácz Grétától a három darab lassan forgó, zöldségekkel teli fehér oszlop mellett.

A Green Drops Farm alapítója és ügyvezetője azt is elárulta a kérdésemre, hogy van már referenciájuk, zajlik a termelés a gyakorlatban is. Az első tapasztalatok szerint salátából egyetlen év alatt a 100 négyzetméteres üzemben, 28 szinten, 4200 növényhelyen összesen 9 tonna zöldmassza, zöldtömeg termelhető meg. Ez természetesen növényfüggő, és számos tényező is befolyásolja, de az adat mindenképpen ígéretes. A tesztfarmon egyébként azt is vizsgálják, hogy melyik növénynek milyen a fényigénye, mekkora időintervallummal, milyen spektrummal hozzák a legnagyobb terméshozamokat.

A Green Drops Farm rendszere valóban fenntartható. Egyrészt kisebb helyen lehet megtermelni az adott mennyiségű növényt. Ennek jelentősége akkor érthető meg igazán, ha ismerjük az előrejelzéseket, ami szerint 2030-ig mintegy 30 millió hektár mezőgazdasági termelésre használt terület fog eltűnni a világból – többek között az urbanizációnak köszönhetően. A természetes élőhelyek tönkretétele, a biodiverzitás sérülése nélkül a hidropónikus rendszerek azonban helytakarékosan képesek élelmiszert előállítani. Emellett az is lényeges, hogy bár a termesztés vízre alapozott, a növény megtermeléséhez abból 90-95 százalékkal kevesebbre van szükség, mint például a szántóföldi módszernél. A LED világításnak köszönhetően a rendszer energiatakarékos is.

„Jelenleg magánszemélyek és nagyobb termelők is használják a berendezést, de szeretnénk, ha akár egy konkrét vállalkozás is el tudna indulni ezzel a technológiával. Célunk, hogy egyre többen alkalmazzák a mezőgazdaság új technológiáját. Emellett fontosnak tartjuk, hogy ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is így egyre többen termesszék a növényeket” – zárta beszélgetésünket Rácz Gréta, aki két interjú között egy fórumszínpados előadására igyekezett, mikor elcsíptem a Greep Drops Farm kartonból épített standján.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Indukált növényi stressz: a korszerű zöldségtermesztési technológiák szabályozási eszköze

2018. november 2. 12:43

Ha a stressz okozta változások és reakciók élettani összefüggéseit jól ismerjük, úgy azokat a növénytermesztési technológiákba beépíthetjük.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.