Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A retek megterem az űrben is!

A retek megterem az űrben is!

Agrofórum Online

A NASA tájékoztatása szerint 2020 novemberében sor kerülhetett az első sikeres űrbéli retektermesztésre, illetve betakarításra a Nemzetközi Űrállomáson.

Az emberiség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy egyre hosszabb űrutazásokat tegyen, és ennek egyik feltétele, hogy gazdagabb élelmiszer-raktárakkal felszerelkezve vegye kezdetét az expedíció.

Hogy egy Mars célpontú, közel kétéves “kiruccanást” sikerre vigyen egy több főből álló legénység az utazó közönséggel együtt, elképesztő mennyiségű munícióra van szükség. Arról nem is beszélve, hogy az űrkabinban minden négyzetcentiméternyi helynek, és grammnyi többletsúlynak jelentősége van, a fagyasztott ételekben az idő múlása következtében fellépő beltartalmi értékek romlásáról már nem is beszélve…

Az űrállomásokon végzett növénytermesztési kísérletek egészen fél évszádnyi múltra tekintenek vissza. Elméleti űrkutatóként Konsztantyin Ciolkovszkij már a múlt század húszas éveinek végén publikálta terveit egy “kozmikus” melegház kialakításával kapcsolatban. 1960-ban Bjelka és Sztrelka kutyák társaságában sikeres utazást tett többek között egy adag kukorica-, búza-, zöldborsó-, és hagymavetőmag is. Az első kozmikus termesztés gyümölcseit pedig 1974-ben aratták le a kutatók zöldborsó formájában a “Szaljut – 3” űrállomás fedélzetén.

A termesztés során olyan technikai problémát kellett megoldani, mint az öntözés, hiszen gravitáció hiányában a víz speciális gömb formát ölt, és nem áramlik automatikusan a gyökérzóna irányába. Problémát okozott a szellőztetés, és a megvilágítás (természetesen a növény számára hasznosítható spektrális tartomány) kialakítása. Termesztő közegként a talaj természetesen nem jöhetett, és nem is jön szóba.

2017-ben az amerikai asztronauták menüjének már részét képezte a saját maguk által termesztett Mizuna fajtájú mustár, Waldman fajtájú zöld levelű saláta, és a rendkívül dekoratív vörös levelű Romano saláta is.

E szokatlan körülmények között gyökérzöldségek termesztésére vonatkozóan eddig is történtek kísérletek, ám eljutni a végfázisig, vagyis a termés fogyaszthatóságáig, a “galaktikus retektermesztésben”, most sikerült először.

Kate Rubins – fotó: NASA

A NASA kutató munkatársa, Kate Rubins volt az első szerencsés, aki felszedhette a törekvések gyümölcsét, pontosabban ,,gyökerét”, az Advanced Plant Habitat (APH) néven futó űrállomáson. A legénység sajnos nem ízlelhette meg a termést, mivel beltartalmi paraméterekre vonatkozó vizsgálatokat hajtanak végre mind a 20 retken, bebizonyítandó, hogy sikerült a földi körülményekhez mérhető minőséget produkálni.

Fotó: NASA

A retek remek kísérleti alanynak bizonyult – kitágítva ezzel az űrben termeszthető zöldségek körét –, mivel nem igényelt különösebb gondozást a legénység részéről, és remekül viselte a mikrogravitációs körülményeket is. A megelőző kísérletekhez képest a retek esetében rendkívül precíz tápanyagutánpótlást végeztek, amely lehetővé tette a hasznosulás mértékének számszerűsítését. Mint minden kísérleti folyamatban, itt is vetésre került egy kontroll, vagyis összehasonlító vizsgálati állomány, természetesen a Földön, a Kennedy Space Center kutatóállomáson (USA).

A termesztési kísérlet ezzel nem fejeződik be – mint minden statisztikailag értékelhető vizsgálatot – megismétlik, ezzel is növelve a tudományos értelemben feldolgozható adatmennyiséget.

,,Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek annak a csapatnak a koordinálásában, amely az űrben termeszthető növénykultúrák kutatásában tesz erőfeszítéseket. A legelső lépések óta jelen vagyok, és minden egyes termés hatalmas boldogságot hoz, hiszen ezek az eredmények segítenek minket hozzá ahhoz, hogy az embereink eljussanak a Marsra, és lehetővé teszik, hogy vissza is térjenek onnan.”  – mondta a projekttel kapcsolatban Nicole Dufour, a NASA APH (Advanced Plant Habitat) program menedzsere.

(forrás: NASA)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négy új bogyósgyümölcs-fajta került forgalomba

2024. február 19. 12:40

A BerryWorld 30 éves fennállását 4 új bogyósgyümölcs-fajtával ünnepli.

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

2024. február 14. 14:10

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

2024. február 13. 08:10

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Az időjárás nehezítette a tavalyi növénytermesztést

2019. január 9. 12:03

Magyarországon két héttel hamarább kezdődött meg az aratás, ennek következtében 200-300 ezer tonnával kevesebb termény lett minden nyári betakarítású növényből, mint az előző években.

Az uborkatermesztés 7 titka

2022. május 25. 07:36

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

2020. június 9. 10:06

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.