Szaktanácsadás

Milyen apró rovarok ugrálnak a szobanövények cserepében?

J. Attiláné kérdése: Néhány virágom cserepében a talajon apró, fehéres rovarokat látok, melyek néha ugrálnak. Félek, hogy a többire is átterjednek. Mik ezek, hogyan irthatom ki?

2018. december 18. 07:39

Hogyan teleltessük a leandert?

S. László kérdése: Teleltetésre helyezett leánderemen apró, kerek fehéres valamiket vettem észre. Egyre több van, nem mozognak. Mik azok, védekezhetek ellenük?

2018. december 13. 05:36

Miért kell a növényeknek is útlevél?

H. Péter kérdése: Ősszel vásárolt facsemeték törzsére rögzítve különböző színű szalagokat láttam. Mik ezek, fontosak, érdemes megtartani?

2018. december 12. 10:33

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

2018. november 29. 15:33

Mik lehetnek a gyümölcsfaoltvány gyökérzetén látható csomók, daganatok?

D. Szilvia kérdése: Szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány vásárlásakor a gyökérzeten elszórva csomókat, daganatokat vettem észre. Az eladó gyakorlott mozdulattal levágta azokat, szemétbe dobta. Mik lehettek azok a csomók, nem veszélyesek? Felhasználhatók az ilyen facsemeték?

2018. november 29. 10:33

Mi okozhatja az apró sárga és barna foltok kialakulását a mirabolán levelein?

Sz. Lászlóné kérdése: Utcai mirabolán sorfáim levelein apró sárga és barna foltok sokasága jelent meg, a zöld levelek rohamosan hullani kezdtek. Hasonló fertőzési hullám már augusztusban is fellépet, de akkor megállt. Mi okozhatja, hogyan védekezhetek ellene?

2018. november 14. 07:12

Mi károsítja még késő ősszel is a hagymát?

S. Attila kérdése: Őszi vetésű áttelelő vöröshagymám foltokban, sorra fonnyad el és pusztul ki. A kipusztult hagymák tövénél fekete bábokat találtam, melyek ferdén kilógtak a hagyma tövéből. Mi károsítja még ilyen késő ősszel is a hagymát?

2018. november 1. 12:04

Milyen rovar károsítja a fügét?

K. Mihályné kérdése: A fügéken muslicához hasonló, apró rovarokat figyeltem meg. Milyen károsítóról lehet szó? Hogyan védekezhetek ellene?

2018. október 29. 10:41

Mikor végezzem el a téli lemosó permetezést?

S. Gábor kérdése: A téli lemosó permetezést mikor a legjobb elvégezni és hogyan? Többféle gyümölcsfám van a kertben, együtt szeretném kezeltetni azokat.

2018. október 28. 04:37

Mitől foltosodott az égerfa levele?

Szívlevelű égerfám levelein furcsa elváltozások jelentek meg a nyár végén, hátoldalukon sárgás, vöröses bevonatú foltok, a levél színén a foltok kiemelkednek. Semmi mozgó állatot nem látok rajta. Mi ez, hogyan védekezhetek ellene?

2018. október 27. 15:49