Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

Agrofórum Online

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A  burgonyának a megvastagodott szárrészét, vagyis a gumóját fogyasztjuk, melyek a föld alatti szárrészeken, úgynevezett sztólókon (tarackok) fejlődnek ki. A gumók képződése általában a virágzás körüli időszakra tehető, míg egyes, főként korai fajták esetében már az azt megelőző időszakban is elkezdődhet ez a folyamat. A gumók képződése tehát már bimbós állapotban folyamatban van, végleges számukat pedig a virágzás végeztével érik el. Az ezt követő időszakra tehető az intenzív gumónövekedés, majd pedig idővel a levélzet kezdeti sárgulása jelzi a gumók további érését. A gumók érettségét a lombozat teljes leszáradása mutatja, valamint a gumók felületének parásodása is az érés jelei közé tartozik.

A burgonyának környezeti igénye szempontjából a csapadékos és mérsékelten meleg időjárás tekinthető megfelelőnek. Vízigényét a vegetációs időszakban hulló csapadékmennyiség nem elégíti ki, így csak öntözés mellett biztosítható a megfelelő méretű és mennyiségű termése. A vízhiány párosulása a meleg, időnként forró időjárással, főként a gumófejlődés időszakában gyakran vezet azok méretbeli elmaradásához. A szélsőségesen meleg időjárás és vízhiány továbbá hozzájárul a lombozat idő előtti leszáradásához is, mely szintén kisebb méretű gumókat eredményezhet. Érdemes a burgonyát tehát legalább száraz periódusokban – a kertben megtalálható többi zöldségnövényhez hasonlóan – öntözni, lehetőség szerint gyakrabban, kisebb mennyiségű vizet adagolni, a gumókötődés időszakában erre pedig kiemelten ügyelni!

A lombozat idő előtti leszáradása minden esetben negatívan hat a gumó méretére, mely akár növény-egészségügyi okok miatt is kialakulhat. A kórokozók közül jelentős és idő előtti lombszáradást okozhat a fitoftórás betegség (burgonyavész), de az alternáriás levélfoltosság is csökkentheti leveleinek számát. A burgonyavész ellen minden évben rendszeresen, megelőző jelleggel ajánlatos védekezni, május végétől legalább a nyár közepéig permetezni (réz-oxiklorid, azoxistrobin). Emellett a burgonyabogarak rágása során is nagymértékű lombvesztés következhet be, mely ugyancsak negatívan befolyásolja a gumók méretét. Egyedszámuk akár kézzel is gyéríthető, de acetamiprid és lambda-cihalotrin hatóanyagú készítménnyel egyaránt.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

A burgonya gyomszabályozása

2020. április 28. 07:36

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.