Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

Agrofórum Online

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A  burgonyának a megvastagodott szárrészét, vagyis a gumóját fogyasztjuk, melyek a föld alatti szárrészeken, úgynevezett sztólókon (tarackok) fejlődnek ki. A gumók képződése általában a virágzás körüli időszakra tehető, míg egyes, főként korai fajták esetében már az azt megelőző időszakban is elkezdődhet ez a folyamat. A gumók képződése tehát már bimbós állapotban folyamatban van, végleges számukat pedig a virágzás végeztével érik el. Az ezt követő időszakra tehető az intenzív gumónövekedés, majd pedig idővel a levélzet kezdeti sárgulása jelzi a gumók további érését. A gumók érettségét a lombozat teljes leszáradása mutatja, valamint a gumók felületének parásodása is az érés jelei közé tartozik.

A burgonyának környezeti igénye szempontjából a csapadékos és mérsékelten meleg időjárás tekinthető megfelelőnek. Vízigényét a vegetációs időszakban hulló csapadékmennyiség nem elégíti ki, így csak öntözés mellett biztosítható a megfelelő méretű és mennyiségű termése. A vízhiány párosulása a meleg, időnként forró időjárással, főként a gumófejlődés időszakában gyakran vezet azok méretbeli elmaradásához. A szélsőségesen meleg időjárás és vízhiány továbbá hozzájárul a lombozat idő előtti leszáradásához is, mely szintén kisebb méretű gumókat eredményezhet. Érdemes a burgonyát tehát legalább száraz periódusokban – a kertben megtalálható többi zöldségnövényhez hasonlóan – öntözni, lehetőség szerint gyakrabban, kisebb mennyiségű vizet adagolni, a gumókötődés időszakában erre pedig kiemelten ügyelni!

A lombozat idő előtti leszáradása minden esetben negatívan hat a gumó méretére, mely akár növény-egészségügyi okok miatt is kialakulhat. A kórokozók közül jelentős és idő előtti lombszáradást okozhat a fitoftórás betegség (burgonyavész), de az alternáriás levélfoltosság is csökkentheti leveleinek számát. A burgonyavész ellen minden évben rendszeresen, megelőző jelleggel ajánlatos védekezni, május végétől legalább a nyár közepéig permetezni (réz-oxiklorid, azoxistrobin). Emellett a burgonyabogarak rágása során is nagymértékű lombvesztés következhet be, mely ugyancsak negatívan befolyásolja a gumók méretét. Egyedszámuk akár kézzel is gyéríthető, de acetamiprid és lambda-cihalotrin hatóanyagú készítménnyel egyaránt.

Burgonyaültetés és csepegtetőtömlők lehelyezése egy menetben

2024. június 25. 14:40

A csepegtetőtömlőkkel vizet takaríthatunk meg a hagyományos öntözéshez képest. A tömlők fektetése azonban problémát jelentett – mostanáig.

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

2023. április 29. 04:36

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.