Megjelentek a burgonyabogarak, mi a teendő?

Megjelentek a burgonyabogarak, mi a teendő?

Agrofórum Online

Pár burgonyabogár már megjelent kertemben. Milyen környezetkímélő és vegyszeres védekezési lehetőségek vannak kiskerti tulajdonosok számára?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Főként házikerti körülmények között többféle megoldás kínálkozik a burgonyabogarak egyedszámának gyérítésére. A védekezés alapját a vetésforgó betartása jelenti kerti körülmények között is. Ez a módszer nem csak a burgonyabogár, hanem más kártevők és kórokozók megelőzése ellen szintén elengedhetetlen. A mindenki által jól ismert burgonyabogár domború hátú, élénksárga színű, hátán 5-5 fekete csíkkal. Lárvája piros, narancssárga vagy hússzínű, oldalán két fekete szemölcssorral. Táplálkozásuk során a leveleket hámozgatják, nagymértékű elszaporodásuk esetén akár a teljes növényzet tarra rágását okozhatják.

Áttelelés után az imágók akkor hagyják el telelő helyüket, a talajt, amikor a hőmérséklet tartósan 10°C fölött marad. A talaj szalmával, mulccsal való takarása mozgásukat lassítja és megjelenésüket késlelteti. A takarás hatásos módszer a gyomosodás megelőzése szempontjából, ami fontos, hiszen a burgonyabogár táplálékforrásai lehetnek más, burgonyafélék családjába tartozó fajok is (pl. nadragulya). A növények közül, a burgonya mellé ülteteve, sorok közé vetve riasztó hatású pl. a kapor, zöldbab, torma és fokhagyma, amik a bogarak távoltartásában segíthetnek.

Hatékony, de időigényes és türelmes munkát igényel a bogarak kézzel való összegyűjtése, a fonáki oldalon lévő sárga tojáscsomók összenyomása. Az összegyűjtött bogarakból készített permetlé állományra permetezése is lehetséges védekezés egyes kutatási eredmények alapján.  Az összezúzott bogarak és víz 1:1 arányban hígított oldatát leszűrve, permetezővel kijuttatva az imágók távol tarthatók növényeinktől. Hatástartamuk azonban pár napon belül jelentősen lecsökken, ezért  hetente legalább egy alkalommal a kezelés megismétlése szükséges.

A vegyszeres védekezés nehézsége abban rejlik, hogy a bogarak hosszú életűek és kétnemzedékes faj lévén generációik egybeolvadnak. Egyetlen permetezéssel a tojások, lárvák és imágók egyszerre nem pusztíthatóak el. A kisekertben is használható szabad forgalmi kategóriájú készítmények közül a klorantraniliprol és a spinozad hatóanyagok engedélyezettek. 

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása

2023. július 12. 07:10

Megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása a monokultúrás területeken, a meleg idő kedvez a bogarak mozgásához, a csapdák szép számmal fogják őket.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Mikor kell megkezdeni a burgonyánál a fitoftóra elleni védekezést?

2024. május 28. 04:39

Kérem szíves válaszukat: mikor kell megkezdeni a burgonya fitoftórás betegsége elleni védekezést?