Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hatékony növényvédelmi kezelés repce-fénybogarak ellen

Hatékony növényvédelmi kezelés repce-fénybogarak ellen

Agrofórum Online

Áprilisban a felmelegedő időjárás hatására megjelennek a repce-fénybogarak. Amikor a sárgatálas előrejelzés indokolttá teszi és virágzatonként 1-3 rovarkártevőt észlelünk, a jól időzített, zöldbimbós állapotban történő permetezés kiemelten fontos.

A FMC 170 ml/ha dozisú Avaunt 150 EC készítményének indoxakarb hatóanyaga kontakt- és gyomorméreg, a rovarral érintkezve bőrszöveten át felszívódik, de a bimbó epidermiszén keresztül is felvehetik a bogarak. A növényvédelmi beavatkozás azonnali táplálkozás-leállást okoz, lassul a mozgásuk, de nem pusztulnak el azonnal. Károsítás azonban már nincsen.

Éppen ezért a permetezést követően nem a fénybogarak jelenlétét, hanem a kártétel hiányát kell figyelni – ahogy az jól látszik, repcefénybogár van, rágás viszont nem történik. A pusztulás mindössze 2-4 nap múlva figyelhető meg. Az Avaunt hatóanyagára, az indoxakarbra nincs kialakult rezisztencia.

Az Avaunt jól keverhető egyéb készítményekkel – gombaölő szerekkel, lombtrágyával – így azokkal akár egy menetben kijuttatható. Az FMC rovarölőjének tartamhatása 8-10 nap, ami elég a repce kivirágzásához. A rovar ekkor már nem károsít, hiszen a bimbót csak a virágpor keresése közben rágja meg. Ha az viszont könnyedén elérhető a számára, akkor már a beporzást segíti.

Keresse az Avaunt rovarölő szert az FMC-nél, és védje meg tábláit a repcefénybogaraktól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

Védelem a virágzás időszakában is

2021. április 22. 10:47

A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lép – a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem lesz a fő feladat.