Érdemes még permetezni ősszel a káposztalepke hernyói ellen?

Érdemes még permetezni ősszel a káposztalepke hernyói ellen?

Agrofórum Online

A megmaradt káposztafejeken kertemben elszaporodtak a képen látható tarka lárvák. Mik ezek? Érdemes még permetezni ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen a káposztalepke (Pieris brassicae) hernyói láthatók. A káposzta egyik fontos, gyakori kártevője. Európában és hazánkban is elterjedt kozmopolita lepke. Lárváik tömeges jelenlétükkel súlyos károkat képesek okozni.

A lepke sík, nyitott területeken, réteken, szántóföldeken, ligetekben, kertekben egyaránt előfordul. Tápnövényei, amit fogyaszt, a keresztesvirágúak családjába, a káposztafélék nemzetségébe tartozó termesztett káposztafélék: fejes káposzta, karfiol, brokkoli. Peterakás céljára még használja a sarkantyúvirág (Tropeolum) és a holdviola (Lunaria) növényeket is. A rovar nem véletlenül választja ki a felsorolt növényeket, valamennyi tartalmaz mustárolaj glikozidot, ami a speciális csípős ízt okozza a leveleikben, ezt érzékelik a káposztalepkék.

Káposztalepke lárvája (fotó: a kérdező felvétele)

Lepkéi nagyméretűek, elérik a 6 cm-t is, fehér szárnyúak, első pár szárnyuk csúcsán feketés folttal. Hasonló méretű, színű, mintázatú rokon faj a szintén gyakori répalepke (P. rapae), könnyen összetéveszthetők. A lepke számos növény virágain táplálkozik, pl. az aszterek, a pitypang, a mentafélék, a lóherék virágainak nektárjait is gyűjti. Eközben beporozza azok virágait.

Káposztalepke nektárt gyűjt

Petéit csoportosan, a levelek hátoldalára helyezi. A kikelő, néhány mm hosszú lárvák gyorsan gyarapodnak, mivel a levelek fonákán kezdik el fejlődésüket, kezdetben rejtve maradnak. Életük során 4-szer vedlenek, teljes kifejlettségükben elérik az 50 mm-es hosszúságot. Erős rágó szájszervükkel könnyedén rágják a káposztafélék leveleit. Növekedésükkel a falánkságuk, a kártétel mértéke fokozódik. Lárvák teste sárgás színű fekete foltokkal. Bábjai sárga színűek fekete foltokkal, fejjel felfelé rögzítik magukat valamilyen sík felületre. Báb alakban telelnek. Évente 2, esetleg 3 nemzedéke fejlődik a hőmérséklet függvényében.

Lárváinak kártétele ellen – szabad forgalmú szerek közül – csak a Bacillus thuringiensis hatóanyagúak engedélyezettek, pl. Dipel DF. Biotermesztésben is felhasználható, és 2 napos várakozási idő van előírva alkalmazásakor. A káposztafélék erősen viaszos levélfelülete miatt tapadásfokozó adalékanyag felhasználásáról se feledkezzen meg! Néhány tő esetén, és ha a lárvák már 1-2 cm méretűek, tehát jól észlelhetők, hatékony megoldás az összegyűjtésük is. Több II. forgalmú rovarölő szer is engedélyezett ellenük, használatuk ilyen csekély számú káposztanövény esetében nem indokolt. Mivel megvásárlásuk és alkalmazásuk speciális növényvédelmi tanfolyami végzettséghez kötött, ezek nem is jöhetnek szóba.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

2019. december 3. 06:37

G. Szidónia kérdése: Muskátli növényeim levelein ősszel rozsdabarna színű, apró „párnák” nőttek. Gyorsan felszaporodtak, elterjedtek, és leszáradtak a levelek. Azóta bevittem teleltetni a növényeket. Kigyógyíthatóak a tövek, vagy jövőre újból megjelenik a betegség?

Hétfő délután érkezhetnek az első jelentősebb zivatarok

2018. április 9. 07:52

Addig azonban délkeleti áramlással igen száraz levegő lesz felettünk, sok napsütésben lesz részünk.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

2019. augusztus 30. 10:12

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?