Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

Agrofórum Online

Kérdésem a következő: hogyan állapítható meg a birs szüretének az időpontja? Köszönöm a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs esetében is, ahogyan a legtöbb gyümölcsfajnál, a feldolgozáshoz, tároláshoz, nagy szükség van arra, hogy optimális érettségben történjen meg szürete. Természetesen minden évben változik ennek időszaka, hiszen az időjárás alakulása, de a termőhely és a fajta tulajdonsága is befolyásolja azt. A fajta ismerete nagy segítségünkre lehet tehát az érettség megállapításában, hiszen a külső gyümölcstulajdonságok, a fajtára jellemző bélyegek segítenek megállapításában.

Fontos, hogy a termések elérjék a fajtára jellemző gyümölcsnagyságot és színezetet, ebből következtethetünk arra is, hogy a fontos íz- és zamatanyagok kialakulása is megtörtént már bennük. A legtöbb esetben a termések héjának színe sárga, míg egyes esetekben pedig zöld szín jelzi az érettséget. A szedési érettség megállapításában a termések szőrözöttségének kopása is segítségül lehet, hiszen a sűrű, nemezes szőrzetüket a termések fokozatosan elvesztik.

A szüreti időszakra, a termesztett fajtákat figyelembe véve, általában szeptember, illetve október vége között kerül sor. Fontos, hogy a betakarításra a fagyok beállta előtt mindenképpen sor kerüljön! A betakarítás után általában a feldolgozását is rövid időn belül meg kell kezdeni, hiszen, az almával ellentétben, termései nem tárolhatók hosszabb ideig. Gyümölcsei kemény héjjal rendelkeznek, viszont ennek ellenére könnyen sérülnek a betakarítás során. A földre hullott, szüret közben sérült gyümölcsöket mihamarabb fel kell dolgozni, ezekre jellemző ugyanis a gyorsabb megromlás.

Az egészséges birsterméseket kb. 2,5 hónapig tudjuk nagyobb veszteség és minőségromlás nélkül tárolni. A hosszabb távú tárolás kb. 2 fokos hőmérséklet, valamint magas, 90% körüli páratartalom mellett valósítható csak meg. Akár rövid, akár hosszabb ideig tartó tárolásuk alatt is, érdemes a termések átválogatását rendszeresen elvégezni, így a nagyobb volumenű romlást megakadályozni. Továbbá arra is legyünk tekintettel, hogy a birsnek erős illata van, melyet a többi betárolt terményünk is könnyen átvehet, így lehetőleg külön helyiségben, vagy egymástól a lehető legtávolabb történjen meg tárolásuk!

Kiemelt kép: Pixabay

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.