Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

Agrofórum Online

Kérdésem a következő: hogyan állapítható meg a birs szüretének az időpontja? Köszönöm a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs esetében is, ahogyan a legtöbb gyümölcsfajnál, a feldolgozáshoz, tároláshoz, nagy szükség van arra, hogy optimális érettségben történjen meg szürete. Természetesen minden évben változik ennek időszaka, hiszen az időjárás alakulása, de a termőhely és a fajta tulajdonsága is befolyásolja azt. A fajta ismerete nagy segítségünkre lehet tehát az érettség megállapításában, hiszen a külső gyümölcstulajdonságok, a fajtára jellemző bélyegek segítenek megállapításában.

Fontos, hogy a termések elérjék a fajtára jellemző gyümölcsnagyságot és színezetet, ebből következtethetünk arra is, hogy a fontos íz- és zamatanyagok kialakulása is megtörtént már bennük. A legtöbb esetben a termések héjának színe sárga, míg egyes esetekben pedig zöld szín jelzi az érettséget. A szedési érettség megállapításában a termések szőrözöttségének kopása is segítségül lehet, hiszen a sűrű, nemezes szőrzetüket a termések fokozatosan elvesztik.

A szüreti időszakra, a termesztett fajtákat figyelembe véve, általában szeptember, illetve október vége között kerül sor. Fontos, hogy a betakarításra a fagyok beállta előtt mindenképpen sor kerüljön! A betakarítás után általában a feldolgozását is rövid időn belül meg kell kezdeni, hiszen, az almával ellentétben, termései nem tárolhatók hosszabb ideig. Gyümölcsei kemény héjjal rendelkeznek, viszont ennek ellenére könnyen sérülnek a betakarítás során. A földre hullott, szüret közben sérült gyümölcsöket mihamarabb fel kell dolgozni, ezekre jellemző ugyanis a gyorsabb megromlás.

Az egészséges birsterméseket kb. 2,5 hónapig tudjuk nagyobb veszteség és minőségromlás nélkül tárolni. A hosszabb távú tárolás kb. 2 fokos hőmérséklet, valamint magas, 90% körüli páratartalom mellett valósítható csak meg. Akár rövid, akár hosszabb ideig tartó tárolásuk alatt is, érdemes a termések átválogatását rendszeresen elvégezni, így a nagyobb volumenű romlást megakadályozni. Továbbá arra is legyünk tekintettel, hogy a birsnek erős illata van, melyet a többi betárolt terményünk is könnyen átvehet, így lehetőleg külön helyiségben, vagy egymástól a lehető legtávolabb történjen meg tárolásuk!

Kiemelt kép: Pixabay

Szerethető különlegességek ribizliből

2021. szeptember 14. 09:38

A LOUIS sorozat, a Lajos-Király Manufaktúra legújabb prémium termékcsaládja, mely jelenleg limitált palackszámban kapható, hordós érlelésű fekete- és fehérribizli-bort, valamint ribizliboros bonbont tartalmaz.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.