Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket birssel kapcsolatos problémám megoldásában! Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A birs termését sajnos több moníliafaj is fertőzheti, melyek által okozott tünetek el is térnek egymástól. Gyakran okoz problémát a birs termesztése során a birsmonília, a Monilia linhartiana, mely az egyik legjelentősebb kórokozója is. Nemcsak a terméseken, hanem leveleken, a hajtásokon egyaránt megjelenhetnek a betegség által kiváltott elváltozások. A leveleken a levélnyéltől kiindulóan ék alakú barnulást okoz, a színi oldalon pedig a vastagabb levélerek mentén szürkésfehér bevonat megjelenése is tapasztalható. A kórokozó a hajtásba is képes bejutni, mely által a hajtáson található levelek fertőződnek, lankadnak, barnulnak, elhalnak. A fertőzött termések növekedésükben visszamaradnak, elveszítik nedvességtartalmukat, elfeketednek, elpusztulnak, majd mumifikálódva hullnak le a fákról. A birsmoníliával fertőzött gyümölcsök felületén szaporítóképletek megjelenése a vegetációs időszak során nem tapasztalható.

A védekezés alapját a fertőzési források eltávolítása, vagyis a gyümölcsmúmiák összegyűjtése és a fertőzött vesszők mihamarabbi levágása jelenti. A tavaszi levélfertőzés megakadályozása érdekében már kihajtáskor érdemes megelőző jelleggel permetezni, majd pedig ezt a hajtásnövekedés kezdetekor, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után és gyümölcsnövekedés kezdetén is érdemes megismételni (réz, ciprodinil, penkonazol).

Az érett vagy érőfélben lévő birsgyümölcsök rothadásáért más moníliafajok tehetők felelőssé. A terméseken megjelenő apró, majd növekvő rothadó foltokat leggyakrabban a M. fructigena fertőzése okozza. Jellemző, hogy a rothadások kialakulását valamely sérülés kialakulása előzi meg a termések felületén. A gyümölcsök sérüléseinek képződése kártevők által, pl. az almamoly vagy almailonca hernyóinak táplálkozása miatt is létrejöhet, de jégverés, esetleg erős szél hatására is sérülhet a termések héjának felülete. Ennek a moníliafajnak a fertőzését úgy tudjuk kivédeni, ha a termés sebzéseinek kialakulását előzzük meg, vagyis a molyok károsítása ellen védekezünk. Jégverés következtében érdemes azonnal gombaölő szeres kezelést végezni, így a betegség kialakulását megelőzni. A fertőzött terméseket mindenképp gyűjtsük össze vagy forgassuk a talajba a továbbfertőzés megakadályozása érdekében!

Gyümölcsfák növényvédelme virágzáskor

2020. április 14. 13:53

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

Gyümölcs Videó

Hogyan időzítsük megfelelően a permetezéseket? – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 13. 17:10

A márciusi kissé hűvösebb és csapadékosabb időjárás ellenére a növények túlnyomó többsége túl van a rügyfakadás állapotán, a mandula és a kajszi javában virágzik.

Botrítisz a szamócán! Hogyan védekezhetünk ellene?

2022. április 27. 04:36

Fólia alatt nevelek szamócát, egyes töveknél az alsó levelek tövében penészbevonat fejlődött, szürkés színű. Meg lehet állapítani, hogy mi okozza? Mivel védekezhetek ellene?

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.