Zöldség-Gyümölcs

Metsszük vagy ne metsszük meg a fügefát?

Agrofórum Online

Bár sok helyen úgy fest, mintha gondozás nélkül is meseszépen fejlődnének a hatalmasra növő fügefák, sokan tanácstalanul állnak a legfontosabb kérdés előtt: kell-e egyáltalán metszeni a fügefát? És ha igen, mikor? Miért? Hogyan?

A fügét nyugalmi állapotban kell metszeni, mégpedig azért, mert ha ezen az időszakon kívül metsszük meg a fát, észre fogjuk venni, hogy a fa bő, fehér, tejszerű nedvet ereszt. Ez a nedv az az elraktározott tápanyag (elsősorban szénhidrátok), amelyre a fának szüksége lesz a következő növekedési időszakban.

Az ősz és a tél folyamán a fán belül ez a nedv lassan levándorol a gyökerekhez, amíg a melegebb időjárás vissza nem tér. Tavasszal a nedv az ellenkező irányba áramlik, és a nyugalmi állapotban lévő fák felső részébe jut, hogy segítse az új hajtások fejlődését.

Ha a fügefákat azelőtt vágjuk vissza, hogy ez a nedv vissza tud áramlani a gyökerekhez, akkor megfosztjuk őket azoktól szénhidrátoktól, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy a fa tavasszal ereje teljében ébredjen fel a téli álmából, és csodás hajtásokat és leveleket hozzon. Így hát érdemes az első kemény fagyok beállta előtt metszeni, tehát a metszéssel a lehető legtovább várni.

Ha azonban a hőmérséklet tartósan 20 fok alá csökken, ideje elkezdeni a metszésen gondolkodni. A termesztőknek fontos, hogy még a fagyok előtt elvégezzék a metszést, de a hobbikertészek ráérnek tavasszal megmetszeni a fügefát. Így lehetőségük nyílik arra, hogy felmérjék, a fa mely részei erősek és egészségesek a téli fagyos hónapok után, és ez alapján átgondoltan álljanak neki a fa visszavágásának. 

A nyugalmi állapot ellenőrzése

A hidegebb régiókban a szabadban növő fügefáknak általában körülbelül két-három fagyra van szükségük ahhoz, hogy nyugalmi állapotba kerüljenek. A fügefa egy kis részének levágásával meg tudjuk állapítani, hogy a fa már nyugalmi állapotban van-e vagy sem. Ha ugyanis a fent említett fehér nedv kibuggyan a vágás nyomán, az azt jelenti, hogy a fa még nincs nyugalmi állapotban.

Az ősz beköszöntével sok fügefa, különösen azok, amelyek már nem hoznak termést, nyugalmi állapotba kezdenek kerülni, hisz már befejezték a „munkát”, így a hőmérséklet csökkenésével természetes módon elkezdik lehullajtani a leveleiket. A hidegebb éghajlatú régiókban a nyugalmi állapotot mindig a hirtelen beköszöntő fagyos idő idézi elő.

Meleg éghajlaton a fák nem biztos, hogy természetes nyugalmi állapotba kerülnek. Az ilyen területeken a nyugalmi állapotot úgy lehet „mesterségesen” előidézni, hogy a fák leveleit eltávolítjuk, és a vízfelvételt jelentősen csökkentjük, így a fák képesek kicsit pihenni.

Fügefa metszése (rövid útmutató)

  • Egészségügyi metszés: Amennyiben mozaikvírus vagy más betegség károsítja a fügefát, célszerű mielőbb levágni a sérült részeket. Ez a visszavágás télen és nyáron egyaránt elvégezhető. A fertőzött részeket minden esetben el kell távolítani és meg kell semmisíteni.
  • Formára vágás: Az adott körülmények alapján el kell döntenünk, hogy a fügefánk bokor vagy fa formában fejlődjön tovább, és ennek alapján a szükséges metszéseket el kell végezni. Hideg éghajlaton a bokrokat könnyebb télen megvédeni a fagyos időjárástól, ráadásul a faforma fenntartása több munkát igényel. Ha bokorformára törekedünk, a törzs kialakulását kell korlátozni, és úgy irányítani a növekedést, hogy konténerben 2-4, kertbe ültetve pedig 4-6 hajtása legyen a bokornak. Faforma esetén a törzs kialakítása a cél, a nem kívánt ágakat le kell vágni, hogy a középső hajtás erősödjön meg és alakuljon törzzsé.
  • Metszés a napfény biztosítása érdekében: A maximális napfény biztosítása kulcsfontosságú. Érdemes olykor a fügefát erősebben megmetszeni, hogy a növény elegendő napfényt kapjon. A különböző fajták eltérően reagálnak a metszésre, de általában jót tesz a növénynek a visszavágás.


(Forrás: https://www.figboss.com/post/when-to-prune)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Önkéntes vizeletgyűjtő pontot nyitottak, a francia gazdák lesznek a különleges haszonélvezői

2024. október 1. 13:10

A nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag „erőforrást" a helyi gazdák számára trágyává alakítják át.

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

2024. szeptember 27. 09:10

Ahány alma, annyiféle lehetőség. Minden fajta más ízű, küllemű és máshogy használható. Segítünk a legfontosabb fajták között eligazodni.

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Mi legyen az elvirágzott levendulával? Kell-e metszeni?

2022. szeptember 5. 04:38

A segítségüket szeretném kérni a következő kérdésekben: Mi legyen az elvirágzott levendulával? Meg kell metszeni a növényeket?

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.

Így menthetjük meg a túlmetszett növényünket

2024. október 1. 08:10

Túlmetszésről akkor beszélhetünk, amikor a növényt túlzottan visszametszik, eltávolítva a szükséges leveleket, ágakat vagy virágokat.