Mikor metsszük csonthéjas gyümölcsfáinkat?

Mikor metsszük csonthéjas gyümölcsfáinkat?

Agrofórum Online

R. Lajos kérdése: Kertemben sok csonthéjas gyümölcsfa található, legtöbb az őszibarack. Ezeknek a fáknak a metszéséhez melyik időszak a legmegfelelőbb?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő! 

A kertekben található gyümölcsfák körüli teendők közül a metszés az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamat. A fák termőképessége nagymértékben függ attól, mikor, és milyen módon történik meg a termőfelület alakítása. A metszést leggyakrabban a gyümölcsfák nyugalmi időszakában, illetve a vegetációs időszakban szokták elvégezni.

Csonthéjas fajok esetében a metszés időpontjának megválasztása elsősorban növényvédelmi okra vezethető vissza. Eltérő mértékben ugyan, de minden csonthéjas fajt, főként a kajszit és őszibarackot veszélyeztetik télen, a sebzéseken keresztül fertőző kórokozók.

A kajszi pszeudomonászos elhalása (kórokozó: Pseudomonas syringae pv. syringae) és a kajszi leukosztómás elhalása (kórokozó: Leucostoma cinctum) felelősek leginkább a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos pusztulásáért. Mindkét kórokozó a fák részleges vagy teljes pusztulását okozhatják. A részleges elhalás esetében egy-egy vázágon jelennek meg a tünetek (fakó, lankadt levelek, melyek elszáradnak). Teljes elhalás esetén az egész fa elpusztul, melyre legtöbbször tavasszal vagy nyár elején lehet számítani. A fás részeken rákos sebek és mézgafolyás figyelhető meg. A tünetek között megfigyelhető még a lomb gyors elszáradása is.

Ezen kórokozók sebzéseken keresztül (fagylécek, metszési felület, művelőeszköz vagy állatok által okozott sebek) fertőznek, ezért a betegség elleni védekezés a megelőzésen alapszik, tehát a fertőzés időszakában (november elejétől március elejéig) nagyon fontos a sebzések kiküszöbölése.

A kajszi és őszibarack fák metszését ezáltal két időpontban végezhetjük el. Az egyik tavasszal rügyfakadás után, virágzás előtt van, ekkor ugyanis a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. Az sem baj, ha a metszés időpontja eltolódik a virágzás időszakra, ekkor ugyanis a virágok berakódottságához tudjuk igazítani a metszés erősségét. A másik alkalmas időpont nyáron, közvetlenül a szüret után van. A nyári metszés alkalmas a gallyritkításra, vastagabb fás részek eltávolítására. Fagyérzékeny fajták esetén nem célszerű a teljes metszést nyáron elvégezni, érdemesebb ilyenkor egy előmetszést végezni, majd a tél elmúltával a fagykár okozta veszteség ismeretében a metszést befejezni.

A fák egészségének megóvása érdekében, bármely időpontban is végezzük el a metszést, nagyon fontos a sebek gondos lezárása, sebzáró anyaggal kezelése.

Hányszor kell permetezni a barackfákat a molyok ellen?

2023. július 5. 04:39

Hányszor kell permetezni az őszibarackfákat a gyümölcsbe berágó molyok ellen?

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

2022. február 22. 08:32

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 °C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Lehet még védekezni az őszibarack-lisztharmat ellen?

2022. július 9. 04:36

Szeretném megtudni, hogy nyár közepén lehet-e még védekezni az őszibarack-lisztharmat ellen?