Hogyan menthetem meg a fehéres bevonattal belepett szőlőfürtöket?

Agrofórum Online

Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szőlő egyik jelentős és régóta ismert gombabetegsége a lisztharmat, kórokozója az Erysiphe (Uncinula) necator. Mivel a gomba a növényhez kötötten, a szőlőtőkén telel, az idei fertőzés az elmúlt év védekezési hiányára vezethető vissza.

A lisztharmat a szőlő minden zöld részét megfertőzi. Leveleken, annak színén finom, fehéres bevonatot képez. Sokszor csak porosnak látszanak a levelek, alig feltűnő a bevonat, rövid időn belül a levelek elszáradnak. Ezzel egy időben a zöld hajtásokat is megfertőzi, azokon vékony, vonalas, barna rajzolatok jelzik a korábbi fertőzést. Amikor a szőlő virágzásakor fertőz a gomba, a virágzat teljes elhalását képes okozni. Legjelentősebb kárt a bogyókon váltja ki, amikor azok az intenzív növekedési szakaszban vannak.

Lisztharmat a szőlő levelein

A gomba a bogyó zöld héján telepedik meg, alatta a héj bőrszövete elhal, nem képes tágulni, a gyümölcs húsa szétfeszíti a héjat, felszakad a héj. A repedt bogyó húsa kifordul, a felszínre kerül. Ezt a károsodást nevezik „sérves” bogyónak. A lisztharmattal fertőzött bogyó húsa belül zöld, de felnyílása után másodlagosan más kórokozók megtelepedhetnek rajta. A növekedési szakasz utáni bogyófertőzés már nem jelent lényeges kárt, csak a héj parásodott rajzolata jelzi a korábbi fertőzést, szinte csak esztétikai elváltozás.

A szőlőlisztharmat elleni védelem folyamatos odafigyelést kíván. A lisztharmatgomba levegővel terjedő spóráinak (konídiumainak) csírázásához, a növénybe hatolásukhoz magas páratartalom és 15-27 °C-os hőmérséklet az ideális. Az időjárási változásokon kívül a kertben alkalmazott öntözéssel is előidézhetünk magas páratartalmú időszakokat, ami a lisztharmatfertőzést elősegíti.

Felrepedt szőlőbogyók

Biotermesztésben is engedélyezettek a már több száz éve bevált elemi kéntartalmú szerek, valamint a kálium-hidrokarbonát hatóanyagú Vitisan, a narancsolaj-tartalmú Organic, Prev-Gold is. Mindegyik kontakt hatású, csak akkor érik el védő hatásukat, ha egyenletes bevonatot képezünk a megvédendő növény felületén, és ha megelőző, fertőzés előtti védekezést alkalmazunk. Élő parazita gomba (Pythium oligandrum) hatóanyagú Polyversum nevű gombaölő szer is hatékony a lisztharmat ellen. Az itt felsoroltak bármelyike ajánlott vegyes növényállományú házi kertekbe.

A szőlőlisztharmat elleni felszívódó hatású gombaölő szerek a következők: ciflufenamid, difenokonazol hatóanyagú Dynali, azoxistrobin hatóanyagú Quadris, Universalis, ciprodinil, fludioxonil hatóanyagú Switch, penkonazol hatóanyagú Topas, valamint metrafenon hatóanyagú Vivando. A felsorolt gombaölő szerek mind a III. szabadforgalmú kategóriába tartoznak.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

A szőlőfürt, a szőlőbogyó és a szőlőmag - gazdasági hasznuk van

2018. október 21. 13:37

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.