Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

Agrofórum Online

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tavaszi virágzáskor fellépő mínuszok által okozott fagykárral azon gyümölcsfajok esetében kell számolnunk, melyek termeszthetőségének északi határán vagyunk (csonthéjas gyümölcsfajok). A fagytól való védekezés elsősorban a helyes termőhely, fajta és alany megválasztásán alapul, azonban hazánkban sajnos egyik termőhely sem nyújt teljes védelmet gyümölcsfáinknak a tavaszi fagyok ellen. A virágzáskori, tartósan nulla fok alatti hőmérséklet hatása nagymértékben függ attól, hogy a generatív szervek milyen fejlettségi állapotban vannak az őket ért negatív külső hatás fellépésekor.

Általános érvényű, hogy a virágok minél közelebb vannak az elvirágzáshoz, annál fagyérzékenyebbek. Ez azt jelenti, hogy bimbós állapotban még kevésbé érzékenyek a virágok a hideg időjárásra, viszont a megjelent terméskezdemények még a virágoknál is érzékenyebbnek bizonyulnak. A fagy hatására kialakuló kárt a virágszervek elbarnulása jelzi, melyek közül a legérzékenyebb a termő, ezt követően a porzók, majd a sziromlevelek károsodnak, végezetül pedig az egész virág megbarnul, elhal. A fiatal, kötődött kis gyümölcsökben a fejlődő magok reagálnak a legérzékenyebben a fagyra. A kajszi gyümölcsök magjai már -1 fokon károsodnak, de az egész gyümölcskezdemény csak -2 – -3 fokos hőmérsékleten szenved teljes fagykárt.

A kötődött gyümölcsöket ért kár felmérése esetén tehát nem elegendő azok külső vizsgálatára hagyatkozni, az épnek látszó gyümölcsöket érdemes felvágni, az azokban fejlődő magokat is megvizsgálni. A termések, melyek magjai elbarnultak, sajnos fagykárt szenvedtek, azok lehullása pár napon belül várhatóan be is következik. A fagykár mértéke azonban sok tényező függvénye: függ attól is, milyen ütemben csökkent a hőmérséklet fagypont alá, valamint attól szintén, hogy milyen hosszú ideig tartott az alacsony hőmérséklet. Minden más stresszhatással együtt, a hideg időjárás okozta kár mértékét befolyásolja a fa kora, állapota, egészsége, annak kondíciója egyaránt. A fagy szempontjából a fák elhúzódó virágzási időszaka előnyt jelent, melyet metszéssel, sok és hosszú termővessző kialakításával is elő tudunk segíteni.

Gyümölcsfaültetés: erre érdemes figyelni

2020. február 27. 10:50

Bár a naptár még telet, az időjárás inkább kora tavaszt mutat. A talaj sem fagyott már, így semmi akadálya az ültetésnek. Praktikus vásárlói tájékoztatóval szeretné felhívni a Nébih a lakosság figyelmét azokra a szempontokra, amelyeket érdemes figyelembe venni a gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásakor.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.

Mesterséges intelligencia ellenőrzi a bogyós gyümölcsök és a csonthéjasok minőségét

2024. február 21. 12:40

A holland Gearbox forradalmian új GearStation munkaállomása már bogyós gyümölcsök és csonthéjasok minőségellenőrzésével is foglalkozik, a bevizsgált termékek palettája pedig folyamatosan bővül.

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.