Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

Agrofórum Online

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása és a küldött kép alapján egyértelmű, hogy a szilvahimlő betegsége fordul elő a terméseken. A szilvahimlő, kórokozója Plum Pox Virus (PPV) nagyon gyakori betegség, a szilvafák többsége – házikertekben és gyümölcsösökben is – fertőzött vele. Hiába szűrik az oltványokat, hogy vírusmentes csemetéket neveljenek, mire kiültetés után termőre fordulnak a fák, már többségükben feldúsul a vírus és kifejlődnek a tipikus vírustünetek.

A betegség a leveleken is jól látható tüneteket okoz, bár Ön ezt nem láthatta. A súlyos kárt a terméseken váltja ki. Sajnos a legfinomabb szilvafajta, a Besztercei igen fogékony erre a vírusra, és a látható tünetek mellett belső elváltozásokat is előidéz. A gyümölcsön szabálytalan, besüppedő rajzolatok fejlődnek a héjon, alattuk a gyümölcs húsa megkeményedik, tömörré válik, színe is megváltozik, megbarnul. A hús elveszti jellegzetes ízét, cukortartalma lecsökken, létartalma is, szárazzá válik a belseje, élvezeti értéke lecsökken. Az ilyen gyümölcs feldolgozásra is silány, csak jó minőségű szilvával együtt, keverve tudják, szokták hasznosítani. Vannak olyan vírusváltozatok, melyek fertőzésére a szilva többsége még érés előtt, zölden lehullik a fáról, nem marad beérett, szüretelhető szilva a fán.

Jellegzetes mintázat a szilvák héján (fotó: a kérdező felvétele)

Tekintve, hogy ezeket a szilvákat nem Ön termesztette, szilvafa nevelési praktikákat nem adok. Együtt érzek Önnel, és sajnálom, hogy így járt. Az esete tanúsága, hogy ahol saját kezűleg lehet a gyümölcsöt válogatni vásárlásnál, ott azt tegye meg, alaposan végezze, szánjon rá elegendő időt. Ha eladó méri ki a gyümölcsöt – és általában ez a gyakorlat -, akkor a pultnál nézze még át, és minőségi kifogása esetén, adja vissza az árut.

A szilvahimlő vírus a kajszibarackot és az őszibarackot is fertőzi, és azok termésein is jól látható kör és gyűrű alakú, a héjtól eltérő színű, néha besüppedő mintázatot okoz. Azok vásárlásánál is figyelje a termések héját. A vírusfertőzött barackoknál is hasonló belső ízváltozás is fellép, a gyümölcsök ízetlenek, szárazak, rostosak, csökkent létartalmúak és cukortartalmuk is alacsony.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Legyen képben, olvassa el a Nufarmer Magazin 29. számát!

2020. augusztus 10. 12:44

Őszi növényvédelem a szántóföldön, a gyümölcsösökben és a szőlőben.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó