Hogyan teleltessük a cserépben nevelt szamócát?

Hogyan teleltessük a cserépben nevelt szamócát?

Agrofórum Online

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz: hogyan teleltessem a cserépben nevelt szamócát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Manapság egyre népszerűbbnek és elterjedtebbnek számít a szamóca konténerben, edényben, függőcserépben való nevelése. A növény kompaktabb növekedése lehetővé teszi ugyanis, hogy kisebb helyen, akár erkélyen, balkonon, így meglévő kert nélkül is élvezhessük ízletes terméseit. A legjobban, a folyton termő szamócák alkalmasak balkonon való termesztéshez, melyekről egészen hosszú ideig, még ősszel, akár októberig is szüretelhetők a termések. A rendszeres öntözés, tápanyagok kijuttatása, indák eltávolítása mellett, azonban e tövek téli hidegtől való védelméről sem szabad elfelejtkezni.

Kertünkben, szabadföldi körülmények között nevelt társaik külön teleltetést ugyan nem igényelnek, a téli hideg körülményeket ott is jól átvészelik, viszont edényben nevelt szamócáink gyökereit a fagyos időjárástól ajánlatos megvédeni. Késő ősszel tehát, még a tartós reggeli fagyok beállta előtt célszerű lehet a növényeket teleltetni.

A konténeres szamóca teleltetése nem nehéz feladat, akár egy hűvösebb helyiségben, ablakos garázsban is véghez vihető, de ez akár szabad körülmények között is megoldható. A legfontosabb az, hogy a növény gyökereit óvjuk, hiszen az edényben gyorsabban járja át a hideg, fokozottabban veszélyezteti a fagy. Ajánlatos tehát akár benti körülmények között, hidegben, de fagymentesen tartani a növényeket, vagy akár a szabadban takarással védeni meg gyökérzetüket. A takarás történhet növényi anyaggal, szalmával, de pl. újságpapírral egyaránt.

A kerttel rendelkezők számára lehetőség van arra is, hogy cserepével együtt a talajba ássák le a növényeket, majd tövi részüket takarják csak kisebb rétegben szalmával vagy mulccsal. A benti tárolás során érdemes továbbá mérsékelt öntözéséről is gondoskodni, túlöntözését viszont kerülni kell!

Meleg körülmények között való átteleltetése sem ajánlatos, hiszen ilyen feltételek mellett nyugalmi állapota nem teljesül a növénynek. Tél vége felé, a fagyok elmúltával a növények újra kihelyezhetők a szabadba, viszont ajánlatos eleinte a növényt kicsit szoktatni a megváltozott körülményekhez.

Kiheverheti a páfrányfenyő a tavaszi fagy okozta károkat?

2023. május 26. 04:36

A Ginkgo biloba fám tünetei olyanok, mint egy 2020-ban feltett kérdésnél: levélkezdemények zsugorodtak és barnultak. Akkor a szaktanácsadójuk a tavaszi fagyot vélte okként. A kérdésem az, hogy a fák kiheverhetik-e ezt az elváltozást? Nagyon félek, hogy a gyönyörű 30 éves fám elpusztul, ezért kérdezem, mi lett azzal a fával, mire számíthatok?

Több helyen is kárt okozhatott a fagyos időjárás

2018. március 5. 18:35

A hideg idő növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető.

Miért hullottak le a naspolya virágbimbói, és miért vörösek a levelei?

2023. május 10. 10:12

Az egyéves naspolyafám tavaly 3 virágot és termést hozott. Az idén húsznál is több bimbót számoltam meg, de 2-3 nap leforgása alatt az összes lehullott (nem volt fagy). Mi lehet ennek az oka? Néhány levél pirosas színű. Ez természetes? Az egyik hajtást pedig mintha megrágta volna valamilyen kártevő.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.