Hogyan történik a gyümölcsfák megporzása?

Agrofórum Online

A megporzás során a virágpor a bibe ragadós felületére tapad, majd a pollen a bibéből vizet és tápanyagot von el. Ezután a pollen néhány órán belül csírázásnak indul, majd pedig a termőn belül tömlőt hajt.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A megporzás során a virágpor kiszabadul a pollenzsákból és valamely közvetítés, rovar vagy szél által a bibére kerül, és ott megtapad. A virágpor ugyanazon, vagy más fajtáról is származhat. Szélporozta növényeknek nevezzük azokat a fajokat, melyek esetében a pollen termős virágra kerülésében a szélnek van szerepe. Az ilyen hím virágok igen nagy mennyiségben termelnek száraz pollent, amit a légáram könnyedén szállíthat. Kizárólag szélmegporzású faj a mogyoró, dió és a homoktövis. A gesztenye megporzásában a szélnek és a rovaroknak egyaránt szerepe van. A gesztenye porzós virágai ugyanis teljes virágzásban rovarcsalogató tulajdonsággal is bírnak, a rovarok által kiszórt pollent pedig végül a szél szállítja a termős virágokra.

A gyümölcsfajok többsége rovarporozta, tehát a pollenek átvitelének zömét a méhek végzik. A rovarporzású gyümölcsfajok közös tulajdonsága a feltűnő virágok, virágzatok (szín, illat, nektárkibocsájtás), melyek segítenek a rovarok vonzásában. A pollen ragadós tulajdonságának köszönhetően a rovarok testére tapad, majd a virágokon továbbhaladva útjuk során szállítják azt tovább. A rovarmegporzású virágok esetében is fennáll a lehetősége a szél általi megporzásnak, azonban ebben az esetben soha nem kapnánk megfelelő mennyiségű termést.

A megporzás időpontjának tekintetében két időszakban, bimbós és kinyílt állapotba történhet meg e folyamat. Bimbós, vagyis zárt állapotban történő megporzást zárvaporzásnak is nevezik, ez a kajszi és őszibarack esetében fordulhat elő. Amikor a virágok kinyílnak, akkor már az ivarérettség állapotában történik meg a megporzás. A megporzást számos tényező befolyásolhatja, ezek közül a legfontosabbak az időjárási viszonyok, a virágpor minősége és mennyisége, a rovarok tevékenysége, a virágzási időtartam hossza és a fajtatársítás módja.

Megelőzhető az alma varasodása?

2020. július 9. 06:19

Almafám levelein a varasodás tünetei jelentek meg, a gyümölcsökön még nem találtam tünetet. Megelőzhető a fertőzés?

Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

2023. augusztus 17. 04:38

Kérem segítségüket birssel kapcsolatos problémám megoldásában! Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Sárgul a cseresznyefa levele, pedig még nincs ősz - mi lehet a baj?

2018. július 12. 11:30

N. Gábor kérdése: a cseresznyefánk levelein az utóbbi napokban vörös foltok jelentek meg és pár levél sárgulóban is van. Ezek a levelek könnyen leszedhetők. A fa nagyon közel helyezkedik el egy szamócaültetvényhez, amin a fa közelében szintén ezek a tünetek jellemzők. Esetleg tudnának nekem segíteni, hogy mi az oka ennek, gombafertőzés okozza, vagy más állhat a háttérben?

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

2023. július 4. 04:37

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.