Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

Agrofórum Online

Tudnának abban segíteni, hogy hol találok olyan növénykórtani laboratóriumot, ahol a körtelevél elhalási betegségét meg tudnák határozni? Köszönöm segítségüket.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A korábbi válaszomhoz pótlólagosan megküldött kép sem segített a körtelevelek elhalásának okát tisztázni, továbbra sem tudom, nem lehet, a megadott kép alapján az elváltozás okát egyértelműen megállapítani. Ehhez a minta vizuális és laboratóriumi vizsgálata is szükséges lenne.

Kérésének megfelelően próbáltam budapesti székhelyű laboratórium címet keresni Önnek. A NÉBIH profiljába tartozna ez a szolgáltatás, de a megyei Növény-egészségügyi Laboratóriumokat megszüntették, illetve átszervezték, tudomásom szerint.

Növényi betegség meghatározási kérelemmel fordulhat Dr. Melika Georgehoz (MelikaG@nebih.gov.hu) NÉBIH Növényvédelmi és Borászati Igazgatóság keretein belül működő NÉBIH ÉLI Növény-egészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Ref. Laboratórium vezetőjéhez. Telephelye Budapesten: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Telefon: 06-1/309-1011. Bár ez a hely elsősorban nem hobbikertész magánszemélyek részére szolgáltat, hanem hivatalos vizsgálati megrendeléseket teljesít. A vizsgálat kéréséhez a megadott címre képeket is mellékelve a probléma legfontosabb jellemzőinek leírását (növény neve, fajtája, kora, nevelési körülmények, tünetek, elváltozások ismertetése, tünetek megjelenési ideje, ha volt kezelés, az mivel, mikor történt, és minden, amit fontosnak ítél) is csatolja. A laboratórium válaszlevélben egyeztet Önnel a vállalás feltételeiről.

Házikerti beteg növények problémáival, az ok meghatározásával foglalkoznak a Safru Kertészet telephelyén üzemelő Ferenczi Gazdaboltban is, ahol kedd délelőtt 9-13 óra között dolgozik Reiderné Klárika szaktanácsadó. Telefonos elérhetősége: 06-20/411-0917. Kertészet címe: 1112 Budapest, Budaörsi u. 1092/5 hrsz.

Remélem, hogy a megküldött címek valamelyikével a körtefák elváltozásainak meghatározása sikerrel végződik!

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Jövő csütörtök az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje

2018. május 23. 07:54

A díjbevallás beadási határideje 2018. május 31., így tehát alig egy hét maradt a kötelezettség szankciómentes teljesítésére.

Elérhető a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredménye

2020. január 17. 14:33

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból, 2,8 tonna összmennyiségben.

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozó intézkedések

2022. július 16. 12:36

A madárinfluenza-járvány elleni sikeres védekezés eredményeként több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a vírust a hazai baromfiállományban.