Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

Syngenta Kft.

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme az adott termőhelynek leginkább megfelelő, nagy termőképességű hibrid, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Az idei év eddig egyáltalán nem volt átlagosnak mondható a napraforgó-termesztők számára. A vetés idején lévő száraz periódus, majd az azt követő szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás nagyban rányomta bélyegét a napraforgó kezdeti fejlődésére és a gyomosodási viszonyaira. Az alapkezelések zömében megáztak, sőt sok esetben extrém mennyiségű csapadékot is kaptak. A hűvös időnek köszönhetően a magról kelő gyomok későn keltek és vontatottan fejlődtek. A többszöri esők hatására több hullámban volt tapasztalható a kelés, a posztemergens kezelések elvégzése is akadályokba ütközött a szeles, csapadékos időnek köszönhetően. Így szinte biztos, hogy ugyan különböző mértékű gyomfertőzöttséggel, de gyomos napraforgó táblákkal fogunk találkozni, amely még inkább szükségessé teheti az állományszárítást.

A napraforgó gyomelnyomó képessége igen alacsony a növény 8 leveles állapotáig (2019.05.20. Gölle)

A Reglone Air¹ állományszárító, deszikkáló készítmény, mely neve szinte már fogalommá vált a magyar növénytermesztők számára. Nem csoda, hiszen évről évre bizonyít és megvalósítja a gazdák hozzá fűzött reményeit. A Reglone Air a forgalomban lévő dikvát tartalmú készítmények közül egyedülálló módon Symprolam hatásfokozót tartalmaz. Az új formulációjának köszönhetően hatása gyors, a kijuttatást követő 7-10 nap után a betakarítás elkezdhető. Használatával a munkaszervezési feladatok is egyszerűsödnek, hiszen tudunk kalkulálni az aratás idejét illetően. Használata akár 400 kg hektáronkénti termés megmentését is jelentheti, amely úgy gondolom, nem elhanyagolható mennyiség a napraforgó termésátlagait figyelembe véve. Mivel a betakarítás idejét meg tudjuk határozni, – amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat -, így a napraforgó mag optimális időben kerülhet a magtárba. Csökkentve ezzel a madárkár okozta veszteség időtartamát, valamint az elhullott kaszatok mennyiségét a talajban, tehát a következő évek árvakelésének volumenét.

1. ábra: A Reglone Air a Symprolam hatásfokozónak és formulációjának köszönhetően sokkal jobb cseppterülést biztosít a versenytárs készítményekhez képest, javítva ezzel a permetlé fedettséget, illetve a hatékonyságát

2. ábra: A Reglone Air¹ a permetlé készítése során nem képez tartós habot, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a permetezés kivitelezéséhez szükséges időt is

A glifozát tartalmú gyomirtó szerekhez képest a Reglone Air-hez magas hasmagasságú permetezőgépes kijuttatása során sem kötelező további cseppnehezítő adalékok permetléhez adagolása. Kijuttatását 1,5-2 l/ha dózisban a tervezett betakarítás előtt minimum 7 nappal javasolt elvégezni. Nagy levélfelület és erősebb gyomosodás esetén 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya permetléhez adagolása lehet indokolt a hatékonyság növelése céljából. Alkalmazását a kaszatok 25-30%-os nedvességtartalmánál célszerű elvégezni, így a betakarítás idejére a kaszatok egyenletesen a kívánt nedvességtartalomra száradnak.

A Reglone Air-t a rugalmas kijuttathatási lehetősége alkalmassá teszi akár légi, akár magas hasmagasságú, hidas permetezőgéppel történő alkalmazásra. Használata a lombfelület függvényében szántóföldi gépes kijuttatás esetén 300-400 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50-60 l/ha lémennyiséggel javasolt. Légi kijuttatás esetén elsodródás csökkentő készítmények használata kötelező.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) a Reglone Air-rel végzett időbeni deszikkálás után nem tud a tányéron fertőzni, hiszen a napraforgó elhal, a kórokozó nem képes a tányéron kifejlődni és kárt okozni.

A Reglone Air-t rendkívül jó esőállóság jellemzi, a kijuttatást követően 15-30 perccel érkező csapadék sem mossa le a növényekről, hatását nem befolyásolja.

Összességében a Reglone Air a legjobb választás a napraforgó állományszárítására, hiszen jelentős termés menthető meg használatával a pergési és kórokozók általi veszteség, valamint madárkár csökkentése révén. Tekintettel arra, hogy a dikvát hatóanyag engedélye visszavonásra került, így ez az utolsó szezon, melyben még kiaknázhatja a Reglone Air előnyeit. A dikvát hatóanyag tartalmú készítmények felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

 

¹A Reglone Air gyomirtó permetezőszer engedélye visszavonásra került.
A 04.2/4292-1/2018.(NÉBIH) határozat alapján a szer felhasználása 2020.02.04-ig engedélyezett.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

2019. január 17. 07:33

Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.

A napraforgó-betegségek állománykezeléséről

2018. december 27. 06:33

A legfontosabb napraforgó betegségek (szárfoltosság és tányérbetegségeket okozó gombák) elleni kémiai védelem lehetőségeivel – különösen azok időpontjának megválasztását és a védekezés hatását illetően – kapcsolatos aktuális információkkal ismerkedhetnek meg Olvasóink.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.