Károsítja a bundásbogár a növényeket a kertben?

Károsítja a bundásbogár a növényeket a kertben?

Agrofórum Online

Kertünkben jó pár bundásbogárral találkoztam. Károsítják a növényeket? Kell ellenük védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A bundásbogár (Epicometis hirta) egy kifejlett alakban telelő, egy nemzedékes kártevő, mely a meleggel párhuzamosan, márciustól már fokozatosan hagyja el telelőhelyét. Rajzása hiába kezdődik már kora tavasszal, akár május végéig is elhúzódhat, legnagyobb egyedszámban azonban a pongyola pitypang virágzásakor találkozhatunk ezzel a fajjal. A maximum egy cm nagyságú, sűrűn szőrrel borított, szürkés-fekete színezetű rovarnak sok tápnövénye van.

Nemcsak gyümölcsfákon, hanem zöldségnövényeken, valamint dísz- és gyomnövényeken, szőlőn egyaránt táplálkozhat, kedvencei közé a gyümölcstermő növények közül az alma, meggy, cseresznye és szamóca tartozik. Táplálkozásuk során a bundásbogarak a virágokat teszik tönkre, ugyanis megrágják a sziromleveleket, valamint a porzókat és a bibéket egyaránt, virágporral táplálkozásuk közben. Leginkább napos időben találkozhatunk egyedeivel, míg borús és hűvös időjárás esetén a talaj felszínén húzzák meg magukat. Lárváik a talajban fejlődnek ki, hajszálgyökerekkel, korhadó anyagokkal és humusszal táplálkoznak, jelentős kártételt ezzel nem okoznak.

A bundásbogár általában virágokon látható (fotó: Pixabay)

Az ellenük való védekezés a virágokon okozott kártételük miatt ugyan indokolt lenne, viszont kártételének helye és ideje ezt meglehetősen megnehezíti. Ellenük csak méhkímélő technológiával, vagy méhekre nem veszélyes, adott kultúrában engedélyezett készítményekkel lehet permetezni. A felhasználható készítmények hatástartama meglehetősen rövid, azt 2-3 naponta lenne szükséges ismételni, így a gyakorlatban a bundásbogár elleni kémiai védekezésre általában nem szokott sor kerülni.

A kereskedelemben kapható, kék színnel ellátott nagyméretű varsás csapda, melybe virág illatanyagot tartalmazó csalétket kell helyezni, nemcsak kimutatni képes a bundásbogár jelenlétét, hanem összegyűjteni, egyedszámukat is gyéríteni. A csalétek vonzóképessége 3-4 hét után jelentősen lecsökken, ezért ennek cseréje a jobb hatás érdekében mindenképp szükséges.

Miért száradnak el az orchidea levelei és a szára is?

2023. november 14. 04:36

Orchideám levelei furcsák, elszáradtak, a szárai is. Virágok nem nőnek rajta. Letisztítottam a leveleit is, mert nagyon porosak voltak. Mi ez a betegség? Hogy tudom megmenteni? Locsolom rendszeresen, évek óta van orchideám, nem volt ilyen gondom soha ezelőtt.

Keverhetők egymással a különböző növényvédő szerek?

2022. december 21. 04:36

Kérdezném, hogy az alábbi szereket keverhetem-e egy gépbe, úgy értem nem ütik-e egymás hatását? Calypso 480EC, Nissorun 10WP, Mospilan 20EG, Runner 2F, Topas 100EC, Score 250EC, Dithane M45.

Új, UF 1602-es függesztett permetezőgéppel bővül az Amazone kínálata

2019. március 11. 13:46

Az UF 1602-est egy speciálisan kialakított, kedvezőbb súlyponttal rendelkező polietilén tankkal szerelték fel. A sima tartályfalak lehetővé teszik az effektív külső és belső tartálytisztítást.

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban?

2022. május 15. 04:37

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban, a termések szüretéig?