18℃ 14℃
július 9. Lukrécia, Veronika, Hajnalka

Lehet ifjítani az idős diófát?

Agrofórum Online

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A diófa, főként idősebb korra, már képes nagyon nagyméretű fává megnőni, ezzel együtt hatalmas koronát is nevelni. Sajnos az ilyen méretű fák metszése házikerti körülmények között is akadályokba ütközik, hiszen már egy hosszabb létráról is nehézkes feladatnak mondható ennek megoldása. Vannak olyan vállalkozók, akik e feladat elvégzéséhez szükséges eszközzel és járművel is rendelkeznek, érdemes lehet tehát a folyamatot szakemberre bízni.

A diót a többi gyümölcsfajtól eltérően, méretéből is adódóan, nem minden évben szokták metszeni (legalább háromévente azonban ajánlatos elvégezni), illetve esetében nem is termőre metszésről, hanem ritkításról szokás beszélni. Ez azt jelenti, hogy a fa koronájából olyan elemeket távolítunk el, melyek sűrítenek, vagyis nem megfelelő irányba állnak. Továbbá az elszáradt, sérült és beteg részek levágása is a folyamat részét képezi. A nagyra nőtt korona gyakran lehet útjában a vezetékeknek, a háznak, szomszédnak stb., az ilyen problémát okozó gallyak és ágak lemetszése szintén fontosnak tekinthető. A jól ritkított diófa belseje még idősebb korban is elegendő mennyiségű fényt kap ahhoz, hogy termésképzése se ütközzön akadályba. A bejutó fény mennyisége hatással van ugyanis a termőrügyek képződésére, a termések fejlődésére. Az árnyékos részeken is képződhetnek termések, viszont azok mérete és minősége elmarad a fénnyel kellően ellátott részeken képződött gyümölcsökétől.

Nemcsak a metszés módja, hanem annak időpontja is meghatározó a dió életében. A metszést a szüret után, ősszel érdemes elvégezni, hiszen a sebek nehezen gyógyulnak be a nagy gyökérnyomás miatt. Más időszakban történő metszés nem ajánlható, hiszen a fa folyása olyan heves is lehet, hogy a keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik. A tavaszi metszés során létrejövő sebek továbbá nehezen is száradnak a kifolyó nedvtől, így a fa korhadását is megindíthatják. A nagyobb volumenű metszést tehát ősszel kell elvégezni a fa egészségének megőrzése érdekében, míg a kisebb és vékonyabb koronarészek eltávolítása akár tavasszal is végrehajtható. A nagyobb sebek kezelése, fasebkezelő anyaggal való bekenése is legyen része a metszésnek!

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

2018. március 21. 14:33

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.

A tél végi metszés alapozza meg a gyümölcsfák terméshozamát!

2025. március 14. 05:40

Íme néhány fő előnye, ami miatt javasolt a tél végi metszés!

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.