Gyümölcs
Fizetett tartalom
Gyümölcs
Fizetett tartalom

Gyümölcstermesztés 2020-ban

Gyümölcstermesztés 2020-ban

Malagrow Kft.

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

A növények szöveteinek szénhidráttartalma (ozmotikus és ionegyensúlya) jelentősen befolyásolja azok fagytűrését. A virágzáskori kedvezőtlen időjárásra való felkészülésben,  a virágok védelmében és a terméskezdemények károsodásának mérséklésében segít a Megafol stresszcsökkentő biostimulátor. Hatására megnő az ozmotikus egyensúlyért felelős fehérjék termelése és a fagytűrést támogató Ca2+ felhalmozódással járó élettani folyamatok aktivitása. A Megafol fagyvédő hatása tovább fokozható a Boroplus és a magas káliumtartalmú Plantafol 0.25.50  készítményekkel, melyek növelik a sejtnedvek szénhidrát-tartalmát (cukortartalmát).

A talajban jelenlévő elegendő mennyiségű csapadék és a relatíve magas hőmérséklet korai kihajtást, valamint a tápanyagraktár gyors aktiválását és felhasználását eredményezi. Készen kell állnunk a gyors hajtási folyamatokra és a megnövekedett tápanyagigény kielégítésére.Az M-Grow szulfátos alaptrágya magas tápelemtartalma és prémium technológiai minősége miatt kiválóan alkalmas valamennyi gyümölcsfaj tápanyagigényének gyors és hatékony kielégítésére.

A tápanyagok további hasznosulása és a kedvezőtlen talajviszonyok, a talajuntság kialakulásának elkerülése érdekében gondot kell fordítani a talajélet és a növényi szimbiózisok támogatására. A három szinergista mikroorganizmust tartalmazó Myco’Sol PTC javítja a kedvezőtlen talajflóra hatásait és a tápanyagfeltáródás, tápanyagfelvétel körülményeit.

A növényi kondíció alapja a jól felépített faszöveti váz, valamint a kifogástalanul működő szállítószöveti és raktározó rendszer. Ez biztos alapot nyújt az ültetvény életkorának maximalizálásához, az alternancia jelenségének elkerüléséhez és a szezonbeli kedvezőtlen körülmények átvészeléséhez. A Vitaséve készítmény hatására a növény energiatermelő folyamatai, a cellulóz bioszintézise és a kambium szöveti aktivitása jelentősen fokozódik. A magasabb stabilitású szilárdító- és raktározószövet, valamint az intenzívebb energiatermelő folyamatok növelik a növények cukortermelő és -raktározó képességét.  A cukorfelhalmozódás hatására javul a virágzási erély, majd a termés kötődése, minősége és a vesszők áttelelési képessége.

A tenyészidőszak teljes hosszában fontos a kiegyensúlyozott tápanyagellátás. A csepegtető öntözéssel kijuttatható Master öntöző műtrágyák pontos, okszerűen adagolt tápanyagellátást tesznek lehetővé. A lombon keresztül történő táplálásban kimagasló hatású a Plantafol NPK lombtrágya-család. A szükséges mikroelemek nagy hatékonyságú pótlását pedig a Brexil mikroelem műtrágya-család szolgálja. A Brexilben található lignin-alapú kelát a növény bőrszövetében szintén megtalálható lignin molekulával való azonossága miatt sokkal hatékonyabban felvehető, mint az egyéb kelátképzővel kijuttatott nyomelemek.

A gyümölcs növekedését a genetikailag meghatározott összes sejt mennyisége korlátozza. A gyümölcsök végső méretét meghatározó maximális sejtszám jellemzően a zöld gyümölcs növekedésének első 1-3 hetében véglegesedik, a sejtosztódás leáll és megkezdődik a tápanyagok intenzív beépülése. A Benefit PZ + MC Cream technológiai biostimulátor kombináció sikeresen növeli a képződött sejtek számát és azok méretét. A nagyobb mennyiségű sejtet tartalmazó termés jobban kitelik, a sejtfalak rugalmasságának megőrzése miatt repedésre kevésbé hajlamos.

A kiegyenlített kalciumellátás hatására a termés héja rugalmasabbá válik, kevésbé lesz hajlamos a repedésre, mechanikai sérülésre. A kalciummal megfelelően ellátott gyümölcs jobban színeződik és az érzékeny fajtáknál nem alakul ki a jellemző barna foltosság, rázott szüretkor pedig csökken a sérülés esélye. Az LSA kelatizált Calbit C egy természetes növényi sejtalkotó molekula, a lignin segítségével gyakorlatilag maradékmentesen juttatja a levél szövetébe a kalciumot, s ezzel maximalizálja annak jótékony hatását.

Az érőfélben lévő gyümölcsök napégés és légköri hőstressz elleni védelmét a természetes kalcium-karbonát tartalmú DeccoShield készítmény alkalmazásával hatékonyan csökkenthetjük.

Az idei szezonban az előrejelzések alapján, mivel a tél enyhe volt, intenzívebb levéltetű betelepülésre számíthatunk, ami fokozott védekezést igényel majd a vegetatív növekedés során. A NanoTac fizikai hatású levéltetű irtó-gyérítő polimer szilikát hatóanyaga a levéltetvek kutikuláján szilárd hálót képez, helyhez rögzíti, szinte megfojtja a kártevőket. A NanoTac jó fedést biztosítva hatékonyan írtja a levéltetveket és kíméli a nagyobb testű, hasznos szervezeteket (katicabogarak, méhek).

A Malagrow gyümölcs biostimulátor technológiáját használva tudományos, növényélettani alapokra helyezett teljesítmény- és minőségnövelés mellett javítható a gyümölcstermesztés eredményessége.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

2024. május 2. 15:10

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.