Lehetséges, hogy paradicsomvész fertőzte meg a paradicsomot?

Agrofórum Online

Lehetséges, hogy paradicsomvész fertőzte meg a paradicsom terméseit a még kinn élő, meghagyott töveken? Van-e értelme még a védekezésnek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A küldött képen egyértelműen a paradicsomvész betegség tünetei látszanak. Az idei nyár hosszú, extra száraz hetei alatt a paradicsomnál sem terjedtek a gombabetegségek. Szokatlan volt ez a jelenség, de érthető, hiszen a magas hőmérséklet és a vele járó száraz levegő nem kedvezett a paradicsomvészt okozó Phytophthora infestans nevű gombának sem. Ezért fordult elő, hogy védekezés nélkül paradicsomvész-mentesek voltak a növények minden kémiai védekezés nélkül nyár végéig. A helyzet a gyakori esős időszakra megváltozott.

Szokatlan időben lépett fel ez a betegség Önnél, de máshol is, hiszen nem jellemző, hogy ilyen későn, október közepén életerős, növekedésben lévő, virágokkal is és zöld, valamint érésben lévő paradicsommal teli növények legyenek szabadföldi viszonyok között. Volt arra alkalmas gazdanövény, az időjárás is megváltozott, a gomba számára is kedvezőre változott, és a gomba még jelen volt aktív formában.

Bogyó- és hajtásfertőzés

A gomba fertőzéséhez alacsony, 12-15 °C-os, majd ezt követően a gomba fejlődéséhez már a 18-22 °C-os hőmérséklet megfelelő. Mellette magas páratartalom, és nedves növényi felület is nélkülözhetetlen, hogy a fertőzés megtörténjen. A magas hőmérsékletű száraz nyár végi időszakot tartósan esős, szokatlan hűvös napok követték, több napon keresztül különböző intenzitással és gyakorisággal esett az eső, a paradicsomnövények tartósan vizesek voltak, lombjuk nem száradt fel. Optimális körülmények voltak ezek a paradicsomvész fertőzésének.

A paradicsomvész a paradicsomnövény minden föld feletti részét megfertőzi: a leveleken nagy kiterjedésű, gyors elhalásokat, elszáradásokat, levélnyélen, száron hosszanti, szabálytalan alakú sötétbarna elszíneződést, szövetelhalást, okoz. Legjelentősebb a bogyókon előidézett fertőzés: nagyméretű, általában a bogyókocsány körül induló barnuló, márványozott elszíneződés, néha zónázott vonalakkal. Kezdetben a folt kemény, később rohadás követheti. A gomba a növekedésben lévő 2-3 cm-es méretű zöld bogyókat szokta megfertőzni, viszont a tünetek azt követően csak 1-2 hét múlva fejlődnek ki. A még zöld tünetes termések nem most, hanem legalább 1 héttel korábban fertőződtek meg. Amikor a betegség a bogyókon láthatóvá válik, ellene a kémiai védekezés már nem hatékony.

De védekezni szükséges a jövő évi paradicsomok védelme érdekében. A gomba által fertőzött növényi maradványokon képes áttelelni a talajon, ezért a beteg növényt, növényi részeket ne hagyja elszóródni a talajon, gyűjtse össze! A fertőzött zöld bogyókat is távolítsa el a tőről mielőbb! A betegség fellépését a termőhely évenkénti változtatásával csökkenteni lehet. A paradicsomtermesztés során biztosítani kell a növények közötti szabad légjárást, a szellős növényállományt, ami lehetővé teszi a vizes lombozat gyors felszáradását. Léteznek paradicsomvészre kevésbé fogékony fajták, érdemes olyan fajtákat termeszteni.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21. 11:45

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.