Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

Agrofórum Online

A gyümölcsfákat mikor és hogyan kell locsolni? Egyáltalán szükséges a kerti fák számára a rendszeres vízutánpótlás?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mint minden növénynek, úgy a gyümölcsfáknak is fajuktól függően meghatározott vízmennyiségre van szükségük ahhoz, hogy élettevékenységeit folytatni tudják, számunkra megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcsöt teremjenek. A gyümölcsfajok igényei e szempontból meglehetősen eltérnek egymástól, az almafáknak kb. 700-800 mm csapadékra lenne szüksége évente, melyből általában 200-250 mm-t kell pótolni hazánkban.

Az őszibaracknak minimum 650 mm csapadék az éves szükséglete. Még, ha a lehullott csapadék mennyisége meg is felel egy adott faj igényének, általában eloszlása az, ami nem kielégítő. A gyümölcsfák vízigénye ugyanis nagymértékben változik az egyes fenológiai fázisaik függvényében. A tenyészidőszak során például a kajszinak három olyan időszaka van, amikor fokozott fáinak vízfelhasználása. Az egyik a csonthéjképződés, majd a gyümölcsök intenzív növekedési időszaka, utána következő pedig a virágrügyek kialakulásának idejére tehető. Jellemző, hogy ezen időszakokban gyakorta nem hull megfelelő mennyiségű eső, mely így nem elegendő a kajszi optimális fejlődéséhez.

Az öntözés mennyisége tehát a gyümölcsfa fajlagos igényétől, a fenológiai fázisától is függ, azonban a gyökér tulajdonságai egyaránt befolyásoló hatásúak. A fák ugyanis a vizet és ezzel együtt a tápanyagokat a gyökereiken keresztül veszik fel. A gyökerek elhelyezkedésének a mélysége és kiterjedése a talajban főként az alanytól függ, de a vízfelvevő képességet a talaj tulajdonságai is befolyásolhatják. A talaj mélyebb rétegeibe csak az idősebb fák gyökérzete ér el, míg a fiatal példányoknak jellemzően még csak sekély elhelyezkedésű gyökérrendszere van.

A fiatal fáknak mindenképp szüksége van vízutánpótlásra a szárazabb időszakokban, hiszen egy-egy aszályos periódus akár kiszáradásukhoz is vezethet. A sekélyen gyökerező fajok és a bogyós gyümölcsök (málna, szeder, szamóca) egyaránt csak öntözéssel érlelnek bőséges és jó minőségű termést. A csapadék mennyiségétől függően tehát érdemes lehet átlagosan kb. 40 mm körüli vízmennyiséget pótolni gyümölcsfáink számára a szárazabb periódusokban.   

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megtáltosodott a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska

2023. július 19. 11:40

Július második dekádjában túlnyomóan meleg, hőségnapokkal terhelt időjárás uralkodott. A nappali maximum hőmérsékletek rendszeresen 30 fok fölött tartózkodtak, és éjszakára sem csökkentek 20 fok alá.

Mi történhetett az őszibarack- és a nektarinfával?

2022. június 8. 04:36

Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

2021. április 19. 10:01

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.