N. Béláné kérdése: Mi haszna van a vetésforgónak? Kiskerti alkalmazása is ajánlott?
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A vetésforgó nemcsak a nagyüzemi termesztésben, hanem a házikertekben is alkalmazott és bevált módszer, melynek számos előnye ismert. A vetésforgó célja a kártevők, kórokozók és gyomnövények elszaporodásának megelőzése az adott területen, valamint a talaj tápanyag-hasznosításának és fizikai állapotának fenntartása. Javul ezáltal a termesztett növényeink termőképessége, kondíciója, így több és jobb minőségű termést takaríthatunk be.
A vetésforgó a gyakorlatban azt jelenti, hogy kertünket több részre osztjuk fel és minden részbe évente más növénycsaládba tartozó növények termesztését végezzük. A vetésforgót általában legalább három-négy részre szokás osztani, annyi részre ahány növénycsoportot termesztés alá vonunk , így a növények egy meghatározott időn belül kerülnek vissza eredeti helyükre, amit a vetésforgó körforgásának nevezünk.
A vetésforgó tervezésének legfontosabb szempontja a különböző növényfajok rokonságának ismerete. Az egy családba tartozó növényeket sem egymás mellé, sem egymást követő évben nem ültetjük vagy vetjük ugyanarra a helyre. A jól megválasztott szomszédos növények segíthetik egymás növekedését, vonzzák a hasznos rovarokat, elűzik a kártevőket, akadályozzák felszaporodásukat, korlátozzák a gyomok tömeges megjelenését.
A vetésforgó a talajuntság megelőzése céljából is hasznos megoldást jelent. A kertben ugyanis évről-évre ugyanazt a növényfajt termesztve a jelenség hatására a terméshozam csökkenése következik be. Ez érvényes az egy családba tartozó növényfajok ugyanazon a területen való termesztésére is. A talaj tápanyagait és ásványi anyagait egyoldalúan használják fel, emellett elősegítik a közös kártevők és kórokozók felszaporodását is. Egy jól megtervezett növénytársítással, a fent említett számos előnye mellett, a permetezések száma is nagymértékben csökkenthető.
- táblázat: A legjelentősebb növénycsaládok és fontosabb fajaik
Burgonyafélék | paprika, paradicsom, burgonya, tojásgyümölcs |
Pillangósvirágúak | borsó, bab, földimogyoró |
Kabakosok | dinnyék, tökök |
Káposztafélék | káposzták, brokkoli, karalábé, bimbós kel, karfiol, torma, retek, mustár |
Zellerfélék | sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, kömény, kapor |
Fészkesek | saláták |
Hagymaformák | hagymák, spárga |
Perjefélék | csemegekukorica |