Mi okozhatja a betárolt vöröshagymán látható fekete bevonatot?

Mi okozhatja a betárolt vöröshagymán látható fekete bevonatot?

Agrofórum Online

Saját kertünkben termesztett, már betárolt vöröshagymánk romlásnak indult. Több hagymának száraz levelei alatt fekete bevonatot láttunk. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymán tárolása során sajnos számos betegség megjelenhet. A kérdésében leírt betegség meglehetősen gyakran okoz problémát, hiszen ez nemcsak a házikertekben termesztett vöröshagymát érinti, hanem az üzemi körülmények között megtermelt, vagyis vásárolt termékek esetében ugyancsak előfordulhat. A tünetek leírása alapján ugyanis az aszpergilluszos betegségre lehet következtetni, mely betegséggel a hagymák már a felszedéskor is fertőzöttek lehettek, de leggyakrabban a tárolás közben alakul ki a hagymafejek megbetegedése.

A tünetekre jellemző, hogy a gomba képletei, vagyis spórái, a hagyma külső száraz buroklevelei alatt találhatók meg, ezek leggyakrabban a hagymatest nyaki részén helyezkednek el. A spórák színe fekete, sorokba rendeződve (erek mentén), de akár elszórtan is állhatnak, a levelekről pedig könnyen letörölhetők. A betegség hatására a buroklevelek először vizenyősödnek, majd pedig összeszáradásuk tapasztalható meg. Nem ritka az sem, hogy a beteg fejek továbbfertőződnek, más kórokozók, baktériumok telepednek meg rajtuk, így akár a beteg fejek rothadása is bekövetkezhet. 

A betegség  főként csapadékszegény évjáratokban szokott jelentős problémát okozni. A kórokozó nagyon sokáig, akár évekig is képes fennmaradni, sőt, akár tovább is szaporodni a növényi maradványokon. A betegség legtöbb esetben a felszedéskor kerül a hagymára, így a tárolás során képes nagyobb mértékben felszaporodni. Fertőzésének és szaporodásának kedvez, ha tárolás közben magas a hőmérséklet és a hagymák felülete is nyirkos. Nagy jelentősége van tehát a megelőzésnek, melyet egyrészt úgy érhetünk el, hogy az érett hagymák felszedésére száraz időjárást választunk, majd pedig betárolás előtt a hagymafejeket szikkasztjuk. A szikkasztás során mindenképp óvjuk a hagymákat az újranedvesedéstől! Kerüljük a kórokozó számára optimális körülményeket, vagyis válasszunk alacsonyabb hőmérsékletű és páratartalmú tárolóhelyet! A tárolás alatt legalább kéthetente érdemes ellenőrizni a termények épségét, a rothadó hagymák kidobásával ugyanis a betegségek nagyobb mértékű elterjedése is megakadályozható. 

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.

Házikertben milyen gyomirtót használhatok vöröshagymánál?

2023. április 18. 04:37

Várom válaszukat hagyma gyomirtásával kapcsolatos kérdésemre: házikertben milyen gyomirtót használhatok vöröshagymában?

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?