Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

AGRO.bio Hungary Kft.

A Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak köszönhetően hagyományosan az őszi kalászosok vetésterülete a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben - amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt.

A gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák minél magasabb mennyiségi és minőségi paramétereinek elérése. Azonban a hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető legoptimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl. BactoFil® A10 talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

A BactoFil® A10-ben lévő mikroorganizmusok a talajban megtelepednek, számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

A BactoFil® A10 talajoltás alkalmazásának előnyei:

Hormontermelés

A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormonokat szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stressz hatások elviselése javul.

Hormon aktivitás meghatározás Thin Layer Chromatography eljárással. (Fotó: Fermentia Kft.)

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

Foszformobilizálás baktériumokkal, oldhatatlan hidroxiapatit-foszfátból.

 

Biokontroll hatás

A Bactofil termékek használata jelentősen rontja a talajban lévő kórokozók életfeltételeit. A baktérium törzsek lebontják a kórokozók életterét, és az általuk termelt biokémiai anyagokkal (sziderofórok) gátolják pl. a fuzárium gombák szaporodását.

A narancssárga körök mérete arányos a sziderofor termelés erősségével, így a biológiai hatékonysággal.

 

Talajszerkezet javulás

A BactoFil® termékek 2-3 év használat után talajszerkezet javulást eredményeznek, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg. Ebben nagy szerepet a magas exo-poliszacharid (EPS) termelésre képes törzsek játszanak. Az EPS kiemelkedő szerepet tölt be a talajszerkezet javításában és a vízmegtartó képesség javításában.

A Micrococcus roseus markáns EPS termelése.

A BactoFil® A10 1 l/ha -os dózisban, hektáronként 20-60 l vízben kijuttatva a talajra permetezve és azonnal bedolgozva, vagy vetéssel egy menetben folyékony starter adapterrel, pl. KITEstart NP oldattal együtt, közvetlenül a magágyba juttatva alkalmazható. AKG-ban engedélyezett termék.

Az egyhangú vetésforgó, a kalászos-kukorica túlsúly a vetésszerkezetben megnövelheti a fuzáriumos megbetegedések kialakulásának veszélyét. A korábban említett biokontroll hatást célszerű a Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax® 1 kg/hektár dózisú alkalmazásával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés megjelenésének kockázta magas. A TrichoMax gomba fonalai meggátolják a fuzárium fertőzés kialakulását, ezzel eredményesen támogatva a későbbi gombaölő szeres védekezések hatékonyságát.

Demo Farm eredmények:

 

 

Az AGRO.bio termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat!

Hogyan csökkentheti nitrogén veszteségét? Stabilizált műtrágyákkal!

A nitrogén rendkívül mobilis tápelem, nagy része elveszik kimosódással vagy ammóniaként elillanva. Az EuroChem saját fejlesztésű technológiáival csökken a nitrogén kimosódás, gazdaságosan növelhető a terméshozam, a termés minősége, és a bevétel.

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.

Levélminták

Az ültetvényünk tápanyag-gazdálkodásának tervezéséhez nagyon fontos, hogy rendszeresen meggyőződjünk arról, hogy milyen tápelemek vannak a talajban és milyenek a növényekben. A levélanalízishez az optimális mintavételi időpont július végén – augusztus elején van, ugyanis ilyenkor a legkiegyensúlyozottabb a levelek tápanyagkészlete.

A humusz megóvása talajvédelmi gazdálkodással

A humusz a talajok igen termékeny, bonyolult összetételű alkotórésze. Az írás áttekintést nyújt a talajtermékenység hordozójának irodalmáról, a humuszos talajok agronómiai előnyeiről, a humusz talajvédő hatásáról, valamint felhívja a figyelmet a humuszmegőrző gazdálkodás, a talajvédelmi technológia és vetésforgó alkalmazásának fontosságára.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

2018. augusztus 15. 08:03

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

Az őszi árpa napokon belül szárba indul, ezért fontos megakadályozni a kórokozók terjedését az alsó idősebb levelekről a felső levélemeletek irányába.

2018. április 4. 06:47

Agrometeorológia: visszatérő hó és fagy okozhat komoly károkat

Az előttünk álló hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

2018. március 12. 17:32

Több mint kétezer hektáron pusztultak ki Tolna megyében őszi vetésű növények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki.

2018. április 26. 15:33