Mi rágja a muskátli bimbóit?

Mi rágja a muskátli bimbóit?

Agrofórum Online

M. Gizella kérdése: Muskátli virágaim bimbóit valami megrágta, befúrta magát a virágba, tönkretette. Mi okozhatta, tudok-e ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Kertben, természetes környezetében nevelt egynyári és évelő virágoknál gyakori, hogy a színes, illatos virágokat lepkék látogatják, és közben tojásaikat el is helyezik azokon. A petékből kikelt lárvák kedvező, táplálékban gazdag helyet találnak. A betonrengetegben, magas emeletes házak erkélyein nevelt virágokat is megtalálják az éhes és szomjas lepkék, és megpihenés után petéiket ugyancsak elhelyezik az üde növényeken. Ezt megelőzni nem tudjuk, és nem is cél, hogy a rovarok életterét szűkítsük.

A kikelő lárvák, bármelyik lepke fajról is van szó, kezdetben igen aprók, csupán néhány mm hosszúak, gyakran zöldek, tehát rejtőzködő színűek. Emiatt nem a hernyót, hanem a rágásnyomot, illetve a visszamaradó ürülékét szokták észrevenni.

Muskátli bimbóinak károsítása

A nyár vége felé, augusztustól károsító hernyók többsége a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvái. A lepke egy polifág, sok növényt megfertőző kártevő, évente 3-4 nemzedéke is fejlődik. Az első lepkenemzedékek lárvái még találnak maguknak termesztett növényeket, amiken táplálkoznak, de a nyár végi nemzedék számára a tápnövények köre beszűkül, a növények többségének életciklusa befejeződik. Ekkor keresnek maguknak új, zsenge, még zöld növényeket, ezek többsége öntözött körülmények között nevelt zöldségfélék és virágok. A hernyói a növények generatív, fehérjében gazdag részeit (virágzat, fejlődésben lévő magok) keresik, károsítják, azokba fúrják be magukat, ott belül táplálkoznak, rejtetten élnek. Ilyen helyzetben már beavatkozásra nincs lehetőség.

Károsított muskátli

Házi kertben, pár tő esetében a kémiai védekezés nem hatékony, mivel a lepkék megjelenése és peterakása alkalmi jellegű, arra felkészülni nem lehet. Viszont a növények sűrű, lehetőleg naponkénti ellenőrzése segíti a kártétel korai felfedezését. Ilyen esetben a károsított részek levágása és megsemmisítése marad a megoldásnak. A levágott virágokban, melyeken lyukak észlelhetők, lárvák növekednek, mielőtt szemétbe dobnánk, taposással hatástalanítsuk azokat. Kémiai, rovarölő szeres permetezés a frissen kikelő lárvák ellen, berágásuk előtt hatékony. Erre a célra piretroid tartalmú kontakt, Bacillus thuringiensis hatóanyagú biopreparátum vagy a felszívódó acetamiprid hatóanyagú szerek állnak rendelkezésünkre.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.