Miért lila a paprika termése?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények különböző növényi részein megjelenő lilulás gyakori probléma főként a kora tavaszi, illetve a késő őszi termesztési időszakban. Ez az elszíneződés tápanyaghiányra, a növények foszforhiányára vezethető vissza. A terméseken, különösen paprikánál tud ez látványos lilulás formájában megmutatkozni. A paprika mellett gyakran jelennek meg a tünetek paradicsom, saláta, uborka esetében egyaránt.

A hiánytünetek a terméseken gyorsan meg tudnak mutatkozni, de a leveleken is láthatóvá válhatnak tünetek, melyek az alsóbb leveleken láthatók elsőként. A foszforhiányos levelek kezdetben sötétzöld színűek, majd pedig kékes-szürke, lilás árnyalatúvá válnak. Az elváltozás a levélen nem minden esetben szembetűnő, hiszen a tünetek a levél fonáki oldalán erőteljesebben mutatkoznak meg. Súlyos hiány esetén a tünetek a színi oldalon, valamint egyre feljebb elhelyezkedő leveleken is láthatóvá válnak. A hiány következtében akár növekedésbeli visszamaradás, késői virágzás, a virágok kötődésének elmaradása is bekövetkezhet. Az elszíneződött levelek idővel le is hullanak, akár nagymértékű lombhullás, a növény teljes kopaszodása és elhalása is kialakulhat.

Az őszi és tavaszi időszakban, ahogyan fentebb is említettem gyakorta fordul elő a növényeken foszforhiány, akár annak ellenére is, hogy megfelelően volt tápanyaggal ellátva növényünk. Ebben az időszakban ugyanis úgynevezett relatív hiány lép fel, hiszen a növény nem képes valamely kialakult körülmény miatt a foszfor megfelelő mennyiségű felvételére. Általában ez a hidegebb időjárással van összefüggésben ősszel, hiszen az éjszakai lehűlés hatására, a hideg talajból (12-15 fok alatt) a növény nem tudja megfelelő mennyiségben felvenni a foszfort. A tavaszi időszakban ugyancsak a hideg időjárás, valamint a palánták fejletlen gyökérzete okozza a megjelenő hiánytüneteket a növényeken.

A terméseken megjelent tüneteket sajnos orvosolni már nem lehet. A foszfor mozgása a talajban eléggé lassúnak mondható, így ezt főként ősszel kell nagyobb mennyiségben kijuttatni, majd pedig a palántakorban szintén érdemes a gyökeresedés érdekében is legalább tápoldat formájában adagolni a növényeknek. A tenyészidőszakban a kiültetett zöldségnövényeink számára is javasolt legalább kéthetente tápoldat kijuttatása, ezzel ugyanis termékenységük, erőnlétük is hosszabb ideig fenntartható.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

2023. szeptember 14. 11:40

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.