Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

Agrofórum Online

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumói meglehetősen lassan indulnak csírázásnak, ez általában optimális körülmények között is eltarthat akár három hétig is. A gumók megfelelő ültetési ideje akkor jön el, amikor a talaj felső 10 cm-es rétegének hőmérséklete már eléri a 8 fok körüli értéket, így március végi, valamint április eleji időszak lehet főként alkalmas az ültetésre. Hidegebb talajba történő ültetés esetében a gumók csírázásának lassulása, valamint vontatottabbá válása figyelhető meg. Az optimális talajhőmérséklet mellett a csírázás alapfeltétele továbbá csapadék hiányában a víznek az utánpótlása is. Talaj szempontjából a könnyen melegedő, aprómorzsás szerkezetű és laza a legmegfelelőbb a burgonya számára, hiszen gyökereinek fejlődése ilyen körülmények között biztosítható. Az ültetés mélysége is befolyásolja a csírázást, hiszen a gumókat legalább 5 cm mélyre, de 8 cm-nél sekélyebben kell elültetni.

A fejlődés elősegíthető a gumók előzetes úgynevezett előcsíráztatásával, mellyel biztosított lesz a csírázásuk, valamint korábbi felszedhetőségük, betakarításuk is elérhető így. Vízigény szempontjából érdemes az öntözést a gumókötés és gumónövekedés időszakában, valamint virágzáskor rendszeresen elvégezni. Inkább kevesebbet és többször öntözzünk, hiszen egyszerre sok vízre nincsen szüksége a növénynek. Az öntözések hajlamosító tényezők lehetnek a levelek nedvessége által a gombás betegségek megjelenésére is, ezáltal fokozottan ügyelni szükséges a növényvédelmi kezelések elvégzésére. A krumplibogarak megjelenése szintén nagy gondot okozhat, táplálkozásukra már a fiatal hajtásokon is számítani lehet.

Érdemes a burgonya töltögetésére, bakhátainak elkészítésére is időt szánni, hiszen ezzel akadályozható meg a képződött gumók talajszintre való kinövése. Ezt a műveletet kapálással egymenetben a növény 10-15 cm-es szármagasságánál érdemes elkezdeni, majd pedig legalább egyszer még megismételni, de a növény bimbós állapotáig már be kell fejezni. A jól kialakított bakhát végleges magassága 10-15 cm, alakja trapézhoz hasonlító.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.